ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting

- poradniki
- Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting
- 2017-11-20
- 2017-11-20
Teksty, które łatwo się pisze, trudno się czyta. I na odwrót. Dlatego ta książka jest o trudnym pisaniu. O tworzeniu komunikatów, które sprzedają. Przekonują do działania. Skutecznie informują.
Dowiesz się z niej:
Jak ludzie przyswajają teksty, także reklamowe i w internecie
Że forma bywa często ważniejsza od treści (naprawdę!)
Jak pisać skutecznie i przystępnie dla odbiorcy
Jakie są konkretne rozwiązania, schematy i gotowe do wdrożenia przykłady efektywnych tekstów reklamowych
Kup Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting
Compendium copywritera. Ta książka będzie bez dwóch zdań przydatna każdemu copywriterowi. Również tym początkującym. Artur Jabłoński prowadzi czytelnika niemalże za rączkę przez wzburzone fale copywriterskiego morza i pozwala mu suchą stopą dotrzeć do stałego lądu, którym jest... być może sukces :) Takie przynajmniej jest założenie autora i można śmiało zakładać, że niniejsza lektura raczej pomoże niż przeszkodzi w jego osiągnięciu. Dużą zaletą książki jest to, że autor pisze niezwykle lekko, przystępnie i w zrozumiały chyba dla każdego sposób. Jeśli więc planujesz zacząć działać jako copywriter i jest to dla Ciebie jak narazie czarną magią - lepiej trafić nie mogłeś. Kolejne rozdziały to opis przydatnych technik pisania. Jednak nie jest to pisanie w potocznym tego słowa rozumieniu, lecz pisanie, które pozwala dotrzeć do klienta, a następnie ułatwia jego zdobycie. I to na wielu płaszczyznach, w tym w przestrzeni social mediów, co jest niewątpliwą zaletą książki. Jabłoński poza poradami warsztatowymi wykłada także kawę na ławę w kwestii czysto technicznych zagadnień związanych z copywritingiem i (przede wszystkim) webwritingiem. Dzięki książce dowiemy się jak konstruować tekst, jak układać i komponować jego szatę graficzną, a także jak sprawić żeby czytało się go w sieci łatwo i żeby był... skuteczny. Ta skuteczność jest bardzo ważna, albowiem - jak pewnie wszyscy dobrze wiemy - bardzo ważne jest to, żeby dotrzeć z właściwym komunikatem do odbiorcy już w pierwszych akapitach tekstu, mało kto bowiem czyta coś w sieci od deski do deski w dobie powszechnego scrollowania. Książka jest zajmująca i z całą pewnością ani przez chwilę nie męczy. To zasługa stylu pisania autora, a także tego, że zastosował on w książce wszystkie zasady o których napisano w kolejnych rozdziałach w kontekście zasad dobrego copywritingu. "Jak pisać..." jest zatem żywą ilustracją tego, czego Jabłoński próbuje nas nauczyć. Do lektury tej warto będzie wracać co jakiś czas - zawarto tutaj naprawdę sporo wartościowych porad, opisano wiele użytecznych technik pisania i sposobów na dotarcie do klienta. W dzisiejszych czasach nie jest to łatwe, a zatem przeczytanie tej książki z całą pewnością żadnemu copywriterowi (zwłaszcza początkującemu) nie zaszkodzi. Dziękuję Wydawnictwu Onepress za egzemplarz recenzencki. #JakPisaćŻebyChcieliCzytaćiKupować #ArturJabłoński #Onepress #Copywriting #Webwriting https://cosnapolce.blogspot.com/2020/08/jak-pisac-zeby-chcieli-czytac-i-kupowac.html
Oceny książki Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting
937 użytkowników ma tytuł Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting na półkach głównych- Przeczytane 459
- 2021 19
- Marketing 11
- 2018 10
- Poradniki 7
- 2022 6
- Biznes 5
Tagi i tematy do książki Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting

Czytelnicy Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting przeczytali również
Cytaty z książki Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting
Klient nie chce kupić młotka. Klient chce wbić gwóźdź.
Klient nie chce kupić młotka. Klient chce wbić gwóźdź.
Nie ten mądry, co mądrze gada, ale ten, co gada tak, żeby go każdy zrozumiał.
Nie ten mądry, co mądrze gada, ale ten, co gada tak, żeby go każdy zrozumiał.
Umiar. To jedyna zasada, jaką powinieneś się kierować.
Umiar. To jedyna zasada, jaką powinieneś się kierować.

Opinie i dyskusje o książce Jak pisać, żeby chcieli czytać (i kupować). Copywriting & Webwriting
Krótkie, nasycone, bez lania wody. Użyteczne kompendium w pigułce.
Krótkie, nasycone, bez lania wody. Użyteczne kompendium w pigułce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, warta przesłuchania. Tylko jedna uwaga techniczna do lektora, nie bądźmy bardziej angielscy od anglików bo to strasznie źle brzmi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa największy atut książki uznaję własne zdanie autora - czyli fakt, że nie idzie za trendami tylko przedstawia własne zdanie i się go trzyma. Sama książka pewnie bardziej systematyzuje niż wprowadza nowe treści, ale to też ważne. Warto czytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo solidny zbiór technik copywritingu i skutecznego pisania. Prosty oraz bardzo przystępny, konwersacyjny styl. Od Artura przebija spora sympatyczność i w czasie lektury czułem się, jakbym rozmawiał ze znajomym.
Najbardziej podobała mi się część, w której Artur jasno podważa paradygmat sposobu pisania wynoszonego ze szkoły. Bardzo długie zdania są trudne w odbiorze (a ja akurat lubię takie tworzyć :)). Nie ma się co silić na wyszukaną formę, gdy coś można opisać prościej i lepiej.
Dobry wstęp do copywritingu jak i dobra lektura na uporządkowanie wiedzy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej podobała mi się część, w której Artur jasno podważa paradygmat sposobu pisania wynoszonego ze szkoły. Bardzo długie zdania są trudne w odbiorze (a...
Głównie techniczne porady dotyczące pisania tekstów (np. dobieranie par czcionek),ale też techniki marketingowe, które sprzedają (np. laddering).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się czyta, otwiera oczy na rzeczy, które niby są oczywiste ale nie myślimy o nich. Kilka wskazówek zastosowałem od razu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie i lekko. Bardzo dobra podstawa na rozpoczęcie znajomości z tematem.
Ciekawie i lekko. Bardzo dobra podstawa na rozpoczęcie znajomości z tematem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAż by się chciało, żeby ta książka była obszerniejsza. Zdarzyło mi się już czytać pozycje o copywritingu i strategii w social mediach, ale żadna z nich nie zrobiła na mnie równie dobrego wrażenia. Łatwość podania wiedzy, przestępność. Widać, że pan Jabłoński zajmuje się pracą z tekstem na co dzień. Polecam bardzo, warto przeczytać tę książkę jako początek przygody z copywritingiem, ale też jako usystematyzowanie już zdobytej szczątkowej wiedzy na ten temat.
Aż by się chciało, żeby ta książka była obszerniejsza. Zdarzyło mi się już czytać pozycje o copywritingu i strategii w social mediach, ale żadna z nich nie zrobiła na mnie równie dobrego wrażenia. Łatwość podania wiedzy, przestępność. Widać, że pan Jabłoński zajmuje się pracą z tekstem na co dzień. Polecam bardzo, warto przeczytać tę książkę jako początek przygody z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zwięzły, konkretny poradnik dla każdego, kto chce pisać skutecznie w internecie – od początkujących copywriterów po właścicieli małych firm. Jabłoński uczy, jak przyciągać uwagę nagłówkami, pisać językiem korzyści i testować swoje treści. Bez lania wody – sama praktyka.
Plusy? Przystępność, konkretne wskazówki i zrozumiałe wprowadzenie do podstaw marketingu treści. Minus? Brak pogłębienia niektórych tematów i pominięcie SEO.
Mimo to: warto przeczytać i wracać, gdy Twoje teksty przestają działać.
🎥 Szersza recenzja dostępna na YouTube – zapraszam do obejrzenia!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlusy? Przystępność, konkretne wskazówki i zrozumiałe wprowadzenie do podstaw marketingu treści....
Dobra pozycja o copy. Sporo naprawdę pożytecznych informacji, wymagających skupienia i raczej robienia notatek. Ale to tylko świadczy o cennych faktach (popartych tu dowodami),które warto znać.
Nie ze wszystkim można się zgodzić (chociażby z zachętą do pisania każdego słowa tytułu dużą literą - to amerykański nawyk, który, moim zdaniem, wyłącznie utrudnia proces czytania i po prostu irytuje). Jednak czytając większość kwestii, może rozboleć szyja od ciągłego przytakiwania słowom autora.
Dobrze, że konsekwentnie stosowane są tutaj zasady, o których autor sam wspomina. Każdy akapit jest przemyślany, sensowny i ma swoje logiczne miejsce w całym tekście. Całość czyta się wygodnie dzięki przejrzystemu układowi akapitów.
Nie irytują, co dziwne, parantetyczne wstawki - żarty i spoufalania autorskie - które najczęściej w innych znanych mi tekstach wychodziły słabo i żałośnie. Tutaj nie sprawiają takiego wrażenia i stanowią całkiem wdzięczną przerwę od rzeczowych informacji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ze wszystkim można się zgodzić (chociażby z zachętą do pisania każdego słowa tytułu dużą literą - to amerykański nawyk, który, moim zdaniem, wyłącznie utrudnia proces czytania...