Zwyczajne pakistańskie życie

reportaż
Bieguny
2015-08-24
2015-08-24

Kup Zwyczajne pakistańskie życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zwyczajne pakistańskie życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zwyczajne pakistańskie życie

Ocena to 5 na 5 z 5 powodów: 1. Autorka chce nauczyć mnie poprawnej wymowy słowa szalwar kamiz 2. Karci moją niecierpliwość i wyjaśnia dopiero kilka rozdziałów dalej nieznane słowa 3. Przenosi do swojego dusznego, kolorowego mieszkania, odsuwa pardę, częstuje kalorycznymi, ciężkimi potrawami i każe kłaść się na swoim łóżku 4. Ocenia, wyraża swoją opinię, dyskutuje, podważa 5. Jest ciekawska, nadgorliwa, a dzięki temu wie więcej i ja dzięki niej też! Jedna z moich ulubionych!

Jestem rozczarowany tą książką. Mimo ciekawej tematyki była dla mnie strasznie rozwlekła i napisana chaotycznie, zaś sama autorka skupiała się za bardzo na mało ważnych kwestiach. Mam też wrażenie, że w reportażu tym zabrakło obiektywizmu, zaś tematy takie jak prześladowanie chrześcijan w Pakistanie i konflikty między grupami etnicznymi zamieszkującymi ten kraj zostały przedstawione pobieżnie i opisane jedynie w kilku zdaniach.

Z jednej strony nieczęsto ma się okazję zajrzeć (choćby przez literaturę) do pakistańskich domów i prywatności. Niestety, książka niesamowicie mi się dłużyła- a do tego minus jedna gwiazdka za wymienne używanie słów "burka", "hidżab" etc., choć każde znaczy co innego.

461 użytkowników ma tytuł Zwyczajne pakistańskie życie na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Zwyczajne pakistańskie życie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zwyczajne pakistańskie życie

Cytaty z książki Zwyczajne pakistańskie życie

Dodaj cytat z książki Zwyczajne pakistańskie życie