Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji

Okładka książki Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji autora Karen Horney, 8373011072
Okładka książki Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji
Karen Horney Wydawnictwo: Rebis Seria: Psychologia nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Psychologia
Neurosis and Human Growth, the Struggle Toward Self-Realization
2022-01-01
1978-01-01
Zofia Doroszowa

Kup Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji

To jedna z tych książek, które czytałem wielokrotnie i które uważam za absolutnie kluczowe, jeśli chodzi o zrozumienie nerwicy i rozwoju osobistego. Karen Horney pokazuje, że nerwica to nie tylko problem do wyleczenia, ale trudna, bolesna droga do samorealizacji.

Nie ma tu cukierkowych rad – to raczej szczery, czasem surowy obraz tego, jak wewnętrzne konflikty i napięcia kształtują nasz rozwój. Książka daje do myślenia i pomaga zobaczyć, że problemy psychiczne często są czymś więcej niż „zaburzeniem” – to część naszej ludzkiej drogi.

**************************************************************
Karen Horney była nie tylko pionierką feministycznej krytyki psychoanalizy Freuda, ale też założyła własną szkołę psychologiczną — psychoanalizę kulturową, która kładła nacisk na społeczne i kulturowe czynniki wpływające na psychikę. To podejście mocno wyprzedzało swoje czasy i dziś nadal inspiruje wielu psychologów.
**************************************************************

Wnikliwa naukowa analiza nerwicy i jej mechanizmów. Poszerza horyzonty, zachęca do samopoznania, pozwala z innej perspektywy spojrzeć na zachowania – nie tylko swoje, ale też innych osób. Mnóstwo wiedzy, trafne spostrzeżenia, sporo nawiązań do literatury i symboliki. Autorka jest dobrą obserwatorką, umie przekazać wiedzę, pisze sensownie. Przystępny język pozwala sprawnie przeczytać 500 stron, ale analizowanie kolejnych informacji wydłuża proces.

Karen Horney - Kśiążka przedstawia jedyną naprawdę sensowną rzeczywistośc . Jest ona pełna po brzegi konkretnych przykładów z codziennych ludzkich zachowań. Ta książka to prawda objawiona...Nerwica, jedna z najpopularniejszych chorób naszego wieku, jest zaburzeniem psychicznym, które charakteryzuje się występowaniem lęków i środków obronnych stosowanych przeciwko nim oraz poszukiwaniem rozwiązań kompromisowych w sytuacjach konfliktowych; jest zaburzeniem stosunku jednostki do siebie samej oraz do otoczenia. Horney w swej książce pokazuje cały skomplikowany mechanizm nerwicy, rozmaite jej rodzaje, a poprzez wskazanie sposobów wyleczenia ułatwia czytelnikowi wejrzenie we własną psychikę. Zachęca do analizy swego postępowania i uczy, że człowiek może się naprawdę rozwijać tylko wówczas, gdy przyjmuje całkowitą odpowiedzialność za siebie.

882 użytkowników ma tytuł Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji na półkach głównych
101 użytkowników ma tytuł Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji

Karen Horney
Karen Horney
Niemiecka psychoanalityk i psychiatra najbardziej popularna przedstawicielka koncepcji psychodynamicznych, współtwórczyni neopsychoanalizy. Od 1932 pracownik Instytutu Psychoanalitycznego w Berlinie. Później wyemigrowała do USA. Współzałożycielka Amerykańskiego Instytutu Psychoanalitycznego. W swoich pracach podkreślała społeczno-kulturowe uwarunkowania rozwoju osobowości i zaburzeń, dystansując się wobec biologizmu koncepcji Freuda. Jej najsłynniejsze dzieło to Neurotyczna osobowość naszych czasów (1937). W swojej pracy Karen Horney inaczej interpretuje siły przyczyniające się do powstania nerwicy. Podobnie jak Freud stwierdziła, że przyczyną nerwicy są nierozwiązane wewnętrzne konflikty. Siłą napędową tych konfliktów są popędy, które zupełnie inaczej niż w koncepcji Freuda, są siłą specyficzną dla neurotyków. Rodzą się one z poczucia wyizolowania, bezradności, strachu, wrogości. Ich celem jest zdobycie poczucia bezpieczeństwa. Cechą charakterystyczną i przyczyną nerwicy jest neurotyczna struktura charakteru, nerwica charakteru. W tym ujęciu charakter składa się z sprzecznych (a więc konfliktowych, wzajemnie się wykluczających) tendencji, które neurotyk próbuje pogodzić, choć jest to całkowicie niemożliwe.

Cytaty z książki Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji

Dodaj cytat z książki Nerwica a rozwój człowieka. Trudna droga do samorealizacji