Content marketing po polsku. Jak przyciągnąć klientów

- biznes, finanse
- E-marketing
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- 2015-01-01
- 2015-01-01
- marketing marketing treści content marketing treści w internecie
Książka przybliża i przedstawia krok po kroku zagadnienie content marketingu, budowę strategii content marketingowej oraz tworzenie treści do Internetu i budowanie społeczności wokół marki. To ważna na polskim rynku publikacja z zakresu content marketingu omawiająca polskie firmy i realia oraz zawierająca polskie przykłady.
To praktyczny poradnik dla managerów i dyrektorów marketingu, PR managerów, socjal media managerów, blogerów, dziennikarzy oraz właścicieli małych i średnich firm. Książka stanowi również niezbędne źródło wiedzy dla studentów marketingu i public relations.
Social media bez tajemnic dla copywriterów. Przydatne narzędzie.
Social media bez tajemnic dla copywriterów. Przydatne narzędzie.
Pokaż mimo toTakiej książki, jako początkujący, szukałem. Po pozycjach pokazujących jak podchodzić i mierzyć działalność w social media, ta książka pokazuje w końcu jak tworzyć treść, która będzie dobrze czytana i pozycjonowana. I to nie tylko na blogu firmowym (mimo że jest tutaj poświęcony cały duży podrozdział temu zagadnieniu),ale też na konkretnych serwisach społecznościowych (oczywiście, popularnych w dniu wydania). Bardzo dobra i merytoryczna lektura.
Wskazówki są praktyczne. To nie tylko "pisz tak, aby chcieli Cię czytać", ale są podane konkretne liczby, serwisy do przeglądania potrzebnych danych, a wszystko ma logiczną strukturę. Mam wrażenie, że autorka sama stosuje techniki z content marketingu pisząc tę książkę, gdyż czyta się ją bardzo dobrze, choć widać dużą pewność siebie.
Specjaliści zapewne zauważą pewne problemy i przestarzałe techniki (np. limit 140 znaków na Twitterze). Tym niemniej dla osób, które nie są specjalistami, to będzie dobra lektura i wypełniona treścią.
Takiej książki, jako początkujący, szukałem. Po pozycjach pokazujących jak podchodzić i mierzyć działalność w social media, ta książka pokazuje w końcu jak tworzyć treść, która będzie dobrze czytana i pozycjonowana. I to nie tylko na blogu firmowym (mimo że jest tutaj poświęcony cały duży podrozdział temu zagadnieniu),ale też na konkretnych serwisach społecznościowych...
więcej Pokaż mimo toNiestety książka dość słaba. Mało przykładów praktycznych. Autorka porusza wiele kwestii, ale tylko pobieżnie, niedbale i bez zagłębiania się w materię. Wersja książki z 2018 roku, a w rozdziale o twitterze informacja, że portal pozwala na używanie 140 znaków, gdzie od 2017 liczba ta wzrosła do 280. Autorka często się powtarza.
Pokaż mimo toSłaba ta książka. Część rzeczy to mega podstawy (persona etc.),a część zwykłe głupoty: po co opisywać jakieś media społecznościowa, z których nikt w Polsce nie korzysta? A opisy instagrama z poradami typu "używaj hashtagów like4like i follow4follow"? Serio? Któraś poważna firma tak robi? Ktoś w ogóle przegląda takie tagi? Takim sposobem można przyciągnąć na profil chyba tylko nastoletnie attention whores, a nie klienta dla poważnej firmy. Nie mówiąc o tym, że takie tagi są bodajże zbanowane przez algorytm instagrama.
Są lepsze pozycje na temat marketingu na polskim rynku (choćby książka Artura Jabłońskiego czy Darka Puzyrkiewicza).
Słaba ta książka. Część rzeczy to mega podstawy (persona etc.),a część zwykłe głupoty: po co opisywać jakieś media społecznościowa, z których nikt w Polsce nie korzysta? A opisy instagrama z poradami typu "używaj hashtagów like4like i follow4follow"? Serio? Któraś poważna firma tak robi? Ktoś w ogóle przegląda takie tagi? Takim sposobem można przyciągnąć na profil chyba...
więcej Pokaż mimo toKsiążka dla osób rozpoczynających swoją przygodę z content marketingiem. Specjalistom uporządkuje wiedzę, doda kilka smaczków.
Pokaż mimo toZwięźle i krótko na temat content marketingu- bez zbędnych dygresji,napisana przystępnym językiem z dużą ilością przykładów. Polecam.
Pokaż mimo toContent marketing po polsku. Jak przyciągnąć klientów to propozycja dla osób, które chcą polepszyć swoje działania marketingowe. W kilku rozdziałach Barbara Stawarz, Joanna Stopyra oraz Dominik Kazanowski przeprowadzają nas przez świat wartościowego marketingu, który opiera się na przygotowaniu długofalowej strategii dopasowanej do potrzeb i oczekiwań potencjalnie zainteresowanych naszym produktem lub usługą osób.
Informacje zawarte w książce są usystematyzowane i przedstawione w ciekawy, przystępny sposób – od podstaw, po bardziej szczegółowe tematy. Sporo miejsca poświęcono tutaj blogom firmowym, ich tworzeniu i znaczeniu, a także dystrybucji treści. Ta ostatnia jest szczególnie istotna, gdyż nawet bardzo dobre treści, bez odpowiedniej dystrybucji znikną gdzieś w natłoku mniej wartościowych informacji. Nie bez powodu zaczęto mówić – Content is King, Distribution is Queen.
Ciekawe są też rozdziały dotyczące marketingu produktowego oraz content marketingu skierowanego do bardzo wymagającej grupy jaką są współczesne, młode kobiety.
Dodatkowo, na końcu każdego rozdziału znajduje się krótkie podsumowanie i infografika w formie wykresu, która pozwala lepiej zapamiętać najważniejsze informacje. Dużym atutem publikacji jest też to, że bazuje ona na przykładach polskich przedsiębiorstw i blogów firmowych.
Content marketing po polsku w domyśle skierowany jest do osób prowadzących własny biznes, związanych z marketingiem i zajmujących się działaniami PR-owymi. Jest to publikacja, którą może zainteresować też osoby, które prowadzą prywatne blogi i chcą zwiększyć grono swoich odbiorców.
Content marketing po polsku. Jak przyciągnąć klientów to propozycja dla osób, które chcą polepszyć swoje działania marketingowe. W kilku rozdziałach Barbara Stawarz, Joanna Stopyra oraz Dominik Kazanowski przeprowadzają nas przez świat wartościowego marketingu, który opiera się na przygotowaniu długofalowej strategii dopasowanej do potrzeb i oczekiwań potencjalnie...
więcej Pokaż mimo toBardzo dobra. Niech was nie zmyli objętość, bo czcionka jest dość mała a ilość materiału do przyswojenia spora. Co prawda spodziewałem się bardziej szczegółowej pozycji, ale solidne podstawy są.
Pokaż mimo toBardzo dobra książka, z dużą ilością konkretnych, przydatnych informacji.
Bardzo dobra książka, z dużą ilością konkretnych, przydatnych informacji.
Pokaż mimo toKsiążka na góra dwa wieczory, ale z ogromną dawką wiedzy o content marketingu. Polecam osobom zarówno chcącym uporządkować wiedzę w temacie, jak i tym, którzy swoją przygodę z marketingiem treści dopiero rozpoczynają. Ja do lektury Barbary Stawarz na pewno nie raz jeszcze powrócę!