Laleczka

- Baby Doll
- 2016-10-26
- 2016-10-26
- Agnieszka Wyszogrodzka-Gaik
Czy za fasadą łagodności może ukrywać się zło?
Lili, uczennica liceum, zostaje porwana spod szkoły. Przetrzymywana w zamknięciu, przez osiem lat nie ma kontaktu ze światem. W tym czasie z dziewczynki staje się kobietą i matką. Pewnego dnia udaje jej się uciec.
Powrót Lili jest sensacją, która wstrząsa lokalną społecznością. Dziewczyna uświadamia sobie, że dawne życie odeszło na zawsze. Teraz będzie musiała postawić swojego oprawcę przed obliczem sprawiedliwości i odbudować związki z ludźmi, których nie widziała przez wiele lat.
Laleczka to nowe spojrzenie na historie porwanych i trzymanych w zamknięciu kobiet. Porwanie odciska na ofierze ogromne piętno. Ale co się dzieje, gdy zostaje uwolniona? Czy zacznie żyć na nowo, czy będzie szukać zemsty?
Kup Laleczka w ulubionej księgarni
Oceny książki Laleczka
735 użytkowników ma tytuł Laleczka na półkach głównych- Chcę przeczytać 368
- 2018 9
- 2020 4
- 2023 3
- 2020 3
Tagi i tematy do książki Laleczka
Cytaty z książki Laleczka
Złe rzeczy dzieją się wtedy, gdy się ich najmniej spodziewamy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Laleczka
Osiem lat temu beztroskie życie 16-letniej Lily zostaje brutalnie przerwane przez jej nauczyciela, który uprowadza ją, więzi w piwnicy domku w lesie, torturuje i gwałci. Jednak pewnego dnia potwór popełnia błąd - nie zamyka drzwi na zasuwę i Lily postanawia to wykorzystać. Wraz ze swoją 6-letnią córeczką Sky uciekają z niewoli i wracają do domu.
"Laleczka" nie jest kolejną powieścią o próbie odnalezienia porwanej dziewczyny, to historia o tym, co dzieje się z ofiarą po tym, jak udaje jej się czmychnąć z łap oprawcy. Hollie Overton zadebiutowała poruszającą powieścią o odebranym dzieciństwie, zniszczonej rodzinie i sile, jaka drzemie w - wydawać by się mogło - złamanej kobiecie. "Laleczka" to debiut Overton z 2016 roku, ale debiut wyśmienity, dojrzały i przemyślany. Doskonale opisuje historię Lily, jej siostry bliźniaczki Abby, ich matki i Ricka, który jest wcieleniem samego diabła, bez krzty uczuć.
"Laleczka" to thriller psychologiczny najwyższej próby, tutaj aż kipi od emocji, od trudnych decyzji, od szoku wywołanego wolnością odzyskaną po ośmiu latach kompletnej niewoli i podporządkowaniu oprawcy. Hollie Overton daje się poznać w tej powieści jako naprawdę znakomita pisarka, która potrafi zaszokować, zaintrygować i wzruszyć czytelnika. Overton z wyczuciem pokazuje, do czego doprowadził potwór w ludzkiej skórze - że przetrącił życie nie tylko Lily, ale i całej jej rodziny. I to jest chyba główny wątek "Laleczki" - relacje między poszczególnymi członkami rodziny Lily, których życie musi zostać na nowo poukładane. To również historia o siostrzanej więzi silniejszej niż wszystko, a także o poświęceniu, samotności i o tym, że w sytuacji kryzysu psychicznego warto poprosić o pomoc.
Ja jestem zachwycony "Laleczką" i gorąco polecam ten debiut.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Laleczka" nie jest kolejną...
Niestety nie przypadła mi do gustu ta pozycja . Miało być ciekawie a tu taki obyczaj z elementami thrillera .Temat porwania i uwolnienia oklepany . Końcowe strony przerzucałem pobieżnie co rzadko mi się zdarza . Zakończenie sztampowe bez zaskoczenia. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna! Wciągnęłam się od pierwszej strony, ta autorka pisze naprawdę nieźle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam, jak na debiut b. dobra.
Temat trudny,
Dialogi, styl pisania książki nie najwyższych lotów, ale to debiut.
Polecam, jak na debiut b. dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat trudny,
Dialogi, styl pisania książki nie najwyższych lotów, ale to debiut.
Genialna powieść, nie rozumiem tak niskiej oceny!
Genialna powieść, nie rozumiem tak niskiej oceny!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden wielki przeciętniak. Bardzo ciężko sie to czyta.
Jeden wielki przeciętniak. Bardzo ciężko sie to czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca historia. Lilly jako 16-latka została porwana i była uwięziona przez 8 lat. Powieść ukazuje skutki wieloletniego uwięzienia: bark zaufania do ludzi, żal po straconej młodości i chęć cofnięcia czasu. Konsekwencje dotyczą także innych członków rodziny, którzy przez 8 lat żyli w zawieszeniu, poczuciu winy i niepewności. Ukazana jest też osobowość i motywacje porywacza. To mężczyzna, który uwięził młodą dziewczynę, bo bał się prawdziwej kobiety z własnym zdaniem. Pragnął osoby całkowicie na niego zdanej i podatnej na ukształtowanie. Powieść skupia się przede wszystkim na długiej i trudnej drodze powrotu Lilly i jej siostry Abby do normalności. Serdecznie polecam.
Poruszająca historia. Lilly jako 16-latka została porwana i była uwięziona przez 8 lat. Powieść ukazuje skutki wieloletniego uwięzienia: bark zaufania do ludzi, żal po straconej młodości i chęć cofnięcia czasu. Konsekwencje dotyczą także innych członków rodziny, którzy przez 8 lat żyli w zawieszeniu, poczuciu winy i niepewności. Ukazana jest też osobowość i motywacje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocna książka którą pamiętam do dziś
Mocna książka którą pamiętam do dziś
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłodość, beztroska, wolność i radość z życia. Drobne radości i porażki. Wszystko to zostaje odebrane Lily w jednym momencie. Cały jej dotychczasowy świat kurczy się do rozmiarów jednego pomieszczenia, w którym od chwili porwania jest przetrzymywana przez całych osiem długich lat. Bez kontaktu z rodziną, znajomymi, bez widoku wschodów i zachodów słońca, z coraz słabszą nadzieją na ocalenie. Dzień po dniu widuje tylko swojego oprawcę i jej bunt stopniowo gaśnie, aż do pewnego momentu, gdy znajomy schemat zostaje zaburzony. Porywacz popełnia błąd, a Lily udaje się uciec. To jeszcze nie koniec. Droga do odzyskania dawnego życia jest długa, a najtrudniejsze w tym wszystkim staje się udowodnienie winy i ukaranie oprawcy. Równie mocne piętno zostało odciśnięte na poszczególnych członkach jej rodziny powodując nieodwracalne zmiany. Oprawca w jednym momencie zniszczył życie kilku osób, których najmocniej to dotknęło. Jakie mógł mieć motywy? Dlaczego wybrał Lily? Czy można było temu zapobiec? Na wiele pytań odpowiedzi są odkrywane stopniowo, ukazując tym samym prawdziwe i mroczne oblicze porywacza i pewną bezsilność wobec machiny, która ruszyła po jego zatrzymaniu. Moneta ma dwie strony. Pisarka ukazuje też tę drugą, czyli rodzinę porywacza i jej zachowanie w obliczu tych wstrząsających wydarzeń. Szanowany obywatel małej miejscowości, znany wszystkim skrywa tak mroczną tajemnicę. Czy rodzina Ricka uwierzy Lily? Trudno wobec przedstawionych sytuacji zachować spokój. Historia porusza, ale też mimo jawności pewnych wydarzeń potrafi zaskoczyć i to nie raz. W całym tym zamieszaniu ważnym ogniwem jest jeszcze jedna postać: mała, bezbronna i ufna dziewczynka Sky, córeczka Lily. To dzięki niej nadzieja do końca nie zgasła.
Dobra książka. Polecam.
Młodość, beztroska, wolność i radość z życia. Drobne radości i porażki. Wszystko to zostaje odebrane Lily w jednym momencie. Cały jej dotychczasowy świat kurczy się do rozmiarów jednego pomieszczenia, w którym od chwili porwania jest przetrzymywana przez całych osiem długich lat. Bez kontaktu z rodziną, znajomymi, bez widoku wschodów i zachodów słońca, z coraz słabszą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bradzo emocjonalna...rewelacyjnie przedstawiająca ludzkie uczucia...reakcje...zachowania. Wciąga bez reszty. Pokazuje dane sytuacje z różnej perspektywy. Bardzo udany debiut!