Ruiny Gorlanu

- fantasy, science fiction
- Zwiadowcy (tom 1)
- Ranger's Apprentice. The Ruins of Gorlan.
- 2009-03-01
- 2009-03-01
- 2006-06-08
- Stanisław Kroszczyński
Uwielbiana przez czytelników w każdym wieku, obsypana nagrodami, jedna z najpopularniejszych serii fantasy ostatnich lat!
Osadzona w fikcyjnym, stylizowanym na średniowiecze, świecie powieść przygodowa dla nastolatków, pierwszy tom bestsellerowej serii Johna Flanagana.
Przyszłość piętnastoletniego Willa, wychowanka sierocińca, zależy od decyzji możnego barona. Szkoła Wojowników bądź proza chłopskiego życia, miecz i zbroja, albo oporządzanie trzody... Will bardzo chciałby zostać rycerzem jak jego ojciec - bohater, który zginął w ostatniej potyczce ze złym baronem Morgarathem. Problem w tym, że do władania ciężką bronią potrzebna jest krzepa i siła fizyczna, a ich chłopakowi brak. Niewysoki i drobny, regularnie zbiera cięgi od większych kolegów.
Los Willa wydaje się być przesądzony (witajcie świnki, witajcie zagony, żniwa i wykopki!),gdy nieoczekiwanie ktoś wyraża chęć zaopiekowania się sierotą. Tajemniczy Hart proponuje chłopcu przystanie do zwiadowców - okrytej złą sławą grupy ludzi, o których krążą rozmaite legendy. Ponoć zwiadowcy parają się mroczną magią, potrafią stawać się niewidzialni. Ludzie patrzą na nich ze strachem i niechęcią.
Nie taki los wymarzył sobie Will, ale wszystko wydaje się lepsze od wejścia w skórę pokornego pańszczyźnianego chłopa. Początek nauki u Halta to jednocześnie początek wielkiej przygody, prawdziwej męskiej przyjaźni oraz walki na śmierć i życie.
Kup Ruiny Gorlanu w ulubionej księgarni
Oceny książki Ruiny Gorlanu
24563 użytkowników ma tytuł Ruiny Gorlanu na półkach głównych- Przeczytane 18 474
- Chcę przeczytać 5 870
- 2022 90

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ruiny Gorlanu
Przyjemna do czytania.
Przyjemna do czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper
Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajne młodzieżowe fantasy które także może trafić do starszego czytelnika. Jest to opowieść o młodych ludziach którzy wkraczają w dorosłość i decydują czym się będą zajmować w przyszłości. Jest to opowieść o ich przygodach jak i relacjach między nimi. Książkę się czytało bardzo przyjemnie i szybko. Czy skończę całą serię? Tego jeszcze nie wiem, ale napewno sięgnę po kilka kolejnych tomów.
Bardzo fajne młodzieżowe fantasy które także może trafić do starszego czytelnika. Jest to opowieść o młodych ludziach którzy wkraczają w dorosłość i decydują czym się będą zajmować w przyszłości. Jest to opowieść o ich przygodach jak i relacjach między nimi. Książkę się czytało bardzo przyjemnie i szybko. Czy skończę całą serię? Tego jeszcze nie wiem, ale napewno sięgnę po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę, podobnie jak kilka kolejnych tomów, czytałem wieki temu i zrobiła na mnie z tego co pamiętam, dobre wrażenie. Nie skończyłem cyklu/serii gdyż nadal wychodziły kolejne tomy, a ja w międzyczasie sięgnąłem po inne, nieco "poważniejsze" książki. Sięgnąłem ponownie ostatnio, mając ochotę po pierwsze na właśnie coś w tym stylu, nieco lżejszego, a po drugie by przekonać się, jak "obroni" się po latach, gdy spojrzy na nią starszym i bardziej oczytanym okiem. O samej historii jest co nieco w powyższym opisie, plus nie ma co zdradzać zbyt wiele, jeśli ktoś jeszcze nie czytał, zamiast tego skupię się raczej na ogólnym wrażeniu i w miarę obiektywnej ocenie.
Tak jak to można wyczytać w cytowanej notce z LC, książka/seria kierowana jest raczej dla młodszych wiekiem czytelnikiem. Podobnie jak książki chociażby Davida Eddingsa (między innymi Belgariada) czy Roberta Jordana (Koło Czasu),z którymi mi się (zwłaszcza jeśli idzie o pierwszego) dość mocno kojarzyła. Podobnie jak tam, bohaterowie na początku historii, są dość młodzi, przez co czytelnik w podobnym wieku, bardziej się może z nimi identyfikować, z tym większą ciekawością i/lub napięciem śledzić ich losy, przygody. Jak u wspomnianych, brak tu jakichś specjalnie brutalnych, drastycznych scen, jeśli idzie o walkę. Nie ma kazirodczego, ani innego seksu, jak u wielu autorów. Przeciwnie, póki co, brak nawet jakichkolwiek w sumie wątków romantycznych – dość typowych dla wielu pozycji z tego gatunku. Autor nie "zemęcza" czytelnika od samego początku (co również często zdarza) nadmiernie skomplikowanymi i złożonymi intrygami i wątkami, czy rozbudowanymi opisami świata, skupiając raczej na najbliższym otoczeniu bohatera/bohaterów i ich przygodach. Nawet naczelny czarny charakter, oczywiście obowiązkowy w tego typu powieściach, jest dość standardowy, przynajmniej na razie. Bez większych udziwnień, o dość nieskomplikowanych pobudkach, czyli nadmiernej ambicji i rządzy władzy. Jedyna różnica, póki co przynajmniej, w przeciwieństwie do wspomnianych autorów, jak i większosci w sumie książek tego typu... Całkowity brak magii i mniej lub bardziej złożonych systemów wierzeń, religii, bogów. Świat przypomina jedno z królestw średniowiecznej europy. Rycerze z kopiami, zamki, możni lordowie i prości, ale sympatyczni wieśniacy. ALE... Co najmniej (w przeciwieństwie do wielu podobnych pozycji) dobrze, przyzwoicie napisana. Jak dla mnie, na podobnym poziomie jak ksiązki wspomnianego D.Eddingsa czy R.E. Feista.
Jak na tego typu książki 7-8/10, jeśli idzie ogólnie o fantasy, jednak trochę niżej.
Książkę, podobnie jak kilka kolejnych tomów, czytałem wieki temu i zrobiła na mnie z tego co pamiętam, dobre wrażenie. Nie skończyłem cyklu/serii gdyż nadal wychodziły kolejne tomy, a ja w międzyczasie sięgnąłem po inne, nieco "poważniejsze" książki. Sięgnąłem ponownie ostatnio, mając ochotę po pierwsze na właśnie coś w tym stylu, nieco lżejszego, a po drugie by przekonać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemne
Przyjemne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka
Bardzo fajna książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce najbardziej mi się podobają relacje przyjaciół. Właśnie dzięki motywowi przyjaźni chce się czytać inne książki z tej serii serię. Jednak trochę się zawiodłam na mapach w następnych częściach bo gdy akcja rozgrywa się w odległym miejscu to nie ma przedstawionej okolicy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka. Szczerze : wciągnęłam się
Świetna książka. Szczerze : wciągnęłam się
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna!
Piękna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo togorąco polecam! Will to sigma