Ja, Dora Maar

- 2008-01-01
- 2008-01-01
- Janusz Margański
Napisana w formie atrakcyjnego monologu spowiedź Dory Maar, kochanki i muzy Pabla Picassa. Poznali się, gdy ona dobiegała trzydziestki, a on był po pięćdziesiątce, i spędzili kilka niezwykłych lat. Dowodami miłości były niezliczone portrety Dory, jakie Picasso rysował i malował, a także pozwolenie mistrza, by asystowała mu przy pracy nad Guernicą.
Kup Ja, Dora Maar w ulubionej księgarni
- Chciałabym mieć! 1
- Własne 1
- Auto/biografie/ powieści biogr. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ja, Dora Maar
Spojrzenie na Picassa oczami zakochanej w nim kobiety. Opowieść niezwykła, ukazuje wielkiego artystę w świetle niezbyt przychylnym. Głównie jest to jednak historia zakochanej Dory Maar i jej niespełnionej miłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka całkiem całkiem. Trochę nudziła, bo w sumie nic prócz życia Picassa. Spodziewałam się czegoś lepszego, ale nie było to takie najgorsze. Jeżeli ktoś interesuje się tym malarzem, to na pewno chętnie to przeczyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra biografia.
Dobra biografia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabularyzowane wspomnienia o Picassie, pełne uwielbienia dla jego geniuszu i szaleńczej miłości do niego. Można z tej książki co nieco dowiedzieć się o Picassie jako człowieku i twórcy, ale ogólnie to książka jakoś nie wciąga i daje bardzo subiektywny obraz malowany przez kobietę, dla której Picasso był miłością życia, choć trudną i nieraz sprawiającą ból.