Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy

Okładka książki Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy autora Jarosław Grzędowicz, 9788379641178
Okładka książki Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy
Jarosław Grzędowicz Wydawnictwo: Fabryka Słów fantasy, science fiction
2015-01-01
2015-01-01

Kup Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy

Grzędowicz ma niesamowite wyczucie klimatu. Ta historia jest mroczna, gęsta i dopracowana w najmniejszych detalach, a każde zdanie wydaje się przemyślane.

Napięcie pojawia się naturalnie i towarzyszy przez całą książkę, a do tego dochodzą momenty, które potrafią zaskoczyć. To jedna z tych opowieści, do których chce się wracać, bo za każdym razem można zauważyć coś nowego.

Dla mnie to lektura, którą odkrywa się na nowo przy każdym kolejnym czytaniu. Zdecydowanie warto.

nie wiem co mam o niej myśleć

nie wiem co mam o niej myśleć

Na półkach: , , , ,

Wspaniały pomysł, mistrzowskie wykonanie. Połączenie science fiction ze światem współczesnym, jak zawsze, na wielki plus — to jeden z moich ulubionych typów powieści. Świat Pomiędzy to naprawdę ciekawa koncepcja. Na uwagę definitywnie zasługują plastyczne, ciekawe opisy - zarówno akcji, jak i otoczenia. Grzędowicz nawet celę mnicha z leżącym na podłodze dywanikiem z Ikei opisuje w taki sposób, że chce się czytać. Do tego dochodzi niezawodny humor tego autora – scena w prosektorium to absolutne mistrzostwo.

To, co mnie w tej książce porwało to również relacje między postaciami. Tak, relacje. Zawsze zwracam na nie uwagę, ponieważ uważam, że prawdziwa siła książek tkwi właśnie bohaterach i ich wzajemnych oddziaływaniach, a nie tylko w fabule czy opisach świata przedstawionego. Lubię powieści, w których bohater – nawet jeśli jest to szorstki macho lub typowa "silna i niezależna" kobieta – potrafi nawiązać więź z innymi, bo to sprawia, że staje się on przekonujący. I tu mamy to w pełni.

Główny bohater jest samotnikiem, outsiderem, człowiekiem wyobcowanym. Jego dziwne umiejętności z jednej strony stawiają go w izolacji, z drugiej robią z niego postać absolutnie fascynującą – psychopompa, który przemierza świat pomiędzy na motorze, by pokonywać mieszkające tam potwory za pomocą swojej strzelby. Mógłby udawać, że nie zna słowa „emocje”, bo przecież to „słabość”, ale nie. Przeżywa utratę swojego przyjaciela w sposób głęboki i autentyczny. Jest na swój sposób uprzejmy i pełen szacunku dla innych postaci, jak choćby dla Alderona (kto czytał, ten wie). Jego relacja z Patrycją to nie kolejna przesłodzona historia miłosna, ani podryw pana jaskiniowca na pustej piękności, ale prawdziwa, naturalna chemia między dwojgiem ludzi – między dwojgiem outsiderów, którzy dzielą ze sobą miłość do śliwowicy i oboje mają zdolności wykraczające poza logikę naszego świata.

No i nie zapominajmy o skeksach. Kiedy po raz pierwszy czytałam tę książkę, jeszcze w gimnazjum, te istoty naprawdę mnie przerażały. Wspaniałe ilustracje Dominika Bronieka tylko potęgowały to uczucie. Mimo to (a może po części właśnie przez to),nie mogłam się oderwać od lektury. Zadałam sobie nawet trud, żeby odnaleźć seial, z którym bohater inspirował się w nazewnictwie dla tych ptakopodobnych monstrów. Czy Wam też się udało?

6662 użytkowników ma tytuł Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy na półkach głównych
1647 użytkowników ma tytuł Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy

Okładka książki Strasznie mi się podobasz Rafał Dębski, Dariusz Domagalski, Magdalena Kozak, Marcin Mortka, Andrzej Pilipiuk, Adam Przechrzta
Okładka książki Epidemie i zarazy Michał Cholewa, Jakub Ćwiek, Rafał Dębski, Tomasz Duszyński, Anna Kańtoch, Jacek Komuda, Andrzej Pilipiuk, Paweł Siedlar
Okładka książki Deszcze niespokojne Rafał Chojnacki, Eugeniusz Dębski, Jarosław Grzędowicz, Szymon Kazimierski, Maja Lidia Kossakowska, Tomasz Pacyński, Andrzej Pilipiuk, Jerzy Roś, Paweł Siedlar, Mateusz Spychała, Szczepan Twardoch, Marcin Wroński

Cytaty z książki Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata pomiędzy