Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki

Okładka książki Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki autora Magdalena Staniek, 9788377884270
Okładka książki Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki
Magdalena Staniek Wydawnictwo: Edgard Seria: Samo Sedno nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Samo Sedno
Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki
2015-03-04
2015-03-04

Kup Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki

Traktuję tę książkę jako poradnik i jako poradnik dostaje wysoką ocenę 10/10.

Cała książka opiera się o terapię poznawczo behawioralną TPB. Część pierwsza (dwa rozdziały) to wprowadzenie do tego czym jest TPB, skąd się wziął ten nurt oraz przedstawienie badań, które udowadniają skuteczność tej terapii (wraz z przypisami, które odsyłają nas do wiarygodnych źródeł). Mając doświadczenie zarówno z terapią psychodynamiczną jak i TPB uważam, że przedstawione w książce informację w bardzo przystępny sposób pokazują czym jest ten nurt i jakie są jego zalety. Nie mając wcześniej żadnego doświadczenia w tym temacie, jesteśmy w stanie dowiedzieć się wystarczająco, aby uznać zasadność TPB i samego procesu terapeutycznego.

Druga część książki (rozdziały 3-9) poświęcona jest praktycznym zastosowaniom metod tej terapii, które możemy wdrożyć samodzielnie w codziennym życiu, bez konieczności wizyty u terapeuty (choć wielokrotnie pojawia się zachęcanie do tego, jeżeli odczuwamy taką potrzebę). Kolejne rozdziały dostarczają informacje, ćwiczenia i przykłady sytuacji, z którymi może się borykać każdy z nas - problemy z lękiem, depresją, złością, czy stresem). Książka nie służy wyłącznie uzyskaniu wiedzy, ale przede wszystkim zachęca i daje narzędzia do praktycznego jej zastosowania w naszym codziennym życiu - w relacjach z partnerem, pracy zawodowej, czy dotyczących naszego zdrowia (psychicznego jak i fizycznego).

Nie chcę streszczać zawartości poradnika, dlatego krótko podsumuję. Jeżeli uważasz, że potrzebujesz pomocy w jakiejś dziedzinie swojego życia, a nie masz pomysłu "jak zacząć" i gdzie znaleźć narzędzia, które Cię wesprą - sięgnij po tą książkę. Informacje i metody w niej zawarte są potwierdzone naukowo, więc nie są to coachingowe, amerykańskie "wspomagacze" życia, a rzetelne sposoby na poprawę jakości Twojej codzienności i tych jej elementów, które sprawiają Ci trudność i generują dyskomfort.

Traktuję tę książkę jako poradnik i jako poradnik dostaje wysoką ocenę 10/10.

Bardzo pomocna. Będę do niej wracać, by utrwalać treści.

Bardzo pomocna. Będę do niej wracać, by utrwalać treści.

Książka oferuje wiele technik samopomocy. Warto po nią sięgnąć
w trudnych chwilach, w szczególności jeśli nie jest się zaznajomionym z tematem.

Książka oferuje wiele technik samopomocy. Warto po nią sięgnąć

347 użytkowników ma tytuł Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki na półkach dodatkowych

Magdalena Staniek
Magdalena Staniek
Psycholog i specjalistka z zakresu relacji interpersonalnych, komunikacji i psychoterapii poznawczej. Prowadzi treningi umiejętności społecznych i warsztaty rozwijające kompetencje miękkie.

Cytaty z książki Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki

Dodaj cytat z książki Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki