Okładka książki Dzieje wypraw krzyżowych. Pierwsza krucjata i założenie Królestwa Jerozolimskiego autora Steven Runciman, 8306025423
Steven Runciman Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Cykl: Dzieje wypraw krzyżowych (tom 1) Seria: Rodowody Cywilizacji historia
historia
Dzieje wypraw krzyżowych (tom 1)
Rodowody Cywilizacji
A history of the Crusades: The First Crusade and the foundation of the Kingdom of Jerusalem
1997-01-01
1997-01-01
Jerzy Schwakopf

Kup Dzieje wypraw krzyżowych. Pierwsza krucjata i założenie Królestwa Jerozolimskiego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzieje wypraw krzyżowych. Pierwsza krucjata i założenie Królestwa Jerozolimskiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieje wypraw krzyżowych. Pierwsza krucjata i założenie Królestwa Jerozolimskiego

Niebywale wciąga, pierwsza książka w temacie gdzie bohaterowie są z krwi i kości, a nie jak z malowideł reprezentujących tamte czasy.

Imponująca, trzytomowa monografia wypraw krzyżowych - ich genezy, przebiegu, ostatecznej klęski. Opis wydarzeń i postaci.

Autor był historykiem i dyplomatą, którego kariera i praca naukowa była związana z Turcją, Bizancjum i najbliższemu ich sąsiedztwu.

Jedna z ulubionych książek mojej młodości. Napisana ciekawie, lekkim językiem, jednocześnie bogata w szczegóły. Jeśli ktoś interesuje się historią, średniowieczem czy Bliskim Wschodem - w mojej opinii jest to pozycja obowiązkowa.

Co tu dużo pisać ?
Książka znana, czytana, polecana, niezastąpiona dla miłośników tematu.
Wydana po raz pierwszy w latach 1951/54.
Do tej pory pod względem liczby wydań i przekładów jest najpopularniejszym opracowaniem dziejów krucjat.
POLECAM !!!

Co tu dużo pisać ?
Książka znana, czytana, polecana, niezastąpiona dla miłośników tematu.
Wydana po raz pierwszy w latach 1951/54.
POLECAM !!!

Steven Runciman znakomitym historykiem był, a jego trzytomowe "Dzieje wypraw krzyżowych" to dzieło wybitne.

Wciągająca, napisana przystępnym językiem, ale niczego nieupraszczająca historia pierwszych wypraw krzyżowych i wydarzeń, które do nich doprowadziły. Wciągnęła mnie od pierwszych stron, pomimo że nie jest to powieść, a opracowanie historyczne.

Na wielki plus trzeba oddać obiektywizm autora. Nie udziela moralizatorskich lekcji, po prostu opisuje wydarzenia, przedstawiając przy tym perspektywy różnych stron. Można się pogubić w gąszczu Rajmundów, Baldwinów i Boemundów, ale autor sumiennie przedstawia kluczowe postacie krucjat. Na koniec autor opisuje źródła, na których bazował oraz podaje jak oszacował liczbę osób biorących udział w krucjacie. Fragment, którego nie warto omijać.

Jedynym minusem są zdjęcia. W większości kompletnie nieodnoszące się do tekstu obok i nic mające żadnej wartości, jedynie zabierające miejsce, marnej jakości i czarno-białe.

Najlepsza książka o Krucjatach. Chcecie konkretów? Nie chcecie stronniczych opisów? Lubicie gubić się w imionach i nazwach? Ten tytuł jest ku temu idealny ;-)

Na półkach: , , , , , , ,

Nie wiem, dlaczego nie oceniłem tego dzieła zaraz po przeczytaniu, więc zrobię to teraz. Jest to porywająca historia początku wypraw krzyżowych aż do zdobycia Jerozolimy. Jest to wprawdzie dzieło historyczne, ale słowa "porywające" nie użyłem przez przypadek, ani nie jest ono nadużyciem. Runciman ma świetne pióro i jego "Dzieje..." czyta się jak wciągającą powieść.

Prawdziwie wybitne dzieło genialnego historyka Stevena Runcimana. Klasyka historiografii średniowiecza co się zowie. Mimo, iż dzieło ma już swoje lata, jego treść w dalszym ciągu tchnie żywością poglądów i nowatorstwem ujęć. Pierwszy tom trylogii, traktujący o genezie ideologii krucjat, poprzez opis organizacji i przebiegu pierwszej z nich aż po zdobycie Jerozolimy w 1099 r., zdumiewa połączeniem lekkości pióra z nagromadzeniem wielkiej ilości faktów podanych w sposób bardzo przystępny. Niejednokrotnie Runciman formułuje wnioski, które mogą uchodzić za kontrowersyjne ("Chrześcijanie nie mieli powodu do narzekań na tryumf islamu. Mimo sporadycznych prześladowań i kilku upokarzających przepisów wiodło im się lepiej niż za cesarzy chrześcijańskich"),jednak są one oparte o wielką erudycję autora w zakresie źródeł i dla czytelników o otwartym umyśle nie powinny stanowić problemu. Styl książki jest bardzo przystępny, czyta się ją nieomal jak dobrą powieść. Dużą zasługą jest tutaj kompozycja jej treści. Rozdziały nie są zbyt długie, autor dba o to aby nie zanudzać ani skomplikowanym językiem, ani zbędnymi dłużyznami. W sposób umiejętny i swobodny posługuje się anegdotami, które zawsze wzbogacają dzieła o charakterze syntezy.
"Dzieje wypraw krzyżowych" Runcimana są musem dla osób, które pragną zrozumieć mentalność i postawy ludzi średniowiecza. Pierwsza wyprawa krzyżowa wywarła olbrzymie znaczenie nie tylko na dalszym losie idei krucjat, ale miała decydujący wpływ na relacje pomiędzy chrześcijaństwem a islamem na wiele późniejszych lat: "Masakra w Jerozolimie odbiła się szerokim echem w całym świecie. Nikt nie wiedział, ilu ludzi zginęło, jednakże w Jerozolimie nie było już ani muzułmanów, ani Żydów. Nawet wśród wielu chrześcijan rzeź ta wywołała prawdziwą zgrozę, muzułmanie zaś, którzy do tej chwili byli gotowi uznać Franków za nowy czynnik w tak powikłanej wówczas sytuacji politycznej, doszli do przekonania, że za wszelką cenę należy ich usunąć z Bliskiego Wschodu. To właśnie ten krwawy dowód fanatyzmu chrześcijańskiego obudził na nowo fanatyzm muzułmański. Kiedy w okresie późniejszym rozsądniejsi łacinnicy starali się znaleźć jakąś platformę współpracy między chrześcijanami a muzułmanami, pamięć o tej rzezi stanowiła przeszkodę nie do przebycia".

Najlepsze źródło wiedzy o pierwszej krucjacie. Jedyne, co można zarzucić autorowi to widoczna niechęć do krzyżowców, przez co jego dzieło traci trochę na obiektywności.

Co można rzec o książce, która uchodzi za niemalże kultową? Klasykę? Podstawowe źródło wiedzy o krucjatach na przestrzeni minionych dziesięcioleci? Na pewno - Runcimana trzeba znać!
Choć początek trochę nudzi, gdyż autor uznał za zasadne rozpocząć narrację od czasów dużo wcześniejszych niż schyłek XI w. , nakreślając szerokie tło polityczno-społeczno-religijne dla następujących w późniejszym okresie wydarzeń. Do słynnego synodu w Clermont dochodzimy więc dopiero gdzieś około setnej strony i od tego momentu narracja zaczyna się rozkręcać i wciągać bez reszty. Nie wiem, czy to zasługa autora i jego umiejętności pisarskich, czy też po prostu wydarzenia z czasów pierwszej wyprawy krzyżowej same w sobie są na tyle ciekawe i fascynujące. Dobrze pamiętam jakie wrażenie wywarł na mnie cykl " Krzyżowcy" Zofii Kossak, więc może jedno i drugie.
Dla miłośników średniowiecza- nie do pominięcia.

445 użytkowników ma tytuł Dzieje wypraw krzyżowych. Pierwsza krucjata i założenie Królestwa Jerozolimskiego na półkach głównych
109 użytkowników ma tytuł Dzieje wypraw krzyżowych. Pierwsza krucjata i założenie Królestwa Jerozolimskiego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dzieje wypraw krzyżowych. Pierwsza krucjata i założenie Królestwa Jerozolimskiego

Cytaty z książki Dzieje wypraw krzyżowych. Pierwsza krucjata i założenie Królestwa Jerozolimskiego

Steven Runciman Dzieje wypraw krzyżowych. Pierwsza krucjata i założenie Królestwa Jerozolimskiego Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne