Mały Książę

Okładka książki Mały Książę autora Antoine de Saint-Exupéry, 9788327440907
Okładka książki Mały Książę
Antoine de Saint-Exupéry Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk Ekranizacje: Mały Książę (1974) Saint-Exupéry. Zanim powstał Mały Książę (2024) literatura piękna
Le Petit Prince
2016-01-01
2016-01-01
Barbara Przybyłowska
Ekranizacje:
Mały Książę (1974) Saint-Exupéry. Zanim powstał Mały Książę (2024)

Kup Mały Książę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mały Książę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mały Książę

Mały książę jako książka, ma przesłanie, uczy. Lecz sama postać Małego Księcia była dla mnie nie do zniesienia. Miałam do niej kilka podejść. Wiadomo, najpierw jako lekturę, potem bo pokochałam czytanie, a na koniec bo może zmienię o niej zdanie. Nic się nie zmieniło. Książka warta przeczytania bo klasyk, ale postać irytującego małego księcia, który myśli tylko o sobie. I'm done. Wiele osób kocha tę książkę i to rozumiem ale również trzeba zrozumieć, że można jej nienawidzić .

Wybitność tej książki wyraża się różnym przeżywaniem tego dzieła w zależności od momentu życia.

RYCZEEE😭😭😭😭😭❤️

RYCZEEE😭😭😭😭😭❤️

Jest to zdecydowanie jedna z najważniejszych książek, którą przeczytałam w swoim życiu :)

Gdy czytałam Małego Księcia jako lekturę była dla mnie niezrozumiała. Otwarcie ją krytykowałam, chociaż nie pamiętam już czemu.
Teraz- 10 lat później- chociaż treść doskonale zapamiętałam po pierwszym podejściu- czyta się ją jakoś inaczej. Postrzegam to jako mój sukces.

Lubię wracać do niej.

Lubię wracać do niej.

uwielbiam wracac do tej ksiazki

uwielbiam wracac do tej ksiazki

Hej kochani
Dziś przychodzę do was z książką Mały książę.
Czytałam ją jako dziecko i ostatnio wpadła mi w ręce więc postanowiłam ją przeczytać jeszcze raz.
Jest to książka skierowana dla dzieci ale myślę że nie jeden dorosły mógłby się z niej wiele nauczyć.
Głównym bohaterem jest oczywiście Mały książkę który czuje się samotnie na swojej planecie wiec postanawia odwiedzić planety sąsiednie.
Na każdej planecie spotyka kogoś kto daje mu ważną lekcje, np:
Król ,, Od każdego należy wymagać tylko tego, co jest w stanie wykonać - kontynuował Król.-
Autorytet opiera się przede wszystkim na rozumie.
Jeżeli rozkażesz swoim poddanym rzucić się do morza, wywołasz rewolucję. Ja mam prawo oczekiwać posłuszeństwa, gdy moje rozkazy są rozsądne.”
Za to Lis nauczył go że jesteśmy odpowiedzialni za to co oswoiliśmy.
Uważam że jest to bardzo wartościowa książka którą warto sobie odświeżyć po latach.

Hej kochani
Dziś przychodzę do was z książką Mały książę.

Genialna, wspaniała historia dla dzieci w każdym wieku. Także w podeszłym. Bo warto ją czytać (na początku mieć czytaną) przez całe życie.

Na półkach: , , , , , , ,

"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać."

"Małego Księcia" dobrze czytać można tylko sercem. Wtedy chłoniemy zawarte tu prawdy niczym szczere złoto.

Jest to niezwykle mądra baśń jakich mało, spodobać się może nie tylko dzieciom, które ujrzą w niej swój sposób rozumowania. Dorośli docenią jej ponadczasową mądrość, znakomity sposób prowadzenia pióra, barwne postacie, które zostaną z nimi długo po lekturze.
Mimo że to baśń i wydarzenia tu przedstawione nie mogły wydarzyć się, za sprawą prawd z którymi całkowicie zgadzałem się, sugestywnego, klarownego języka, uwierzyłem w tę historię.
Utwór ma budowę szkatułkową.

Otóż pewien chłopiec chciał zostać malarzem, malował więc węże boa. Dorośli nie rozumieli jego marzeń i uczyli go przydatnych rzeczy. W wyniku tego został pilotem, rozbił się na Saharze i spotkał tam Małego Księcia, który chciał aby namalować mu baranka. A potem opowiedział rozbitkowi swą magiczną, niesamowitą historię.

W czasach gdy książki częściej pisze się na ilość niż jakość, brakuje nieprzeciętnych, ponadczasowych dzieł. "Małemu Księciu" stawiam 10/10.

100095 użytkowników ma tytuł Mały Książę na półkach głównych
27807 użytkowników ma tytuł Mały Książę na półkach dodatkowych