Mozaika Parsifala

- The Parsifal Mosaic
- 2002-01-01
- 2002-01-01
- Filip R. Piotrowski
Przyjaciółka i partnerka Michaela Havelocka, agenta CIA, zostaje zastrzelona na jego oczach. A w jakiś czas później Michael widzi ją w tłumie na dworcu w Rzymie. Rozpoczyna poszukiwania. I staje się celem tajemniczych zabójców. Żeby uratować życie, musi odkryć, co kryje się za mozaiką zdrady, ułożoną misternie przez króla zbrodni.
Kup Mozaika Parsifala w ulubionej księgarni
Oceny książki Mozaika Parsifala
1504 użytkowników ma tytuł Mozaika Parsifala na półkach głównych- Przeczytane 1 154
- Sensacja 6
- Robert Ludlum 6
- Thriller/sensacja/kryminał 5
- Beletrystyka 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mozaika Parsifala
Dla miłośników powieści szpiegowskich i akcji, Ludlum to pozycja obowiązkowa. Choć jego powieści nie zawsze dorównują poziomem serii o Bournie, ta powieść sprawia, że czytelnik doświadcza tych samych emocji, co podczas lektury wspomnianej serii.
W tej powieści autor mistrzowsko łączy wszystkie elementy, które czynią powieść tego typu świetną: napięcie, zwroty i sceny akcji.
Co więcej, głęboka charakterystyka wszystkich postaci sprawia, że jest to, moim zdaniem, bardzo dobra pozycja w swoim gatunku.
Gorąco polecam miłośnikom opowieści szpiegowskich.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej powieści autor mistrzowsko łączy wszystkie elementy, które czynią powieść tego typu świetną: napięcie, zwroty i sceny...
Książka momentami nudna i na pewno jedna z tych która wymaga skupienia . Sama fabuła wydaje się być całkiem całkiem ale czytałem lepsza książkę tego autora oczywiście moim zdaniem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwyraźniej powieści szpiegowskie nie są dla mnie. Przeczytałam 150 stron i uznałam, że szkoda mi czasu na kolejne 400 z nadzieją na zrozumienie, kto kogo zabił i dlaczego. A najgorzej by było jakbym i tego nie zrozumiała. Zaczynając książkę zdawałam sobie sprawę z tego, że będzie to lektura lekka, raczej bez mającej jakieś głębsze znaczenie treści, ale łudziłam się, że będzie się czytało łatwo i przyjemnie. Niestety nie wciągnęło mnie.
Najwyraźniej powieści szpiegowskie nie są dla mnie. Przeczytałam 150 stron i uznałam, że szkoda mi czasu na kolejne 400 z nadzieją na zrozumienie, kto kogo zabił i dlaczego. A najgorzej by było jakbym i tego nie zrozumiała. Zaczynając książkę zdawałam sobie sprawę z tego, że będzie to lektura lekka, raczej bez mającej jakieś głębsze znaczenie treści, ale łudziłam się, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo sobie po tej pozycji obiecywałem, zwłaszcza jako powrót do Ludluma po latach. Jednak okazało się, że już wyrosłem z tego typu książek. Niestety czasami jest też nudna i widać, że narracja już się zestarzała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny autor którego wszystkie książki w młodości pochłaniałem w momencie się ich ukazania. Oczywiście są lepsze i gorsze, parę kompletnie chybionych, ale i parę naprawdę ciekawych. Powtarzający się schemat bohatera walczącego z terrorystami, międzynarodowymi syndykatami zbrodni, czy państwowymi agencjami preferującymi nade wszystko własne interesy . Książka z wartką i szybko zmieniająca się akcją. Fajnie się to czytało w latach 90, teraz to trochę z myszką...
Kolejny autor którego wszystkie książki w młodości pochłaniałem w momencie się ich ukazania. Oczywiście są lepsze i gorsze, parę kompletnie chybionych, ale i parę naprawdę ciekawych. Powtarzający się schemat bohatera walczącego z terrorystami, międzynarodowymi syndykatami zbrodni, czy państwowymi agencjami preferującymi nade wszystko własne interesy . Książka z wartką i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdyby nie zbyt "pokręcony" pomysł rozwiązania intrygi książka byłaby rewelacyjna (8 gwiazdek). Tak "tylko" siódemka. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyczna szpiegowska fabuła dużo mylnych tropów, pędząca akcja. Niektórzy młodsi czytelnicy, którzy nie znają tamtych realiów historycznych i politycznych mogą mieć trudności ze zrozumieniem fabuły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW trakcie czytania myślałem
Początkowo myślałem że coś przegapiłem w trakcie czytania, dopiero końcówka nam wszystko wyjaśnia.
Zgadzam się z opinią że książka ta potwierdza kunszt autora i jego wielkość, jest pełna akcji, walki o przetrwanie bohaterów i naprawdę nie można się przy niej nudzić.
Jednak co klasyk to klasyk.
20 rzek 27 Arte niem 1 4 włoch
W trakcie czytania myślałem
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- nie no ten Ludlum to chyba przekombinował bo akcja jest tak zagmatwana że trudno się połapać o co właściwie chodzi, no i ta sytuacja na Costa Brava właściwie czemu ona służyła.
Zgadzam się z opinią że książka ta potwierdza kunszt autora i jego...
Chyba najlepsza książka Ludluma, czytałem dzień po wydaniu , w czasach w których ZSRR jeszcze było groźne a widmo zimnej wojny, groza zagłady atomowej świeża .. Dziś będzie niezrozumiała i pewnie mało wiarygodna, w latach 90-tych czy na początku 90-tych była to najlepsza książka o teoriach spiskowych ever :P... jest w niej wszystko co znam i lubię u Ludluma, z rozwiązaniem i wyjaśnieniem które wtedy wydało się znakomite ... wątpię bym chciał wrócić do lektury... dużo się zmieniło, przyjaciele okazali się wątpliwi, wrogowie stali się kolegami a polityka zmieniła kierunek ... tak czy inaczej ta książka jak na czasy w których powstała i które opisuje to arcydzieło teorii spiskowych
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLudlum to właściwie osobny gatunek literacki.
Tym razem absolutny majstersztyk w kategorii "Rozgrywki gabinetowe".
Ludlum to właściwie osobny gatunek literacki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem absolutny majstersztyk w kategorii "Rozgrywki gabinetowe".