Ostatnie dni Królika

Być szczęśliwym z rakiem

1411 159 87

Oceny książki Ostatnie dni Królika

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnie dni Królika

Byłam ciekawa tej książki i dobrze i szybko mi się ją czytało, ale wydała mi się nierówna, momentami sztuczna i spłycająca niektóre wątki.

Przepiękna książka.

Przepiękna książka.

Czy książka o ostatnich dniach życia kobiety chorej na raka jest dobra na czas urlopu? Powiem wam, że to był strzał w dziesiątkę. "Ostatnie dni Królika" to emocjonalny rollercoaster, jak jest napisane na okładce, i ja się z tym w pełni zgadzam. To powieść o czterdziestoletniej kobiecie, zwanej w rodzinie Królikiem, która trafia do hospicjum. Tam przeżywa swoje ostatnie dni, tak jak jej całe życie, w pełni (na tyle, na ile oczywiście pozwala jej stan). Leki przeciwbólowe, które przyjmuje, pozwalają spać i w ten sposób cofnąć się w przeszłości, do lat kiedy była nastolatką. Do czasów, kiedy doświadczyła pierwszej miłości, kiedy realizowała swoje marzenia. Królika wspiera cała rodzina: mama, tata, rodzeństwo i córka. I w tej książce znakomicie jest pokazane, jak każde z nich, na swój sposób, inaczej, przeżywa jej odejście i ostatnie dni. Jak sobie z nim (nie) radzą, jak podejmują walkę, jak szukają wewnętrznej zgody, na to co nieuniknione. Przepięknie ukazane relacje w rodzinie, ich kruchość, delikatność, wrażliwość, moc ...
Książka, która spowodowała, że śmiałam się w głos, a i łzy same spływały po policzkach. Piękna, wzruszająca, trudna historia, dająca nadzieję, wyzwalająca wiele emocji. Polecam z całego serca.
"Nie jest ze mną najlepiej – boli mnie serce, śmierdzi mi z buzi, ciągle wymiotuje, robię pod siebie, a na dodatek to nie pamiętam, gdzie mam czyste majtki – ale ani razu nie czułam się opuszczona."
"Grace po raz kolejny uświadomiła sobie, jak wiele ma w życiu szczęścia. Czasem dręczą ją z tego powodu poczucie winy."
"Zdrowiej, Króliku – poprosił, choć wiedział, że to niemożliwe.
– Wyzdrowieję- skłamała dla niego i dla siebie."

2504 użytkowników ma tytuł Ostatnie dni Królika na półkach głównych
430 użytkowników ma tytuł Ostatnie dni Królika na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ostatnie dni Królika

Anna McPartlin
Anna McPartlin
Książka Anny McPartlin "Ostatnie dni królika" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura obyczajowa i romans. Irlandzka powieściopisarka, która zadebiutowała w 2006 roku powieścią „Pack up th moon”. Zarówno jej pierwsza książka, jak i pięć kolejnych, stały się międzynarodowymi bestsellerami. Jej największą inspiracją są jej przyjaciele i rodzina. Jej powieści są w dużej mierze odbiciem jej osobistych doświadczeń. Oprócz powieści, Anna jest także autorką komediodramatu telewizyjnego „School Run”, który nominowany był do nagród IFTA i TV award. Jej książki publikowane są w Irlandii, Niemczech, USA, Rosji, Wielkiej Brytanii i Australii.

Cytaty z książki Ostatnie dni Królika