- poradniki
- Becoming a Supple Leopard: The Ultimate Guide to Resolving Pain, Preventing Injury, and Optimizing Athletic Performance
- 2015-11-17
- 2015-11-17
- Paweł Kaczmarek
Kompendium dla każdego sportowca, trenera i fizjoterapeuty. Przeczytaj, jak dbać o swój organizm, odblokuj swój sportowy potencjał, żyj bez bólu i… bądź sprawny jak lampart.
Ta książka krok po kroku wprowadzi cię w tajniki ruchu i mobilności i nauczy cię:
- poruszać się bezpiecznie i efektywnie w każdej sytuacji
- ustawiać kręgosłup i stawy w optymalnej, stabilnej pozycji
- przywracać normalne działanie stawów i tkanek
- przyspieszać regenerację po zawodach i treningach
- poprawnie wykonywać ćwiczenia siłowe takie jak przysiad, wyciskanie na ławce, pompki, martwy ciąg, rwanie i podrzut
- stworzyć efektywne, używane także w życiu codziennym wzorce ruchowe oraz przechodzić od prostych do bardziej zaawansowanych ćwiczeń
- rozpoznawać, diagnozować i korygować nieefektywne wzorce ruchowe
- leczyć częste w sporcie dolegliwości takie jak bóle odcinka lędźwiowego kręgosłupa, zespół cieśni nadgarstka, bóle barków czy łokieć tenisisty
- zapobiegać często występującym kontuzjom lub je rehabilitować
- wykorzystywać techniki mobilizacyjne, by pozbyć się skrócenia i napięcia mięśni, ograniczeń ruchu torebek stawowych oraz tkanek miękkich, problemów z kontrolą ruchu i niedoborem zakresu ruchu w stawach
- tworzyć spersonalizowane treningi mobilizacyjne, poprawiające efektywność poruszania się
Kup Bądź sprawny jak lampart. Jak pozbyć się bólu, uniknąć kontuzji i zwiększyć sprawność w ulubionej księgarni
Oceny książki Bądź sprawny jak lampart. Jak pozbyć się bólu, uniknąć kontuzji i zwiększyć sprawność
957 użytkowników ma tytuł Bądź sprawny jak lampart. Jak pozbyć się bólu, uniknąć kontuzji i zwiększyć sprawność na półkach głównych- Chcę przeczytać 673
- Sport 16
- Trening 5
- Kupić 4
- Zdrowie 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bądź sprawny jak lampart. Jak pozbyć się bólu, uniknąć kontuzji i zwiększyć sprawność
Polecam!
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKompendium wiedzy o ćwiczeniach i mobilizacjach a także zapobieganiu i leczeniu kontuzji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[...]
𝗥𝗘𝗪𝗘𝗟𝗔𝗖𝗬𝗝𝗡𝗔 ! 𝗠𝗢Ż𝗡𝗔 Ś𝗠𝗜𝗔Ł𝗢 𝗣𝗢𝗪𝗜𝗘𝗗𝗭𝗜𝗘Ć 𝗞𝗟𝗔𝗦𝗬𝗞𝗔 𝗚𝗔𝗧𝗨𝗡𝗞𝗨 !
Książka dla tych, którzy chcą zdobywać i poszerzać swoją wiedzę w kwestii szeroko pojętego zdrowia i rozwoju fizycznego.
Pozwala zdiagnozować co robiliśmy czy robimy nie tak, w związku nie tylko z ćwiczeniami, ale tak podstawową rzeczą jak poruszanie się czy ruchem, który wykonujemy podczas codziennych czynności. Wszystko jest tutaj przystępnie i zrozumiale "rozrysowane" w graficzny i w przydatny sposób przekazane. Jak prawidłowo stosować poznane techniki ruchu, by zastosować to podczas ćwiczeń. To również zebrane w jednym miejscu testy diagnostyczne, które możesz wdrożyć samemu do planu treningowego, by był on jak najbardziej efektywny i co najważniejsze bezpieczny. Zanim zrobisz sobie krzywdę. A jeśli już odczuwasz dyskomfort, ta książka pozwoli ci dojść do tego co robisz nie tak i da ci narzędzia do naprawy błędów.
W każdym razie ta książka umożliwi ci podejście do nich czyli ćwiczeń w sposób jak najbardziej profesjonalny, ale i bezpieczny dla twojego ciała. Znajdziesz w niej infografiki, ryciny czy zdjęcia poszczególnych programów i zestawów ćwiczeń. Są porównania jak zrobić poprawnie dany ruch, a jak wygląda jego błędne wykonanie. Wszystko doskonale omówione "step by step" tak, żebyś sam sobie nie zrobił krzywdy podczas na przykład wykonywania swojego treningu.
𝗡𝗜𝗘𝗭𝗪𝗬𝗞𝗟𝗘 𝗣𝗥𝗭𝗬𝗗𝗔𝗧𝗡𝗔 ! 𝗪𝗔𝗥𝗧𝗢 𝗭𝗔𝗖𝗭ĄĆ 𝗢𝗗 𝗡𝗜𝗘𝗝 𝗭𝗔𝗡𝗜𝗠 𝗭𝗔𝗖𝗭𝗡𝗜𝗘𝗦𝗭 𝗖𝗢𝗞𝗢𝗟𝗪𝗜𝗘𝗞 Ć𝗪𝗜𝗖𝗭𝗬Ć !
A nawet jeśli już zacząłeś to pozwoli ci skorygować błędy jakie popełniasz. Nie pozostaje nic innego, jak ruszyć dupki z fotela i Ć𝗪𝗜𝗖𝗭𝗬Ć 𝗜 𝗚𝗜𝗠𝗡𝗔𝗦𝗧𝗬𝗞𝗢𝗪𝗔Ć ! 𝗨𝗠𝗬𝗦Ł 𝗜 𝗖𝗜𝗔Ł𝗢 ! 𝗡𝗔𝗝𝗟𝗘𝗣𝗜𝗘𝗝 𝗪 𝗧𝗘𝗝 𝗞𝗢𝗟𝗘𝗝𝗡𝗢Ś𝗖𝗜 !💪😉
𝗖𝗼ś 𝗗𝗼 𝗣𝗼𝘀ł𝘂𝗰𝗵𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗣𝗼𝗱𝗰𝘇𝗮𝘀 𝗖𝘇𝘆𝘁𝗮𝗻𝗶𝗮 𝗶 Ć𝘄𝗶𝗰𝘇𝗲𝗻𝗶𝗮 : 🏋️♀️🤾♂️🚴♀️🤸♀️🚵♀️
p.s.
teraz idę na skakankę 👼😈
[...]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAby nauczyć się tworzenia bezpiecznych i stabilnych pozycji, z których możesz wyprowadzać ruch, potrzebujesz czegoś więcej niż wskazówki. Musisz poznać powód i sposób działania różnych systemów w organizmie. Taki właśnie cel przyświecał tworzeniu reguł stabilizacji tułowia i prawa rotacji.
𝗥𝗘𝗪𝗘𝗟𝗔𝗖𝗬𝗝𝗡𝗔 ! 𝗠𝗢Ż𝗡𝗔 Ś𝗠𝗜𝗔Ł𝗢 𝗣𝗢𝗪𝗜𝗘𝗗𝗭𝗜𝗘Ć 𝗞𝗟𝗔𝗦𝗬𝗞𝗔 𝗚𝗔𝗧𝗨𝗡𝗞𝗨 !
Książka dla tych,...
BIBLIA RUCHU I ZDROWIA.
🤎💙🩵🩷💜❤️🧡💛💚
Cytując XASIRA:
"Cena książki to mniej więcej równowartość około jednej wizyty u fizjoterapeuty, a daje nam możliwość samodzielnego zlikwidowania bólu lub poprawy mobilności. Ponadto nie trzeba jej czytać od deski do deski, ponieważ autor w bardzo przejrzysty sposób oddzielił od siebie kolejne rozdziały, dlatego łatwo można znaleźć tam informację, której akurat potrzebujemy".
Nic dodać, nic ująć. 🌈
W punkt. 🌈
❗️W tej niesamowitej książce jest tak WIELKI POTENCJAŁ mocy, pomocy i łatwego przywrócenia zdrowotności, sprawności całego organizmu, że musiałabym przepisać na oko 75% jej zawartości dla "podzielenia się" jej "najważniejszymi fragmentami".❤️
💚 Po prostu zachęcam do zakupu, nie mając żadnego interesu w jej promocji, poza chęcią pomocy bliźnim.
💚💛🧡❤️ To NAJLEPSZA książka o autopomocy swojemu ciału i przywróceniu mu wspaniałej sprawności, jaką KIEDYKOLWIEK przeczytałam (a niewątpliwie przeczytalam dziesiątki książek, podręczników i leksykonów medycznych związanych z fizjoterapią, fizjologią oraz szeroko pojętą medycyną ruchu i motoryki, medycyną wad postawy, neuroortopedią i ortopedią..).
❗️KAŻDY POWINIEN PRZECZYTAĆ TĄ KSIĄŻKĘ, a wiedza z jej kart powinna być wykładana już od podstawówki❗️
TO 💚 NIE 💛 JEST 🧡 książka ❤️ DLA 💜 SPORTOWCÓW.💙
Ona jest dla KAŻDEGO, kto NIE CHCE chce chodzić ciągle przygarbiony jak dziad proszalny, jęcząc, że tu go boli, tam mu strzyka, tu coś nie działa a tu to już TAKI BÓL, że tylko śmierć nas od niego wyzwoli❗️ 😜 🤭 😁 😉
❗️Autor ❤️ usystematyzował skomplikowaną wiedzę w sposób zrozumiały DLA KAŻDEGO, w sposób wręcz banalnie prosty i przystępny❗️
Dodatkowo nie trzeba czytać całości, by sobie samemu pomóc, choć niewątpliwie WARTO❗️
Ból to efekt WIELOLETNICH skumulowanych zaniedbań.
Ponadto WARTO ZAUWAŻYĆ, że NIC tak nie poprawia wyglądu, nic tak nie odmładza wizualnie, jak PRAWIDŁOWA POSTAWA CIAŁA ❗️
KSIĄŻKA JEST REWELACYJNA, i jest
rewelacyjnie SKONSTRUOWANA, bo jeśli się szuka konkretnych inf. na temat KONKRETNIE umiejscowionego bólu, wystarczy znaleźć (banalnie ŁATWO) strony z opisami technik na leczenie danego bólu.
🩵💙💜🩷❤️🧡💛💚🌈
❗️❗️Zapewniam, że to będą NAJLEPIEJ wydane i naprawdę NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWO zainwestowane pieniądze w swoje CAŁOŚCIOWE zdrowie❗️❗️🎁
🌈🩷🩵💙💜❤️🧡💛💚
BIBLIA RUCHU I ZDROWIA.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🤎💙🩵🩷💜❤️🧡💛💚
Cytując XASIRA:
Polecam 👏
Polecam 👏
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, która łączy teorie z praktyką jak dbać o sprawność swojego ciała i jak naprawiać dolegliwości związane z przeciążeniami, złą postawą, złą techniką ćwiczeń czy po prostu codziennym funkcjonowaniem. Na sobie jeszcze nie zdążyłem sprawdzić, ale wygląda na to, że może nawet pozwolić zaoszczędzić na fizjoterapeucie, bo autor w bardzo szczegółowy sposób przedstawia sposoby diagnozowania się i naprawiania wszystkich zakątków ciała. Omawia też techniki wykonywania podstawowych ćwiczeń, błędy oraz łączy to wszystko z mobilizacją do tych ćwiczeń, rozbijaniem mięśni. Książka, którą warto mieć na półce i regularnie zaglądać.
Świetna książka, która łączy teorie z praktyką jak dbać o sprawność swojego ciała i jak naprawiać dolegliwości związane z przeciążeniami, złą postawą, złą techniką ćwiczeń czy po prostu codziennym funkcjonowaniem. Na sobie jeszcze nie zdążyłem sprawdzić, ale wygląda na to, że może nawet pozwolić zaoszczędzić na fizjoterapeucie, bo autor w bardzo szczegółowy sposób...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa dla każdej osoby, która chce pracować nad swoim ciałem. Książka otwiera oczy na zasady i prawidła poprawnego funkcjonowania ciała człowieka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka dla ludzi chcących pracować ze swoim cialem, wstęp trochę przydługi jak to w tego typu ksiazkach. Polecam i pozdrawiam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam już 3 razy i wiem że na tym nie skończę. Każdy powinien ja przeczytać, a wiedza z jej kart powinna być wykładana już od podstawówki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawsze mam problem z tą książką, bo zawiera dużo dobrze przedstawionych informacji ale niestety są one pomieszane także ze sporą ilością niesprawdzonych i nieprawidłowych informacji. Jednak generalnie wychodzi na plus.