Blood Red Snow. The Memoirs of a German Soldier on the Eastern Front

- e-book
- 2005-10-30
- 2005-10-30
- 0760321981
For the German soldier fighting under Hitler, keeping a diary was strictly forbidden. So Gunter Koschorrek, a fresh young recruit, wrote his notes on whatever scraps of paper he could find and sewed the pages into the lining of his winter coat. Left with his mother on his rare trips home, this illicit diary eventually was lost—and did not come to light until some 40 years later when Koschorrek was reunited with his daughter in America. It is this remarkable document, a unique day-to-day account of the common German soldier’s experience, that makes up the memoir that is Blood Red Snow.
Kup Blood Red Snow. The Memoirs of a German Soldier on the Eastern Front w ulubionej księgarni
Oceny książki Blood Red Snow. The Memoirs of a German Soldier on the Eastern Front
904 użytkowników ma tytuł Blood Red Snow. The Memoirs of a German Soldier on the Eastern Front na półkach głównych- Przeczytane 493
- Historia 16
- II wojna światowa 6
- 2013 5
- II WŚ 5
Cytaty z książki Blood Red Snow. The Memoirs of a German Soldier on the Eastern Front
Dodaj cytat z książki Blood Red Snow. The Memoirs of a German Soldier on the Eastern Front
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blood Red Snow. The Memoirs of a German Soldier on the Eastern Front
Dużo surowych, momentami szokujących opisów wojny, czyta się płynie jakby dostać relacje ,,z pierwszej ręki”, fajnie obrazuje bezsens wojny zamiast naciąganego heroizmu. Jeżeli ktoś oczekuje fabuły jak w powieści myślę, że będzie rozczarowany, są to subiektywne wspomnienia żołnierza, który był częścią armii agresora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość obiektywna książka wspomnieniowa o losach żołnierza niemieckiego.
Cóż, taki to naród.
Warto jednak przeczytać o "wyczynach" Armii Czerwonej na zdobytych niemieckich terenach i ich stosunek do cywili.
Warto wiedzieć, co to za mordercza tłuszcza z tych ruskich.
Dość obiektywna książka wspomnieniowa o losach żołnierza niemieckiego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście, tragedia zaczyna się dopiero wtedy, gdy Niemcy zaczynają przegrywać, bo wszystko wcześniej jest cacy.
Cóż, taki to naród.
Warto wiedzieć, co to za mordercza tłuszcza z tych...
Książka miała być kolejnym ciekawym źródłem informacji, punktem widzenia dotyczącym wojny i człowieka. Czy znienawidzony wróg może być tylko człowiekiem po nie właściwej stronie.
Końcówka była dla mnie zaskoczeniem.
Nie mogę znaleźć słów co czuję gdy przeczytałem przemyślenia autora gdy podsumowuje sytuację w której się znalazł. („w jak beznadziejnej sytuacji znajduje się przegrany”).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę że osoby sięgające po tą książkę wiedzą po części jaka jest jej tematyka i czego mogą się spodziewać. Moje oczekiwania spełniła w zupełności. Opisy walk, cierpienia, śmierci.
Końcówka...
Spoko relacja. Jedne wpisy ciekawsze, inne mniej. Ale jak to w takich relacjach. Obraz oczami młodego żołnierza od kampanii wschodniej aż do jej zakończenia. Jedynie można było dopisać jak ułożył sobie życie po wojnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciąż mam jeszcze przed sobą kilkadziesiąt stron, ale na gorąco mogę napisać, że to trochę bajkopisarstwo jak dla mnie. Cała ta więź Katii z wszystkimi żołnierzami całej kompanii jest dla mnie niewiarygodna - po prostu nie chce mi się w to wierzyć. podobnie wypuszczenie wolno dwóch (czy trójki, nie pamiętam) włoskich partyzantów - no nie kupuję tego. Rzutuje to na wiarygodność reszty wspomnień, gdzie również widać, że autor unika trudnych tematów, i w zasadzie wszystko co złe to Rosjanie, a "co złego, to nie my". Same opisy walk i trudów codzienności są poprawne, ale niczym szczególnym się nie wyróżniają na tle dziesiątek podobnych relacji. Nic, zostało kilkadziesąt stron, zobaczymy czy coś to zmieni w mojej ocenie...
Wciąż mam jeszcze przed sobą kilkadziesiąt stron, ale na gorąco mogę napisać, że to trochę bajkopisarstwo jak dla mnie. Cała ta więź Katii z wszystkimi żołnierzami całej kompanii jest dla mnie niewiarygodna - po prostu nie chce mi się w to wierzyć. podobnie wypuszczenie wolno dwóch (czy trójki, nie pamiętam) włoskich partyzantów - no nie kupuję tego. Rzutuje to na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczera relacja prostego frontowego żołnierza Wehrmachtu. Autor nie ukrywa, że najpierw wierzył w hasła propagandy potem walczył już tylko dla kolegów i aby po prostu przeżyć. Dal fanów militariów szczegółowy opis broni i wyposażenia oraz struktura Wehrmachtu i jego procedury np. z rannymi, ozdrowieńcami, urlopami itp.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRelacja człowieka, który przeżył wojnę. Pomimo tego, że jest Niemcem i walczył po stronie wroga, poruszyła mnie jego historia. Ilu żołnierzy walczyło za coś, czego nie rozumieli do końca, co było przed nimi ukrywane. Wielkie hasła tak naprawdę okazywały się być puste. Chwała i wielkość jednostki liczyła się bardziej, niż życie tysięcy.
Kolejny młody chłopak, który po zakończonym żmudnym szkoleniu, czekał niecierpliwie na swoje pierwsze w życiu prawdziwe wyzwanie, jednak zderzenie z rzeczywistością okazało się szokiem. To nie do końca to, co sobie wyobrażał, czy na co się nastawiał. Widzieć jak giną koledzy, czy po prostu ludzie, choćby i byli wrogami, ale to nadal ludzie. Ginęli za innych, często w zapomnieniu i bez tożsamości. Nie jest łatwo żyć z tymi obrazami w pamięci przez resztę życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny młody chłopak, który po...
W książce pojawia wiele szczegółowych opisów broni, ich nazw i oznaczeń, co dla osób nie interesujących się militariami pozostaje zupełnie niezrozumiałe. Poza tym książka oddaje brutalną prawdę o wojnie, jest smutna i chwilami okrutna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo szczegółów, konkretnie, bez zbędnych opisów. Typowy dziennik. Mogłoby być tylko więcej o Stalingradzie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo dobra opisuje realia, smutna, autor krytykuje Hitlera i propagandę rzeszy, nie lubi całej otoczki politycznej, widzi zwykłego człowieka w wrogu.
Wiec to zdecydowanie na plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiec to zdecydowanie na plus.