Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy

Okładka książki Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy autora Antoni Kępiński, 9788308060728
Okładka książki Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy
Antoni Kępiński Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie filozofia, etyka
filozofia, etyka
2015-12-03
1993-01-01

Kup Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy

Zadziwiająco rozczarowująca. W tej pozycji ostro zarysował się naturalizm, uwypuklił się relatywizm, wyraźnie przebija materializm i biologiczny determinizm. Lwią część zajmują banały. Co kilka kroków potykamy się o bzdury ("głodny filozof nie jest w stanie myśleć o systemach filozoficznych - będzie on myślał o chlebie").
Czytając dzieła Kępińskiego można było odnieść tego typu wrażenia, ale tłumiła je solidnie podbudowana praktyką psychiatryczną wartościowa treść - której pozbawiony jest "Autoportret człowieka".

Jeśli nie czytałeś/łaś jeszcze Kępińskiego, proszę, nie zaczynaj od tej książki.

Czytając dzieła Kępińskiego można było odnieść tego...

Uwielbiam zbiory aforyzmów, cytatów, złotych myśli i przysłów. Ten akurat zawiera cytaty z dzieł wysoce przeze mnie cenionego Profesora Antoniego Kępińskiego. Z pewnością ta książeczka nie zastąpi nam studiowania dzieł tego wybitnego psychiatry, humanisty i wreszcie wielkiego człowieka, ale może zachęci do sięgnięcia po któreś? Naprawdę warto. W ogóle się te prace nie zestarzały.
Dodatkowo ten zbiorek jest bardzo przyjemnie wydany.

Jest to wybór zdań, krótkich cytatów z książek Kępińskiego. Większość nie jest aforyzmami; a część myśli jest parafrazą przysłów, czy mądrości ludowych i trudno uznać je za oryginalne. Do tego jest to wybór mocno tendencyjny, ale Ryn uczciwie nas o tym w przedmowie uprzedza. I tak chyba należy tę książkę traktować, jako wspomnienie, swoisty "obraz z myśli własnych" podziwianego Człowieka.

247 użytkowników ma tytuł Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy

Okładka książki Lęki [naszych czasów]. Minibook Bartłomiej Dobroczyński, Tadeusz Gadacz, Antoni Kępiński, Zbigniew Mikołejko, Szymon Szczęch, Marzena Zdanowska
Antoni Kępiński
Antoni Kępiński
Polski lekarz psychiatra, profesor Akademii Medycznej w Krakowie. W 1936 r. rozpoczął studia medyczne na Uniwersytecie Jagiellońskim, które przerwała mu wojna. Jako ochotnik uczestniczył w kampanii wrześniowej, a następnie został internowany na Węgrzech, skąd uciekł, przedostając się do Francji. Po przeprawie przez Pireneje do Hiszpanii został zatrzymany przez władze hiszpańskie i uwięziony w obozie koncentracyjnym Miranda de Ebro. Po uwolnieniu udał się do Anglii, gdzie przez krótki czas wchodził w skład Polskich Sił Zbrojnych. Ostatecznie w latach 1944-1945 skończył studia medyczne w Edynburgu i uzyskał dyplom w 1946 roku. Wkrótce wrócił do kraju (1947). Swoje losy związał z kliniką psychiatrii Akademii Medycznej w Krakowie. 11 listopada 1947 otrzymał dyplom lekarza, 22 grudnia 1949 uzyskał stopień doktora medycyny w zakresie psychiatrii, 13 maja 1960 habilitował się. Habilitację zatwierdzono dopiero 19 stycznia 1962. Na krótko przed śmiercią w 1972 roku został mianowany profesorem tej katedry. Jego uczniem jest Zdzisław Jan Ryn, który jest jednym z najwytrwalszych kustoszów jego spuścizny. Brał udział w programie leczenia osób więzionych w obozie koncentracyjnym w Oświęcimiu.

Cytaty z książki Autoportret człowieka. Myśli, aforyzmy