Dar morza
- 2015-11-12
- 2010-03-20
- Alina Siewior-Kuś
- Alina Siewior-Kuś
Wcześnie rano w dniu swoich jedenastych urodzin Daria Cato na plaży koło swojego domu w Karolinie Północnej znajduje niewiarygodny dar morza: porzuconego noworodka. Tożsamości maleńkiej dziewczynki nie udaje się odkryć i zostaje ona adoptowana przez rodzinę Darii. Ale jej tajemnice nadal dręczą Darię.
Teraz, dwadzieścia lat później, Shelly jest niezwykłą, eteryczną młodą kobietą, którą Daria nadal ochrania. Kiedy jednak Rory Taylor, przyjaciel Darii z dzieciństwa, a obecnie producent telewizyjny, wraca, by na prośbę Shelly zrobić program o okolicznościach jej przyjścia na świat, w miasteczku Kill Devil Hills zachodzi dziwna zmiana.
Im więcej pytań zadaje Rory, tym większy niepokój ogarnia małą społeczność, bo ściśle chronione sekrety i grzechy tamtego lata sprzed wielu lat zaczynają wydobywać się na światło dzienne. Tajemnica dziecka, tego „daru morza”, zostaje fragment po fragmencie ujawniana, a jest to tajemnica, na spotkanie z którą nikt zainteresowany – ani Shelly, ani Daria, ani nawet Rory – nie jest przygotowany.
Prawda zawsze zmienia przyszłość.
Czy chciałabyś poznać prawdę?
Co byś zrobiła?
Oficjalne recenzje
Niezawodna Diane Chamberlain
Nie jest tajemnicą, że lubuję się w literaturze grozy, kryminalnej i każdej, która podnosi ciśnienie krwi oraz przyśpiesza bicie serca za sprawą swojej fabuły. Jednak, co jakiś czas przychodzi moment, w którym czuję, że muszę od niej odpocząć i zaserwować sobie coś lżejszego kalibru. Doskonale sprawdza się tutaj u mnie (już od dawna) amerykańska autorka powieści obyczajowych – Diane Chamberlain. Zawsze z niecierpliwością oczekuję na nowe jej tytuły wchodzące na nasz rynek, bo wiem, że się na nich nie zawiodę. Czy podobnie było w przypadku najnowszej powieści „Dar morza”?
By dobrze zapoznać się z opisywaną historią, najpierw musimy wrócić do pewnych dramatycznych wydarzeń z przeszłości. Młoda, bo zaledwie jedenastoletnia wtedy Daria podczas spaceru po plaży napotyka wzrokiem na dziwny kształt nieopodal. Gdy podchodzi bliżej okazuje się, że zawiniątko leżące we krwi wykazuje znaki życia. Szybko okazuje się, że to… noworodek. Mała Daria staje się lokalną bohaterką, ponieważ ratuje maleństwu życie.
Po ponad dwudziestu latach Shelly (bo tak ma na imię dorosła już dziewczyna, którą wtedy znaleziono na plaży) chce odkryć, kim jest jej biologiczna matka. Pisze w tym celu list do znanego producenta telewizyjnego, Rory’ego Taylora, który prowadzi program oparty na prawdziwych historiach z życia widzów. To właśnie Rory pomoże Shelly w rozwikłaniu zagadki sprzed lat, ale czy to, aby na pewno dobry pomysł, by dociekać prawdy…?
Shelly nie baczy na konsekwencje podjętej przez siebie decyzji – ona po prostu chce znać prawdę, a ta okaże się bardzo zaskakująca. Diane Chamberlain jak zwykle zadbała o dobrze skrojoną fabułę dla swojej powieści, ujmujące postaci i odpowiednio wyważone tempo akcji. Nie zabrakło też wątków pobocznych, by nie być znużonym tym głównym. Co najważniejsze, nie brakło też rozterek emocjonalnych, których autorka zawsze serwuje solidną dawkę – tak było i tym razem. Pisarka po raz kolejny stworzyła ujmującą historię, o której rozmyśla się jeszcze po odłożeniu książki na półkę.
Czego więc chcieć więcej od literatury kobiecej? Odpowiedź jest prosta: „Niczego”. I skoro książki obyczajowe tej autorki chwali wam osoba, która bardzo rzadko po takowe sięga, bo lubuje się w „cięższych klimatach”, to zdecydowanie znak, że warto zapoznać się z jej twórczością. Nie będziecie zawiedzeni.
Ewa Szczepańska
- 1 086
Mogę wybaczyć każdemu wszystko - odparła Shelly z przekonaniem. Ksiądz Sean zawsze powtarzał, że umiejętność wybaczania jest najcenniejszą cechą, jaką człowiek może się odznaczać.
Autorka wodzi za nos przez całą książkę, historia fajna jednak końcówka do mnie nie przemówił. Początek i koniec 10/10, zakończenie mimo że zaskoczyło to jednak czegoś mi w nim zabrakło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzyma w napięciu do samego końca. Bardzo poruszająca historia. Polecam
Trzyma w napięciu do samego końca. Bardzo poruszająca historia. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej opinii książka jest mało interesująca, nie przekonała mnie historia w niej opisana, bohaterowie - naiwni, nudni i irytujący. Wynudziłam się jak mops.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najlepsza książka Autorki, którą przeczytałam. Oto porzucony na plaży noworodek. Odnaleziony przez małą dziewczynkę, która prawie staje się matką dla Shelly. Dwadzieścia lat później trwają poszukiwania biologicznej matki dziewczynki. I śladów wiele, i wątków także nie brakuje. Świetnie rozwijają się, by w końcówce połączyć się i rozwiązać. Dobre i szybkie czytanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka w tej powieści jak i poprzednich tworzy wciągającą historię o niezwykłych bohaterach, o wzajemnym zaufaniu, odpowiedzialności, miłości..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa historia o ludzkiej niedoskonałości, o odpowiedzialności i jej braku , o miłości i egoizmie. Wciąga i zmusza do refleksji. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to opowieść o życiu Darii, która znalazła niemowlę. Znaleziona Shelly była jak jej dziecko, całe swoje życie podporządkowała niej, za każdym razem rezygnowała z własnego szczęścia dla jej dobra.. Pewnego razu do nadmorskiej miejscowości przyjeżdża Rory, którego celem jest znalezienie matki Shelly. Poszukując jej nie wie, że odkrywana prawda nie jest łatwa, a odkrytą tajemnicę skrywaną przez wiele lat nie będzie chciał się podzielić.
Końcówka zaskoczyła mnie. Całą książkę autorka sugeruje, że matką Shelly jest tajemnicza Grace, która pojawia się "przypadkiem", jednak sprawy na końcu się bardzo, oooj bardzo zagmatwają się i wyjaśnią. Końcówka baaardzo pochałania.
Ta książka to opowieść o życiu Darii, która znalazła niemowlę. Znaleziona Shelly była jak jej dziecko, całe swoje życie podporządkowała niej, za każdym razem rezygnowała z własnego szczęścia dla jej dobra.. Pewnego razu do nadmorskiej miejscowości przyjeżdża Rory, którego celem jest znalezienie matki Shelly. Poszukując jej nie wie, że odkrywana prawda nie jest łatwa, a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dar morza" Diane Chamberlain
I znów Chamberlain 😉
Historia 11 letniej dziewczynki, która pewnego ranka znajduje na plaży porzuconego noworodka. Jej rodzina go adoptuje, a sama Daria nawiązuje z nim nieprawdopodobnie silną więź, stając się dla niego najbliższą opiekunką.
Noworodek to dziewczynka, która otrzymuje od swojej nowej rodziny imię Shelly. Książka zaczyna się w momencie, gdy Shelly ma już dwadzieścia lat. Jest cudowną, wrażliwą kobietą, wciąż mieszkającą w domu na plaży gdzie ją znaleziono. Shelly niestety doznała lekkiego uszkodzenia mózgu w czasie, gdy przebywała po porodzie samotnie na plaży. Jej adoptowana mama już nie żyje, a Daria spełnia jej rolę w 100% obdarzając Shelly niesamowitą troską i opieką.
Okazuje się jednak, że Daria chcę poznać swoją biologiczną mamę, choć nikt nie ma pojęcia kim ona jest.
Jak wiele tajemnic będzie dane nam poznać? Jak bardzo są pokomplikowane rodzinne losy? Kim jest matka Shelly? Dlaczego ją porzuciła? Jaka przyszłość czeka Darię?
Na te i wiele innych pytań poznajemy odpowiedzi, aż do ostatniej strony. I nawet gdy się wydaje, że już wszystko wiemy, okazuje się, że wcale nie.
Ostatnio czytałam kilka trochę gorszych książek tej autorki, ta znów sprawiła, że nie mogłam się oderwać.
To wszystko jest trochę nieprawdopodobne, może też trochę za bardzo pogmatwane i nieco oderwane od rzeczywistości. Ale czyta się z przyjemnością i przede wszystkim czytając jest się bardzo ciekawym rozwiązania. Nie nudziłam się ani chwili.
"Dar morza" Diane Chamberlain
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI znów Chamberlain 😉
Ani nie wzrusza, ani nie skłania do myślenia, ogólnie to totalne głupoty, nie wiadomo po co i komu. Przeczytałam, bo chciałam znać rozwiązanie, te trzy gwiazdki za zagadkę i za jej totalnie abstrakcyjne rozwiązanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj słabiutko... Zapowiadało się ciekawie, ale środek mnie nudził a zakończenie kompletnie mnie rozczarowało, spodziewałam się więcej po Diane... Ten z tą, tamten z tamtą ale w sumie to córka tego z tamtą...