Laleczka

Okładka książki Laleczka autora Hollie Overton, 9788380152694
Okładka książki Laleczka
Hollie Overton Wydawnictwo: Czarna Owca Seria: Thriller psychologiczny kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Agnieszka Wyszogrodzka-Gaik

Kup Laleczka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Laleczka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Laleczka

Osiem lat temu beztroskie życie 16-letniej Lily zostaje brutalnie przerwane przez jej nauczyciela, który uprowadza ją, więzi w piwnicy domku w lesie, torturuje i gwałci. Jednak pewnego dnia potwór popełnia błąd - nie zamyka drzwi na zasuwę i Lily postanawia to wykorzystać. Wraz ze swoją 6-letnią córeczką Sky uciekają z niewoli i wracają do domu.

"Laleczka" nie jest kolejną powieścią o próbie odnalezienia porwanej dziewczyny, to historia o tym, co dzieje się z ofiarą po tym, jak udaje jej się czmychnąć z łap oprawcy. Hollie Overton zadebiutowała poruszającą powieścią o odebranym dzieciństwie, zniszczonej rodzinie i sile, jaka drzemie w - wydawać by się mogło - złamanej kobiecie. "Laleczka" to debiut Overton z 2016 roku, ale debiut wyśmienity, dojrzały i przemyślany. Doskonale opisuje historię Lily, jej siostry bliźniaczki Abby, ich matki i Ricka, który jest wcieleniem samego diabła, bez krzty uczuć.

"Laleczka" to thriller psychologiczny najwyższej próby, tutaj aż kipi od emocji, od trudnych decyzji, od szoku wywołanego wolnością odzyskaną po ośmiu latach kompletnej niewoli i podporządkowaniu oprawcy. Hollie Overton daje się poznać w tej powieści jako naprawdę znakomita pisarka, która potrafi zaszokować, zaintrygować i wzruszyć czytelnika. Overton z wyczuciem pokazuje, do czego doprowadził potwór w ludzkiej skórze - że przetrącił życie nie tylko Lily, ale i całej jej rodziny. I to jest chyba główny wątek "Laleczki" - relacje między poszczególnymi członkami rodziny Lily, których życie musi zostać na nowo poukładane. To również historia o siostrzanej więzi silniejszej niż wszystko, a także o poświęceniu, samotności i o tym, że w sytuacji kryzysu psychicznego warto poprosić o pomoc.

Ja jestem zachwycony "Laleczką" i gorąco polecam ten debiut.

"Laleczka" nie jest kolejną...

Niestety nie przypadła mi do gustu ta pozycja . Miało być ciekawie a tu taki obyczaj z elementami thrillera .Temat porwania i uwolnienia oklepany . Końcowe strony przerzucałem pobieżnie co rzadko mi się zdarza . Zakończenie sztampowe bez zaskoczenia. Nie polecam.

Rewelacyjna! Wciągnęłam się od pierwszej strony, ta autorka pisze naprawdę nieźle.

735 użytkowników ma tytuł Laleczka na półkach głównych
81 użytkowników ma tytuł Laleczka na półkach dodatkowych