Na koniec świata

Okładka książki Na koniec świata autora Sarah Lark, 9788379994687
Okładka książki Na koniec świata
Sarah Lark Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Saga Nowozelandzka - Fakt (tom 1) literatura piękna
Saga Nowozelandzka - Fakt (tom 1)
IM LAND DER WEISSEN WOLKE
2015-08-28
2015-08-28

Kup Na koniec świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na koniec świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na koniec świata

Lekka na jeden wieczór - tak aby się zrelaksować!

Lekka na jeden wieczór - tak aby się zrelaksować!

Uwielbiam sagi rodzinne, więc nie zastanawiałam się ani sekundy, gdy zobaczyłam pierwszy tom Sagi Nowozelandzkiej autorstwa Pani Sarah Lark. Nie przeraziła mnie też ilość tomów, ba nawet zachęciła, bo przecież każda dobra saga opowiada o wielopokoleniowych dziejach członków rodziny.

"Na koniec świata" to pierwsza część gdzie miałam przyjemność poznać dwie główne bohaterki, którymi są Gwyneira i Helen. Pierwsza z nich jest trzecią córką wpływowego Lorda, który stara się zgromadzić kolejny posag, żeby wydać ostatnią dziewczynę dobrze za mąż. Natomiast sama Gwyneira, ku wielkiej rozpaczy rodziców jest szalenie sympatyczną i zwariowaną osobą, która ponad wszystko kocha swojego psa i konia. Niestety ów wizerunek i wątpliwa wysokość posagu niezbyt pozytywnie wypływają na jej ewentualną kandydaturę na żonę. Dlatego, gdy w posiadłości pojawia się bardzo bogaty "owczy baron" i chce kupić zwierzęta do swojego gospodarstwa, Lord dostrzega szansę na zwiększenie posagu dla ostatniej córki. Sprawy jednak nieoczekiwanie przybierają zupełni inny bieg, ponieważ ów baron dostrzega w dziewczynie idealną kandydatkę na żonę dla swojego jedynego syna. Zatem skoro wszystko układa się pomyśle dla obu stron, to skąd nagle gra w karty, dlaczego Lord przegrywa rękę córki i co na to Gwyneira?

Druga bohaterko to Helen, uboga guwernantka, która po śmierci rodziców zmuszona była przejąć utrzymanie swojego rodzeństwa. Żeby opłacić szkołę braci, pracuje on u pewnych Państwa, gdzie opiekuje się i uczy dwóch ich synów. Jej serce jednak cały czas marzy o własnych dzieciach i życiu u boku mężczyzny. Dlatego, gdy w parafialnej gazetce dostrzega ogłoszenie matrymonialne pewnego farmera z Nowej Zelandii, postanawia przemyśleć tę ewentualną możliwość na założenie własnej rodziny. Jedyną przeszkodą dla Helen wydaje się być tylko brak środków na sfinansowanie podróży ale jedna zupełnie niewinna rozmowa przy obiedzie całkowicie zmienia obrót spraw. Zatem dlaczego tak nagle i zupełnie nieoczekiwanie najstarszy syn Państwa chce zatrzymać Helen przy sobie, no i co na to główna zainteresowana ?

W pierwszym tomie, miałam przyjemność poznać obie Pani, które postanowiły rzucić wszystko co do tej pory znały, ruszyć w nieznane i na tytułowy koniec świata. Natomiast czytelnika ogarnia czar i uczucie sympatii do nowo poznanych bohaterów. Autorka w postaci tego pierwszego tomu, zaprasza do cudownie zapowiadającej się powieści, a jej barwne opisy, dynamiczna akcja i humor sprawiają, ze nie można się oderwać od tej książki.

Saga ta jest dokładnie tym czego się spodziewałam sięgając po literaturę tego typu i bardzo mnie cieszy że to dopiero jej pierwszy tom. Na zachętę zacytuję jedno zdanie reklamujące tę całą powieść, cyt.: "Fascynująca opowieść o miłości i nienawiści, zaufaniu i zdradzie na tle wspaniałych krajobrazów i mało znanej historii Nowej Zelandii".

Ja jestem na tak i polecam wszystkim a zwłaszcza teraz gdy zbliżają się długie jesienne a potem zimowe wieczory.

Zaczytana Joanna

47 użytkowników ma tytuł Na koniec świata na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Na koniec świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Na koniec świata

Sarah Lark
Sarah Lark
Niemiecka pisarka i wielbicielka koni. Urodziła się w Bochum, w Zagłębiu Ruhry. Przygodę z pisaniem zaczęła od książki na temat jazdy konnej, "Das Kosmosbuch vom Reiten", która ukazała się drukiem w 1991 roku (5 lat później została także wydana w Polsce). Potem Christiane Gohl zaczęła także pisać powieści, często używając literackich pseudonimów: Ricarda Jordan, Sarah Lark lub Elisabeth Rotenberg. Właśnie jako Sarah Lark jest autorką sag i trylogii dla młodzieży (m.in. "Jamaikasagi" i trylogii, której akcja dzieje się na Hawajach). Od lat pracuje jako przewodnik turystyczny. Wybrane dzieła autorki: "Das Kosmosbuch vom Reiten" (1991, polskie wydanie: "Jazda konna", Oficyna Wydawnicza Multico, 1996),"Entspannt reiten" (1992, polskie wydanie: "Jazda konna bez stresu", Wydawnictwo Delta W-Z", "Pferde und Ponys, Rassen, Herkunft und Eigenschaften" (1995, polskie wydanie: "Konie i kuce. Rasy, pochodzenia, charakterystyka", Oficyna Wydawnicza Multico, 1997),"Julia – Ferienjob mit Islandpferden" (2002),"Die Tränen der Maori-Göttin" (2012).

Sos sojowy dla początkujących Kirstin Chen
Sos sojowy dla początkujących
Kirstin Chen
Sos sojowy dla początkujących autorstwa to historia wykreowana przez Kirstin Chen. Książka została wydana nakładem między słowami. Gretchen Lin jako młoda dziewczyna wyjeżdża z Singapuru. Jest święcie przekonana, że na zawsze. Jednak kiedy dosięgają ją życiowe problemy, pakuje walizki i wraca do miejsca, w którym się wychowała. Tutaj podejmuje pracę w rodzinnej firmie, który zajmuje się produkowaniem sosu sojowego. Rozdarta pomiędzy tym co chciałaby robić a ty co chwilowo musi, stara się rozeznać czego chce od swojego życia. Zazwyczaj sięgam po książki polskich autorów jednak tym razem postanowiłam poznać jakąś lekturę autora zagranicznego. Czy był to dobry wybór? Raczej tak, bo chociaż nie było fajerwerków, książkę czytało się całkiem przyjemnie. Sos sojowy dla początkujących to książka, nie zawiera w sobie schematu typowych obyczajówek. Szczerze się z tego cieszyłam, bo kilkukrotnie autorce udało się mnie zaskoczyć. Pewne fragmenty przypominały nieco Bajecznie bogatych Azjatów, ale takich analogii było naprawdę mało. Jednak zarówno Sos sojowy dla początkujących jak i Bajecznie bogaci Azjaci uświadamiają nam wartość rodziny a także tradycji i generalnie ciekawie obrazują mentalność Azjatów. Sos sojowy dla początkujących można nazwać książką banalną, ale nie głupią czy nudną. Jest naszpikowana wieloma cennymi radami i życiowymi mądrościami, które pozwalają zrozumieć ważne życiowe kwestie. Naprawdę książka ma swój urok, który odkrywa się z każdą stroną.
Ania - awatar Ania
oceniła na74 lata temu
Wiosną ci wszystko wybaczę Gary Chapman
Wiosną ci wszystko wybaczę
Gary Chapman Catherine Palmer
„Wiosną ci wszystko wybaczę” Catherine Palmer i Garego Chapman to powieść tak jak sugeruje tytuł o wybaczeniu. Za oknem wiosna, ale w sercu czterdziestopięcioletniej Brendy nie ma euforii. Przeciwnie, króluje smutek. To syndrom opuszczonego gniazda. Dzieci dorosły i opuściły rodzinny dom. Kobieta czuje się samotna i niepotrzebna. Steve, mąż Brendy jeszcze mocniej zaangażował się w interesy. Jego aspiracje zdecydowanie wzrosły. Coraz więcej czasu spędza poza domem. Co prawda w pracy, ale żonie brakuje wspólnych spacerów i długich rozmów z okresu, kiedy dzieci jeszcze mieszkały w domu. Stara sobie wypełnić wolny czas jak może. Zmienia wystrój mieszkania. Maluje krzesła. Szyje narzuty. Zatrudnia fachowca do wyremontowania piwnicy. Przygarnęła bezdomnego, upośledzonego chłopaka o imieniu Cody. Dokarmia go i pozwala mu spać na huśtawce. Steve nie docenia jej starań. Jest coraz mniej obecny w ich życiu. Nie podoba mu się, że bezdomny wciąż kręci się wokół ich domu. Brenda więcej czasu spędza z przystojnym fachowcem o imieniu Nick niż z własnym mężem. W pewnym momencie daje się ponieść chwili nie wzbraniając się przed jego objęciami. Ta chwila będzie ją drogo kosztować. Małżonkowie oddalają się od siebie. Pomimo pięknej wiosny w przyrodzie w ich małżeństwie panuje lodowaty chłód. Nic nie wskazuje, że po wiośnie będzie lato. Nastaje mroźna zima w kochającym się kiedyś małżeństwie. Każde z nich ma inne oczekiwania wobec siebie. Nawzajem się obwiniają. Oboje tęsknią za tym co było… „Wiosną ci wszystko wybaczę” to mądra, ciepła i pouczająca powieść z serii „Cztery pory roku w małżeństwie”. .. GORĄCO POLECAM!
Anna Pruska - awatar Anna Pruska
oceniła na79 lat temu

Cytaty z książki Na koniec świata

Dodaj cytat z książki Na koniec świata