Ludzie w nienawiści

Okładka książki Ludzie w nienawiści autora Krzysztof A. Zajas, 9788379990672
Okładka książki Ludzie w nienawiści
Krzysztof A. Zajas Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Trylogia grobiańska (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Trylogia grobiańska (tom 1)
2014-09-10
2014-09-10

Kup Ludzie w nienawiści w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ludzie w nienawiści

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludzie w nienawiści

Styl? Rewelacyjny. Czyta się to z przyjemnością, lekko, a jednocześnie z wyczuciem. Autor ma naprawdę świetne pióro, potrafi budować klimat i prowadzić historię tak, że trudno się oderwać.
Postaci też są dużym atutem. Wyraziste, dobrze napisane, z charakterem. Łatwo je polubić, nawet jeśli nie są krystalicznie czyste. Czułam z nimi więź i to sprawiło, że jeszcze mocniej przeżywałam całą historię. 📚📚📚

Na półkach: , , , ,

10 września 2014 roku nakładem Wydawnictwa Sonia Draga ukazała się powieść pana Krzysztofa Zajasa pt. "Ludzie w nienawiści". Był to debiut powieściowy pana Krzyśka, który jest profesorem polonistyki na Uniwersytecie Jagiellońskim. 26 kwietnia 2024 roku tytuł ten po blisko dziesięciu latach został wznowiony przez Wydawnictwo PulpBooks, z przepiękną okładką Piotra Sokołowskiego. Za lekturę tej pozycji, będącej jednocześnie pierwszym tomem trylogii grobiańskiej, wziąłem się 4 sierpnia 2025 roku.
Głównym bohaterem powieści jest komisarz Andrzej Krzycki, policjant z krakowskiego Wydziału Kryminalnego. Komisarz ma za zadanie odnaleźć pewnego mężczyznę, który na własną rękę wymierza sprawiedliwość. Ofiary tego ostatniego to osoby, który uniknęły odpowiedzialności za swoje czyny, które z urzędu powinny zakończyć się karą. Jednak Krzycki jako policjant nie może pozwolić by osoby nieuprawnione wymierzały kary. Śledztwo, które rozpoczęło się w podkrakowskich Skałkach, przenosi się do Grobian.
W sprawie tej Krzycki ma dwie osoby do pomocy: młodszego aspiranta Lucka Bałysia oraz warszawską dziennikarkę Izabellę Karwacką. Komisarz z początku niechętny kobiecie, w trakcie trwania śledztwa zaczyna traktować ją poważnie. Dokąd to wszystko doprowadzi dowiecie się z kart powieści.
Powieść ta nie należy do cienkich, gdyż ma ona 527 stron, na przeczytanie których potrzebowałem dziesięciu dni oraz jedenastu posiedzeń. Wynik taki plasuje tytuł ten na 240 miejscu wśród 352 książek Przeczytanych na tronie. Oczywiście polecam i osobiście żałuję, że tak późno zapoznałem się z twórczością pana profesora (miałem pierwsze wydanie i to z autografem od dość dawna).

Słuchałem audiobooka. Nie skończyłem. Lektor niezły, tylko książka słaba. Płytcy bohaterowie, fabuła taka, że nawet w korkach myślałem o czymkolwiek innym byle nie o niej, za dużo niepotrzebnej brutalności.

1083 użytkowników ma tytuł Ludzie w nienawiści na półkach głównych
155 użytkowników ma tytuł Ludzie w nienawiści na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ludzie w nienawiści

Krzysztof A. Zajas
Krzysztof A. Zajas
Krzysztof Aleksander Zajas - Literaturoznawca, kulturoznawca, tłumacz, profesor polonistyki na Uniwersytecie Jagiellońskim. Autor znakomitej kryminalnej „trylogii grobiańskiej”: Ludzie w nienawiści (2014),Mroczny krąg (2015) oraz Z otchłani (2016),a także doskonale przyjętej powieści Oszpicyn (Marginesy 2017),nominowanej do Nagrody Wielkiego Kalibru. Pierwszy tom „trylogii pomorskiej”, Wiatraki, ukazał się nakładem Marginesów w 2018 roku i zdobył tytuł Krakowskiej Książki Miesiąca. Jego ulubionym pisarzem jest Stephen King i podobnie jak jego mistrzowi przyświeca mu zasada: książka ma być do czytania. Jest pomysłodawcą Alei Pisarzy przy Galerii Książki w Oświęcimiu i przewodniczącym Kapituły tej nagrody. Od 2017 r. pełni funkcję przewodniczącego Małopolskiego Komitetu Olimpiady Literatury i Języka Polskiego. W latach 2002–2012 był krakowskim koordynatorem Programu Stypendialnego im. Lane’a Kirklanda, działającego przy Polsko-Amerykańskiej Komisji Fulbrighta oraz Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Od stycznia 2021 do grudnia 2022 r. był redaktorem naczelnym kwartalnika „Czas Literatury”

Cytaty z książki Ludzie w nienawiści