Co kryją jej oczy

Okładka książki Co kryją jej oczy Sarah Pinborough Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Co kryją jej oczy
Sarah Pinborough Wydawnictwo: Prószyński i S-ka kryminał, sensacja, thriller
2017-03-14
2017-01-31
Maciejka Mazan
Tagi:
literatura angielska małżeństwo miłość obsesja przemoc psychiatra relacje damsko-męskie strach tajemnica thriller trójkąt miłosny
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

A ty komu zaufasz?

503 175 39

Całkiem niezła. Końcówka zaskakująca..

Całkiem niezła. Końcówka zaskakująca..

Pierwsza książka po przeczytaniu której zgadzam się z dobrymi i najgorszymi opiniami. Wybitna to ona nie jest; jest jednowymiarowa do tego stopnia, że tworzy własne uniwersum zasiedlone przez 3 postacie i 4-5 satelitów tak mało znaczących jak brzęczenie muchy.
Zgoda z dobrymi ocenami może być kiedy przyjmie się tę konwencję, świat skupiony na relacji trójkąta małżeńskiego i ich tajemnic, stereotypowych osobowości. Styl prostego romansidła ubrany w fabułę niesamowitości i zagrożenia.
U mnie jednak przeważa negatywna ocena; w miarę rozwijania fabuły robi się coraz gorzej, narracja robi się nie do przyjęcia – egzaltowana, naiwna; akcja niewiarygodna, postępowanie bohaterów staje się coraz dziwaczniejsze… ale pomysł na zakończenie zupełnie niezły jak przystało na tak zakręconą książkę.

więcej Pokaż mimo to

Czytacie i lubicie thrillery psychologiczne? Ja tak, choć przez to, że przeczytałam ich już dosyć sporo, a schematy lubią się w tym gatunku powtarzać, to ciężko mnie zaskoczyć. Dziś opowiem Wam o książce, której udało się zaskoczyć mnie po stokroć, a szczękę z podłogi zbierałam jeszcze kilka godzin po przeczytaniu. Poznajcie "co kryją jej oczy"...
Na pierwszy rzut oka - idealne małżeństwo. On, ceniony psychiatra. Ona, piękna, budząca zachwyt, olśniewająca, zapatrzona w męża, jednak bardzo przez niego kontrolowana i zamykana w domu. I ta trzecia, jego kochanka, jej przyjaciółka. Ten przedziwny trójkąt przywodzi nam na myśl stereotypowe historie w thrillerach psychologicznych, ale uwierzcie mi, dawno żadna książka nie zaskoczyła mnie tak jak ta.
W trakcie czytania nasuwało mi się milion możliwości zakończenia, a koniec końców, żadne się nie sprawdziło. Miałam parę momentów gdzie lektura zaczęła mnie nużyć i się troszkę dłużyła (akcja rozkręca się powoli),jednak jest w niej coś takiego co sprawia, że ciężko ją odłożyć, a chęć rozwikłania tajemnicy wzrasta z każdym rozdziałem.
Według mnie autorka bardzo zaryzykowała kończąc książkę w taki sposób jaki to zrobiła bo albo się to komuś BARDZO spodoba, albo BARDZO nie. Czegoś takiego nie spotkałam jeszcze w żadnej powieści czy to obyczajowej czy kryminalnej. Jest to coś bardzo oryginalnego, niespotykanego i coś na co ciężko wpaść podczas czytania.
Opis z tyłu książki głosi - "stawia na głowie sposób, w jaki patrzysz na świat" i jest to całkowita prawda! Rewelacyjna historia, którą szczerze Wam polecam.

Na pierwszy rzut oka -...

Końcówka książki wszystko zepsuła

Końcówka książki wszystko zepsuła

Tematyka na pozór wydaje się sztampowa - małżeństwo, w którym skrzypi i ta trzecia - kochanka. Na szczęście to tylko pozory. Czy można przyjaźnić się z żoną kochanka? W jakim stopniu można zmanipulować ludzki umysł?
Niesamowity styl autorki i bardzo ciekawie poprowadzona narracja, powodują że czytelnik cały czas siedzi jak naelektyzowany. Nieustanne lawirowanie między bohaterami i zastanawianie się, kto w tym trójkącie jest normalny, kto jest toksyczny, a kto winny? Imponujący obraz psychologiczny bohaterów! Wątek fantasy mi osobiście nie przeszkadza, a wręcz ubarwia fabułę. Dzięki czemu zakończenie zwala z nóg... Chapeau bas!

więcej Pokaż mimo to

Nie do końca tego się spodziewałam, jest dość specyficzna pod względem opowiadania nam historii ale ma w sobie to coś co nie pozwoliło mi się od niej oderwać. Postacie mogłyby być lepiej wykreowane. Intryga była ciekawa, chociaż nie jestem fanką jej rozwinięcia. Uważam że naprawdę był potencjał który niestety nie został wykorzystany.

Slucha sie jej niesamowicie...glos kamilli baar...hipnotyzujacy...intryga-bardzo wciągająca i zaskakujaca, bohaterowie tajemniczy...rewelacja!!polecam!

Próbując złapać oddech po szokującym 'Nigdy' Folleta sięgnąłem po powieść Sarah Pinborough.
Polecenie od Przyjaciółki zrobiło swoje.

Pierwsze, co muszę zrobić to pogratulować autorce wyobraźni.
Wprowadzając temat 'drzwi' Sarah puściła wodze fantazji i choć cała akcja dzieje się we współczesnym Londynie to efekty paranormalne robią wrażenie.
Przyznam, że to nie moja tematyka, ale powieść jest napisana na tyle sprawnie, że czytanie jej było prawdziwą przyjemnością.

Trójka bohaterów tkwiąca w jakimś dziwacznym układzie, w którym nie bardzo wiadomo kto właściwie mówi prawdę a kto manipuluje.
Komu wierzyć ?

Frajdę z lektury nieco popsuło mi totalnie odjechane zakończenie, ale nie popsuło to pozytywnego wrażenia z przeczytanej całości.

7/10.

Polecenie od Przyjaciółki zrobiło swoje.

Pierwsze, co muszę zrobić to pogratulować autorce wyobraźni.
Przyznam, że to nie moja...

więcej Pokaż mimo to

Niepokojący klimat tej książki wciąga niesamowicie, niby spokojne prowadzenie narracji, niby lekkie psychologiczne zagadki, ale absurdalność niektórych sytuacji intryguje, wciąga, podszeptuje, że coś tu jest nie tak. Możesz kombinować na tysiąc sposobów, snuć rożne domysły na finał tej pozornie zwyczajnej opowieści. Niby trywialny temat kolejnego trójkąta miłosnego. Cóż może być banalniejszego? Surrealistyczne zakończenie wciska w fotel. Genialne!

więcej Pokaż mimo to

Naprawdę zaskakująca i trzymająca w napięciu, choć specyficzna. Nie każdemu przypadnie do gustu odrealnione wyjaśnienie intrygi.

• Chcę przeczytać
    2 137