Haruki Murakami i muzyka słów

Okładka książki Haruki Murakami i muzyka słów autora Jay Rubin, 9788374953771
Okładka książki Haruki Murakami i muzyka słów
Jay Rubin Wydawnictwo: Muza biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Haruki Murakami and the Music of Words
2008-03-27
2008-01-01
2005-01-01
Wojciech Górnaś

Kup Haruki Murakami i muzyka słów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Haruki Murakami i muzyka słów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Haruki Murakami i muzyka słów

Przyjemnie się czytało. Polecam.

Przyjemnie się czytało. Polecam.

Takiej lektury potrzebowałam! Murakami to jedna z moich pierwszych fascynacji literackich, zaraz po Potteromanii. Czytałam wszystkie powieści Murakamiego jakie wpadły mi w ręce, rozumiałam się z jego bohaterami niczym z rodzeństwem, które się kocha ale też czasem nienawidzi.
Gdy tylko odnalazłam w księgarni książkę Jaya Rubina (a było to ładne parę lat temu...),kupiłam bez wahania. Chciałam zgłębić umysł pana Murakamiego i czegoś się o nim dowiedzieć, by dostrzec jeszcze więcej niuansów w jego prozie. Polecam gorąco tę lekturę fanom twórczości autora (ale uważajcie na spoilery!)

6,5/10
Dla wielbicieli Murakamiego będzie to zdecydowanie ciekawa książka. Jako, że do nich należę, to uważam tę pozycję za wartościową, jeśli chodzi o pogłębianie wiedzy o jego życiu i twórczości.

Tylko OSTRZEGAM - warto przeczytać najpierw wszystkie książki H.M., które napisał do 2003 roku (wtedy została wydana książka Rubina),bo inaczej może nie tyle nie będziecie widzieć, o czym mowa (przytaczane są mniej lub bardziej obszerne fragmenty omawianych powieści i opowiadań),co po prostu natkniecie się na mnóstwo SPOJLERÓW. Dlatego uważam, że jest to książka przede wszystkim dla wieloletnich fanów Harukiego Murakamiego. To swego rodzaju opracowanie jego twórczości połączone z elementami biografii.

Można tu znaleźć sporo wyjaśnień, które pomagają zrozumieć symbolikę w powieściach i opowiadaniach Murakamiego. Autor zwraca też uwagę na liczne powiązania między różnymi książkami pisarza, na wspólne metafory, imiona, bohaterów, a także wyjaśnia kontekst historyczny i kulturowy. Poza tym cytuje sporo wypowiedzi H.M., pochodzących z wywiadów lub wykładów, które raczej nie są dostępne gdzie indziej dla polskiego czytelnika. Przynajmniej ja się na nie nigdy nie natknęłam w internecie. Można się też dowiedzieć, jaki jest ulubiony pisarz Murakamiego, jakich autorów czytał, jakimi się z inspirował, a także za którym nie przepada. Ostatecznie moja lista książek do przeczytania znacznie się wydłużyła ;)

Na końcu każdego rozdziału znajduje się po kilkadziesiąt przypisów z odnośnikami do źródeł - szanuję.

Jednak nie ukrywam, że nie zgadzam się z Jayem Rubinem w kwestii krytyki różnych powieści, ale pewnie wynika to z mojego zaślepienia miłością do nich - według mnie książki Murakamiego nie mają żadnych wad i mogłabym uargumentować dlaczego cechy uważane przez Rubina za negatywne są właściwie zaletami ;) Nie pasuje mi też wiele interpretacji (nadinterpretacji?) tu przedstawianych. Choć zawsze to ciekawe poznać inny punkt widzenia. Ale cóż, nie podoba mi się, jak ktoś podważa wspaniałość dzieł mojego ukochanego pisarza, nawet jeśli to jego tłumacz. Nic nie poradzę ;P Wiem, że to moje subiektywne odczucie, ale czy to nie właśnie subiektywne odczucia wpływają zwykle na ocenę książek?
W każdym razie polecam tę pozycję - pod warunkiem że jesteście już po lekturze omawianych w niej lektur ;)

6,5/10

618 użytkowników ma tytuł Haruki Murakami i muzyka słów na półkach głównych
180 użytkowników ma tytuł Haruki Murakami i muzyka słów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Haruki Murakami i muzyka słów

Okładka książki The Penguin Book of Japanese Short Stories Ryūnosuke Akutagawa, Shin'ichi Hoshi, Yasunari Kawabata, Yukio Mishima, Haruki Murakami, Jay Rubin, Yuten Sawanishi, Jun'ichirō Tanizaki, Yūko Tsushima, Banana Yoshimoto
Jay Rubin
Jay Rubin
Wykłada literaturę japońską na Uniwersytecie Harvarda. Jest autorem kilku książek o współczesnych i dawniejszych pisarzach japońskich; przetłumaczył na angielski dwie powieści Sysekiego Natsume, a także wiele utworów Harukiego Murakamiego, m.in. "Norwegian Wood", "Kronikę ptaka nakręcacza" i "Wszystkie boże dzieci tańczą".

Okładka książki Ballada o Narayamie. Opowieści niesamowite z prozy japońskiej Ryūnosuke Akutagawa, Osamu Dazai, Shūsaku Endō, Shichirō Fukazawa, Lafcadio Hearn, Masuji Ibuse, Kyōka Izumi, Yasunari Kawabata, Yakumo Koizumi, Atsushi Nakajima, Akiyuki Nosaka, Jun'ichirō Tanizaki, Shōji Yūki

Cytaty z książki Haruki Murakami i muzyka słów

Dodaj cytat z książki Haruki Murakami i muzyka słów