ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać229
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać6
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Nineteen Eighty-Four

- powieść historyczna
- angielski
- Inne
Hidden away in the Record Department of the sprawling Ministry of Truth, Winston Smith skilfully rewrites the past to suit the needs of the Party. Yet he inwardly rebels against the totalitarian world he lives in, which demands absolute obedience and...
Kup Nineteen Eighty-Four w ulubionej księgarnii
Nineteen Eighty-Four
Dwaplusdobra książka. Pokazuje świat brutalny gdzie życie nie ma żadnego znaczenia, gdzie ludzie nie przywiązują wagi do niczego poza Partią. Każdy myślący odmiennie jest wrogiem którego trzeba zniszczyć bez żadnego zastanowienia. Prawda jest tylko jedna i trzeba wierzyć w nią za wszelką cenę, nawet wbrew sobie. Pierwszy akt wprowadza czytelnika gładko w rzeczywistość, drugi niesamowicie wciąga, a trzeci czyta się praktycznie na raz. Genialny "happy-end" oddający klimat całej historii.
Oceny książki Nineteen Eighty-Four
102960 użytkowników ma tytuł Nineteen Eighty-Four na półkach głównych- Przeczytane 76 165
- Chcę przeczytać 24 831
- 2021 287
- Lektury 248

Inne materiały dotyczące książki Nineteen Eighty-Four

Wyzwanie czytelnicze Lubimyczytać. Temat na sierpień 2025

Gwiezdne wrota — o serii „Wehikuł Czasu”

Matura 2025 z języka polskiego: jakie były lektury i tematy wypracowań?

Drugie życie klasyki: 10 arcydzieł, które dziś wybrzmiewają na nowo

Czytamy przyszłość – 10 inspirujących lektur o erze AI i zmianach klimatycznych

Literatura po wyborach. Lawinowy wzrost sprzedaży książek dystopijnych po zwycięstwie Trumpa
Cytaty z książki Nineteen Eighty-Four
Normalność nie jest kwestią statystyki.
Normalność nie jest kwestią statystyki.
Wojna to pokój.
Wolność to niewola.
Ignorancja to siła.
Wojna to pokój.
Wolność to niewola.
Ignorancja to siła.
Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery. Z niego wynika reszta.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nineteen Eighty-Four
literalnie 1984
literalnie 1984
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka była pozycją obowiązkową na mojej liście, jednak odkładałam przeczytanie tej książki, bo wiedziałam, że jej poznanie odbierze mi możliwość przeżycia tej historii po raz pierwszy. Zdecydowanie zgadzam się z opinią, że to swoista biblia dystopii. Z całą pewnością zmienia spojrzenie na społeczeństwo oraz mechanizmy manipulacji. Na tle innych klasycznych dzieł tego gatunku wizja zawarta w tej książce zostaje z czytelnikiem na dłużej. Nawet po jej zakończeniu wciąż wracam do niej myślami.
Ta książka była pozycją obowiązkową na mojej liście, jednak odkładałam przeczytanie tej książki, bo wiedziałam, że jej poznanie odbierze mi możliwość przeżycia tej historii po raz pierwszy. Zdecydowanie zgadzam się z opinią, że to swoista biblia dystopii. Z całą pewnością zmienia spojrzenie na społeczeństwo oraz mechanizmy manipulacji. Na tle innych klasycznych dzieł tego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja chyba obowiązkowa dla każdego. Warto jednak sięgnąć po inne książki autora aby nie wysnuwać politycznych wniosków na podstawie tej jednej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych książek jakie wpadły mi w ręce. Postacie spoko ale O'Brien najlpeszy zwłaszcza po scenie z 2+2=5
Ogólnie książka dostałaby wyższą opinie ode mnie gdyby nie ciągła wspominka o (jak to ładnie w książce nazwali)"seksoczynie" Juli I Smitha. Ja wiem, że bunt Juli i Winston polega na zakazanym czyli na popełnianiu grzechu lubieżności, ale kurde ile można pisać, że oni TO zrobili, albo mogli TO zrobić itp. (naprawde gdybym chciał poczytać o seksie z jakimś niebezpiecznym wątkiem w tle to bym kupił jakąś książkę z niezwykłego) Zamiast tego ruchanska Orwell mógł kontynuować wątek pisania dziennika, bo chyba użył go tylko po to by mieć jakiś pretekst do zaczęcia książki ,a późnej wyrzucił to jak zużytą prezerwatywę
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie książka dostałaby wyższą opinie ode mnie gdyby nie ciągła wspominka o (jak to ładnie w książce nazwali)"seksoczynie" Juli I Smitha. Ja wiem, że bunt Juli i Winston polega na zakazanym czyli na popełnianiu grzechu lubieżności, ale kurde ile można...
Jutro to dziś, tyle że jutro...
Jutro to dziś, tyle że jutro...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana tak dawno a cały czas wisi nad nami jak widmo najgorszego scenariusza, który nie wiemy czy nas czeka i kiedy. Orwell pisze bardzo specyficznie a czyta się go szybko. Jednak to pozycja obowiązkowa dla każdego szanującego się książkowicza więc polecam. Warto sięgnąć aby trochę się zastanowić. Ogólnie. Nad wszystkim.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, którą na pewno warto znać. Ciężko mi się ją czytało, ale nie ze względu na to jak jest napisana, bo język użyty przez Orwella jest bardzo przystępny. Wymęczyła mnie bardzo pod względem emocjonalnym. Dawno nie czytałam książki, która byłaby dla mnie taka dołująca. Na pewnie długo ze mną zostanie, ale zdecydowanie nie wzbudziła we mnie pozytywnych uczuć. Zdecydowanie łatwiejszy w odbiorze był dla mnie Folwark zwierzęcy. Niemniej, warto przeczytać, ku przestrodze.
Książka, którą na pewno warto znać. Ciężko mi się ją czytało, ale nie ze względu na to jak jest napisana, bo język użyty przez Orwella jest bardzo przystępny. Wymęczyła mnie bardzo pod względem emocjonalnym. Dawno nie czytałam książki, która byłaby dla mnie taka dołująca. Na pewnie długo ze mną zostanie, ale zdecydowanie nie wzbudziła we mnie pozytywnych uczuć. Zdecydowanie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Rok 1984" autorstwa George Orwella to jedna z tych powieści, które nie tylko się czyta, ale przede wszystkim przeżywa. Już od pierwszych stron wciąga w duszny, przytłaczający świat, gdzie jednostka nie ma znaczenia, a każdy gest i myśl mogą stać się powodem do zniknięcia. To historia, która nie ma slużyć rozrywce, lecz zmusza do refleksji nad tym, jak łatwo można odebrać człowiekowi wolność.
Akcja skupia się na losach Winstona Smitha, człowieka żyjącego w rzeczywistości całkowitej kontroli. System, w którym funkcjonuje, opiera się na manipulacji, strachu i nieustannej obserwacji. Przeszłość jest zmieniana według potrzeb władzy, język ograniczany tak, by uniemożliwić niezależne myślenie, a społeczeństwo stopniowo pozbawiane emocji i indywidualności. W tym świecie nawet najdrobniejszy przejaw sprzeciwu może zakończyć się tragedią.
Winston nie jest herosem, lecz zwykłym człowiekiem, który zaczyna dostrzegać fałsz otaczającej go rzeczywistości. I to właśnie motyw jego wewnętrznej walki poruszył mnie najbardziej.
Jego bunt, choć cichy i kruchy, staje się symbolem potrzeby wolności. Pojawiające się uczucie daje mu namiastkę nadziei, ale jednocześnie uświadamia, jak wiele ryzykuje, próbując zachować resztki człowieczeństwa.
Orwell bardzo sugestywnie pokazuje mechanizmy działania totalitaryzmu. Nie epatuje akcją, lecz buduje napięcie poprzez atmosferę i psychologię postaci. Czytając stopniowo odczuwalam ciężar świata przedstawionego, jego bezwzględność i chłód. To właśnie ta konsekwencja sprawia, że historia pozostaje w pamięci na długo po zakończeniu lektury.
"Rok 1984" to nie tylko antyutopia, ale przede wszystkim ostrzeżenie. Pokazuje, do czego może doprowadzić władza pozbawiona kontroli i jak łatwo manipulować ludzką świadomością. To książka niewygodna, momentami przytłaczająca, ale niezwykle potrzebna, bo zmusza do zadania sobie pytania, gdzie leży granica między bezpieczeństwem a wolnością.
"Rok 1984" autorstwa George Orwella to jedna z tych powieści, które nie tylko się czyta, ale przede wszystkim przeżywa. Już od pierwszych stron wciąga w duszny, przytłaczający świat, gdzie jednostka nie ma znaczenia, a każdy gest i myśl mogą stać się powodem do zniknięcia. To historia, która nie ma slużyć rozrywce, lecz zmusza do refleksji nad tym, jak łatwo można odebrać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham George’a Orwella. Absolutnie rewelacyjna. Obowiązkowa pozycja - taka książka z tych tylko trzech, które możesz zabrać na bezludną wyspę i powracać do niej z refleksją.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka którą zdecydowanie każdy powinien przeczytać
Książka którą zdecydowanie każdy powinien przeczytać