Gra bogów

Okładka książki Gra bogów autora Magdalena Zawadzka-Sołtysek, 9788394277208
Okładka książki Gra bogów
Magdalena Zawadzka-Sołtysek Wydawnictwo: Logomotiv fantasy, science fiction
2015-07-01
2015-07-01

Kup Gra bogów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gra bogów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gra bogów

Z dużymi nadziejami zaczęłam czytanie tej powieści bo krótki opis bardzo mi się spodobał. Miałam na tyle motywacji że nawet ominęłam pozytywną opinię pani Cherezińskiej - pewnie jej kazano, zdarza się, wydawcy bywają bezlitośni. W razie gdyby ktoś zastanawiał się dlaczego - pani Cherezińska nie jest moją ulubioną pisarką historyczną i chyba raczej nigdy nie będzie. Ale wracajmy do 'Gry bogów'.

Początek był niezły. Bardzo spodobał mi się fakt że niektórzy negatywni bohaterowie byli ładni/przystojni a inni brzydale okazywali się nie tacy całkiem źli po bliższym poznaniu. Proste ale w moim przypadku działa zawsze; czytałam zbyt wiele książek gdzie ze świeczką nie znalazłbyś jakiś pozytywnych bohaterów których niestandardowy wygląd przeczył by takiej roli, przykre ale prawdziwe. Pierwszy przykład z brzegu: Tolkien.

No ale połowy gwiazdek nie gubi się w mojej recenzji przez przypadek. Niestety świat przedstawiony przez panią Zawadzką- Sołtysek w tej powieści pozostawia wiele do życzenia bo ma wiele dziur i dziurek. Nie wiem dlaczego autorka nie pofatygowała się poszerzyć odrobinkę swojego bestiarium i na przykład nie wyjaśniła pochodzenia różnych 'nieumarłych' i innych 'żywiołaków'. Czemu pewien piesek trzymał się uparcie towarzystwa dwóch nastolatków? Czemu ten piesek wydawał się mądrzejszy od obu tych młodych ludzi w wielu sytuacjach? Skąd się wzięła völva Astrid i jaka była jej prawdziwa rola?

Oprócz psioczenia za braki w wykreowanym świecie pozwolę sobie jeszcze dodać że zbyt wiele zbiegów okoliczności skutecznie zniesmaczyło mnie pod koniec powieści który z prawdziwym zakończeniem miał niewiele wspólnego. No nie wiem. Pewnie bym się tak nie rzucała gdyby był jakiś drugi tom... albo i nawet trzeci.

Jest niesamowita, szkoda tylko, że tak szybko się ją czyta.

Jest niesamowita, szkoda tylko, że tak szybko się ją czyta.

jedno słowo: GENIALNE! Historia z czasów Wikingów, napisana w fantastyczny sposób, bardzo ciekawie i wciągająco. Dla młodzieży i dorosłych.
Myślę, że porównanie do p. E. Cherezińskiej jest jak najbardziej na miejscu. Nie będę pisała, o czym jest ta książka. Po prostu ją przeczytajcie!
Jedyny minus to objętość... mam niedosyt, może Autorka pokusi się o t. 2 i 3 i 4.. chcę więcej:)

118 użytkowników ma tytuł Gra bogów na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Gra bogów na półkach dodatkowych

Okładka książki Tryzna. Antologia słowiańska Piotr Barej, Silke Brandt, Jarosław Dobrowolski, Krzysztof Dzieniszewski, Paweł Famus, Camille Gale, Artur Grzelak, Małgorzata Lewandowska, Tadeusz Oszubski, Olaf Pajączkowski, Jacek Pelczar, Franciszek M. Piątkowski, E. Raj, Maciej Szymczak, Flora Woźnica, Magdalena Zawadzka-Sołtysek

Cytaty z książki Gra bogów

Dodaj cytat z książki Gra bogów