Pogrzebać kajdany. Wizjonerzy i buntownicy w walce o zniesienie niewolnictwa

Okładka książki Pogrzebać kajdany. Wizjonerzy i buntownicy w walce o zniesienie niewolnictwa autora Adam Hochschild, 9788380491465
Adam Hochschild Wydawnictwo: Czarne Seria: Historia [Czarne] historia
historia
Historia [Czarne]
Bury the Chains: Prophets and Rebels in the Fight to Free an Empire's Slaves
2016-02-17
2016-02-17
Piotr Tarczyński

Kup Pogrzebać kajdany. Wizjonerzy i buntownicy w walce o zniesienie niewolnictwa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pogrzebać kajdany. Wizjonerzy i buntownicy w walce o zniesienie niewolnictwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pogrzebać kajdany. Wizjonerzy i buntownicy w walce o zniesienie niewolnictwa

Pierwsi abolicjoniści angielscy dokonali przełomu jeśli chodzi o zniesienie niewolnictwa a przynajmniej jego początkowe próby. Książka doskonale obrazuje trudy jakie mieli piersi abolicjoniści decydując się na tak ważne i radykalne kroki jeśli chodzi o swoich czarnoskórych braci. Indie zachodnie i plantacje trzciny cukrowej na których bardzo ciężko pracowali czarnoskórzy afrykańczycy, pozbawieni czci i godności bici ,torturowani oraz mordowani z wielkim okrucieństwem, wszelkiego rodzaju bunty zostawały bardzo szybko tłumione bardzo wiele ludzkiej krwi zostało przelanej tylko i wyłącznie dlatego żeby napełnić kieszenie i konta bankowe plantatorom angielskim i francuskim. Piękne świadectwo próby powoływania pierwszej świadomości dążenia do wyzwolenia z niewolnictwa. Zapoczątkowali ten ruch angielscy kwakrzy a skończywszy mniej więcej to wszystko wraz z końcem wojny secesyjnej pomiędzy konfederacją a unią.

„Pogrzebać kajdany” to wstrząsająca historia o niewolnictwie, w której autor bardzo obrazowo opisuje życie niewolników oraz ich walkę o wolność. Autor przybliża cały system handlu niewolnikami oraz historie związane z walkami jego zniesienia. Temat książki jest niezwykle ciężki, ale opisany w taki sposób, że książkę niezwykle dobrze się czyta, tak jak pasjonującą powieść. Książka zawiera w sobie kawał niechlubnej historii świata, ale również historie ludzi, którzy temu złu chcieli się przeciwstawić. Walka o zniesienie niewolnictwa zaczęła się od 12 ludzi. 12. To historia nie tylko o wielkich bohaterach znanych z historii, ale również o tych, których historia chciała wymazać ze swoich kart. To opowieść o tym jak duży wpływ na nią miały kobiety oraz inne osoby niemające prawa czynnego głosu w Anglii. To historia o tym, że opór ma sens, o tym że walka o prawa człowieka to najważniejsza i najlepsza walka, którą trzeba podjąć w życiu. „Pogrzebać kajdany” to książka historyczna, która jest również aktualna w dzisiejszym świecie i niesie ze sobą wiele współczesnych nam prawd w walce o prawa człowieka i lepszy świat.
Jeśli jeszcze ktoś tej książki nie czytał, to zachęcam, bo w niej jest opisana wielka siła ludzkiej empatii.

Ogromny szacunek dla Autora książki za wykonaną pracę w ciągu czterech lat przygotowań do jej wydania. Ilość przytoczonych źródeł w przypisać budzi respekt, jest to prawie sto stron. Co do samej książki, na pewno nie pierwszy użyję określenia wstrząsająca, to jest wręcz książka sensacyjna, czyta się ją z zapartym tchem. Przytoczone fakty w postaci ilości pieniędzy które zarobiła Wielka Brytania w XVIII wieku na handlu niewolnikami i handlu towarem związanym z pracą niewolników jest oszałamiająca. Czytelnicy którzy chcą poznać ten etap historii muszą sięgnąć po ten dokument, gorąco polecam.

396 użytkowników ma tytuł Pogrzebać kajdany. Wizjonerzy i buntownicy w walce o zniesienie niewolnictwa na półkach głównych
65 użytkowników ma tytuł Pogrzebać kajdany. Wizjonerzy i buntownicy w walce o zniesienie niewolnictwa na półkach dodatkowych

Adam Hochschild
Adam Hochschild
Amerykański pisarz, dziennikarz i wykładowca. Aktywnie uczestniczył w ruchu na rzecz praw obywatelskich i protestach przeciw wojnie w Wietnamie. Autor licznie nagradzanych książek historycznych: Duch króla Leopolda, To End All Wars. A Story of Loyalty and Rebellion, 1914–1918, The Mirror at Midnight i The Unquiet Ghost. Jako dziennikarz współpracował między innymi z lewicującymi „Ramparts” i „Mother Jones”, a także z „The New Yorker”, „Harper’s Magazine”, „The Atlantic”, „The Times Literary Supplement”, „The New York Review of Books”, „The New York Times Magazine” i „The Nation”. Większość jego publikacji dotyczy tematów związanych z ochroną praw człowieka i sprawiedliwości społecznej. Jego książki zostały obsypane nagrodami, jest dwukrotnym zdobywcą złotego medalu przyznawanego przez jury Kalifornijskiej Nagrody Książkowej, Nagrody im. Barbaralee Diamonstein i Carla Spielvogela dla książki eseistycznej, Nagrody im. Duffa Coopera, Nagrody Historycznej im. Marka Lyntona, Nagrody Amerykańskiego Stowarzyszenia Krytyków Literackich, Amerykańskiej Nagrody Książkowej, Nagrody „Los Angeles Times” dla najlepszej książki historycznej, Nagrody Amerykańskiego PEN Clubu dla najlepszej książki z zakresu literatury faktu, Pokojowej Nagrody Literackiej Dayton oraz przyznawanej przez Amerykańskie Stowarzyszenie Historyków Nagrody im. Theodore’a Roosevelta i Woodrow Wilsona za całokształt twórczości. Jako jedyny został dwukrotnie wyróżniony Nagrodą im. Lionela Gelbera. Otrzymał doktorat honoris causa Curry College i University of St. Andrews oraz został członkiem Amerykańskiej Akademii Sztuki i Nauki.

Cytaty z książki Pogrzebać kajdany. Wizjonerzy i buntownicy w walce o zniesienie niewolnictwa

Ciekawostki historyczne