Kat miłości. Opowieści psychoterapeutyczne

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Love Executioner and Other Tales of Psychotherapy
- 2014-08-30
- 2006-01-01
- 1989-01-01
- Małgorzata Jałocho
Jeśli nie możesz znieść bólu, spróbuj nadać mu sens… Oto prawdziwe historie dziesięciu osób, które skorzystały z terapii, aby rozwiązać zwyczajne problemy. Odkryli, że głębokie korzenie ich lęku, strachu, depresji sięgają samych podstaw ich egzystencji. Oprócz bólu egzystencjalnego po utracie najbliższych, tym, co boli najbardziej jest utrata młodości, miłości i wieczna pogoń za szczęściem. Yalom jako terapeuta jest bezwzględnie szczery. Nie pomaga uśmierzać bólu, ale próbuje nadać mu sens. Na ogół – zdaniem autora – w niewłaściwy sposób usiłujemy poradzić sobie z wstrząsami, które oferuje nam życie.
Książka dla wszystkich, skorzystają z niej zarówno studenci psychologii i psycholodzy – obserwując warsztat świetnego terapeuty, jak i ci, którzy poszukują sensu w świecie, który sensu nie ma.
Kup Kat miłości. Opowieści psychoterapeutyczne w ulubionej księgarni
Oceny książki Kat miłości. Opowieści psychoterapeutyczne
4392 użytkowników ma tytuł Kat miłości. Opowieści psychoterapeutyczne na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 487
- Przeczytane 1 825
- Psychologia 105
- Psychologiczne 14
- 2021 13
- Do kupienia 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kat miłości. Opowieści psychoterapeutyczne
Bardzo dobry zbiór opowiadań o konkretnych terapiach różnych ludzi. Yalom, psychoterapeuta, opowiada ze swojej perspektywy jak próbował zrozumieć i pomóc swoim pacjentom. Doceniam go za jego szczerość, niektóre jego oceny czy myśli o pacjentach nie były dla nich miłe. Pokazuje to, że wszyscy mamy czasami nieprzychylne zdanie o innych, ale na jego przykładzie można zobaczyć jak można sobie z tym poradzić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest zbiorem różnych, psychoterapeutycznych spotkań. Niektóre z nich uwrażliwiły mnie na pewne kwestie i pozwoliły nazwać prawdy, które czuje, a wcześniej nie mogłam ich opisać. Z chęcią sięgnę po kolejne książki Yaloma.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSiłą tej książki jest autentyczna perspektywa autora, psychoterapeuty. Czasem myśli, które wyrażał o swoich klientach wprowadzały mnie w zakłopotanie, ale przekonują, że autor szczerze i poważnie traktuje czytelnika. To, że historię są i o udanej terapii, jak i o momencie, gdy autor odnosi na polu terapeutycznym porażkę dodają wartości pozycji. Dobre tempo, zrozumiały język, wciągające, czasem realistycznie brutalne i niekomfortowe historię, ukazanie terapii opartej o relacje między terapeutą a klientem. Bardzo dobra pozycja wprowadzająca w świat terapii egzystencjalnej.
Siłą tej książki jest autentyczna perspektywa autora, psychoterapeuty. Czasem myśli, które wyrażał o swoich klientach wprowadzały mnie w zakłopotanie, ale przekonują, że autor szczerze i poważnie traktuje czytelnika. To, że historię są i o udanej terapii, jak i o momencie, gdy autor odnosi na polu terapeutycznym porażkę dodają wartości pozycji. Dobre tempo, zrozumiały...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to*czytane w oryginale*
10 rodziałów i 10 historii z życia zawodowego psychoterapeuty w Stanford USA.
Historie mniej lub bardziej niecodzienne, ale często zaskakujące.
Najbardziej zaskoczyło mnie jednak to jak łatwo było mi wejść w historię prowadzoną przez autora mimo przerw i jak za każdym razem mnie ona ponownie angażowała.
Świetna książka.
*czytane w oryginale*
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to10 rodziałów i 10 historii z życia zawodowego psychoterapeuty w Stanford USA.
Historie mniej lub bardziej niecodzienne, ale często zaskakujące.
Świetna książka.
Irvin Yalom jest emerytowanym profesorem psychiatrii na Stanford University, egzystencjalista i psychoterapeuta. Jest uważany jest za niekwestionowany autorytet wśród naukowców i terapeutów. napisał wiele książek, po które nie omieszkam sięgnąć.
Yalom zakłada iż większość problemów pacjentów (na przykład nerwice, lęki, otyłość, brak pewności siebie, rozwiązłość seksualna) spowodowanych jest bólem egzystencjalnym, który spowodowany jest brakiem pogodzenia się podstawowymi warunkami życia : nieuchronnością śmierci, wolnością i odpowiedzialnością, osobowością i samotnością ale często brakiem celu w życiu.
Książka jest zapisem jego prawdziwych przypadków - dziesięciu historii i terapii przeprowadzanej przez Yaloma. Historie cierpienia człowieka jak śmierć dziecka, niezrozumiałe lęki człowieka. Wszystko jest opisane z perspektywy autora co jest niesamowicie ciekawe. Niesamowite schematy myślowe ludzi i próba zrozumienia drugiego człowieka. Dla mnie było to świetne doświadczenie.
Nie tylko dla studentów psychologii ale jest to tak lekko i ciekawie napisane, że wciągnie każdego. Mnie psychologia bardzo interesuje i na pewno sięgnę po kolejne autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toYalom zakłada iż większość problemów pacjentów (na przykład nerwice, lęki, otyłość, brak pewności siebie, rozwiązłość seksualna)...
Ta książka była dla mnie czymś więcej niż zbiorem dziesięciu historii – stała się przypomnieniem, jak bardzo ludzkie są nasze zmagania. Czytając o doświadczeniach innych osób, ich trudnościach i drodze do równowagi, poczułam, że ciężar moich własnych problemów staje się trochę lżejszy. To lektura, która pomaga zatrzymać się w miejscu, złapać dystans i przestać wpadać w pułapkę myślenia „tylko ja mam w życiu źle”.
Historie te dały mi ważne poczucie, że nawet w trudnych chwilach można wrócić na dobre tory. Każdy z nas ma swoje ciężary, ale każdy z nas ma też szansę znaleźć nadzieję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobno świetna książka na kryzys egzystencjalny... Przechodziłam ostatnio trudne chwile, sięgnęłam po nią. W połowie musiałam przerwać, gdyż postacie - a raczej realne osoby z terapii autora - zmagały się z wyjątkowo bolesnymi sprawami, głównie żałobą, co w połączeniu z moim własnym bólem dało jeszcze silniejszy efekt cierpienia. Powróciłam, gdy poczułam się lepiej.
Wartościowa pozycja. Nie do końca łatwo się czyta, ale to może wina tłumaczenia. NIe mniej, wciąga i interesuje. Największe wrażenie zrobiła na mnie ostatnia historia (i cieszę się, że para znów odnalazła siebie, zawalczyła o swój związek!)
Bardzo ciekawe też, jakie znaczenie mają sny. Fascynujące, jak symboliczne znaczenia można odczytać ze snów nawet bardzo pragmatycznych osób, które spychają intuicję i uczucia na dalszy plan. Nasza podświadomość jest fascynująca!
Niestety, może razić parę rzeczy ze strony autora. Wprost pisze, jak odrzucała go otyła pacjentka, jak obrzydzają go grubi ludzie, stare kobiety (ponownie, myśl o terapii starej, pomarszczonej pani napawała go obrzydzeniem!) Wprost napisał, że nie miał problemu ze wspieraniem w terapii morderców, często wielokrotnych, natomiast "na widok otyłej kobiety moja wyrozumiałość gwałtownie maleje". Kolejną porównał do połączenia gnoma z ropuchą i czymś jeszcze... Nie wiem, może to miało pokazać, że terapeuta to też człowiek i ma swoje wady, ale okropnie przykro by mi było na miejscu tych pacjentek... Kolejna kontrowersja, to że namówił pacjentkę do uśpienia psa! Może być to ciężkie to czytania dla wielbicieli psów. Ja psiarą nie jestem, a i tak zaskoczyło mnie, gdy przeczytałam, że złośliwego, starego psa najlepiej jest uśpić, by pacjentka poczuła się wolna... Bardzo kontrowersyjne podejście.
Poleciłabym osobom zainteresowanym terapią i szukaniem sensu życia.
Podobno świetna książka na kryzys egzystencjalny... Przechodziłam ostatnio trudne chwile, sięgnęłam po nią. W połowie musiałam przerwać, gdyż postacie - a raczej realne osoby z terapii autora - zmagały się z wyjątkowo bolesnymi sprawami, głównie żałobą, co w połączeniu z moim własnym bólem dało jeszcze silniejszy efekt cierpienia. Powróciłam, gdy poczułam się lepiej....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabularyzowane opisy dziesięciu terapii. Dostajemy tu pogłębione opisy ludzkich problemów, ale także sam opis procesu terapeutycznego i perspektywę terapeuty. Całość komentowana jest dość filozoficznym, egzystencjalnym duchu.
Myślę, że może to być fajny punkt startowy, jeśli myślałby nad terapią, a miałby jakieś obawy i chciałby zobaczyć jak to wygląda. Co prawda najczęściej to wygląda nudniej niż tu, ale tym bardziej powinno to was utwierdzić w tym, że nie ma się czego obawiać.
Ja na pewno więcej bym skorzystał, jakbym przeczytał to kilkanaście lat temu. Aktualnie nie dowiedziałem się niczego nowego, ale też dawno nie przeczytałem niczego z taką przyjemnością, więc jestem zadowolony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że może to być fajny punkt startowy, jeśli myślałby nad terapią, a miałby jakieś obawy i chciałby zobaczyć jak to wygląda. Co prawda...
Mieszane uczucia po lekturze, niby ok, prawda, ale takie nudne i wydumane. Liczyłam na lepszą lekturę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiażka jest super ciekawa, opowiada ważne historie. Podba mi się, jak Yalom pisze o sobie, jak odkrywa gdzie się zastanawiał, co myślał, jak siebie też analizował podczas poszczególnych terapii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastrzeżenie mam do języka i stylu. Jest dość nierówny. Niektóre opowiadania są napisane nieciekawym językiem, ratuje treść, dla niej warto było czytać i bardzo polecam.