Dolina Issy

Kup Dolina Issy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dolina Issy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dolina Issy

e book

Dawno nie było mnie w domu...
Ostatnio sporo podróżuje czytelniczo i zapomniałam jak przyjemnie, jak ciepło, jak blisko skóry może być gdy czytamy słowa poety wychowanego pod tym samym niebem (nawet jeśli w innym czasie).

Stworzona przez Miłosza nie istniejąca Dolina Issy co prawda ma swój odpowiednik w świecie rzeczywistym, w praktyce jest jednak symbolem tych wszystkich krain z których wyrośliśmy, a pamięcią w które zawsze wracamy, za którymi mimo upływu lat oglądamy się przez ramię.

Z ogromną czułością Miłosz kreśli wszystkie te zawieszone w pamięci historie. Niektóre są dokładne, ostre, inne płyną by przejść w opis czegoś zupełnie innego, bo zakryły je inne wspomnienia.

Opisy są subtelne, niemal bajkowe i w każdym słowie czuć tu poetę.
Tomasz jest tu centralną postacią, ale tak naprawdę jest przewodnikiem i obserwatorem. Głos należy do tych którzy byli treścią jego świata.

Wspaniałe książka!

e book

Dawno nie było mnie w domu...

" Dolinę Issy" po raz pierwszy czytałam wiele lat temu. Wtedy zupełnie jej nie doceniłam i niewiele zapamiętałam.
Teraz przeczytałam ją ponownie i odkryłam ile skarbów w sobie mieści. Ta książka to literacka perełka, pełna malowniczych obrazów, nostalgicznych wspomnień i wzruszeń.
Razem z Tomaszem snułam się po wiejskich ścieżkach, kąpałam w rzece, łowiłam ryby i tęskniłam za nieobecną matką . Czytałam książkę a przed oczami przesuwał mi się obraz mojej doliny czasów dzieciństwa. Nie na Litwie, a na polskiej wsi, gdzie spędzałam ferie, wakacje i większość wolnych dni.

Kocham takie klimaty.

tak, to jedna z tych książek, które zabrałbym na bezludną wyspę. a dlaczego akurat tę? bo piękne opisy dziewiczej, litewskiej przyrody wyzwalają nostalgię; baśniowość, wiara w zabobony i ludowość krzepią duszę, a losy bohaterów zmuszą do zastanowienia się na istotą bytu i widmem śmierci.

treści nie będą przypominał, gdyż uważam, że każdy kto choć trochę interesuje się literaturą powinien ją znać, a jeśli jeszcze nie zna, to czym prędzej powinien przeczytać, choćby z szacunku dla autora jako laureata nagrody nobla.

czesław miłosz pisząc "Dolinę Issy" podobno był w poetyckim kryzysie twórczym co istotnie mogło być prawdą, ponieważ początkowe rozdziały czytało mi się ciężko, a zdania miały dziwną konstrukcję, przez co nieraz gubiłem rytm. nie mniej jednak strona po stronie przyzwyczajałem się do tej poetyckiej prozy i całość weszła gładko.

konkludując - polecam

3822 użytkowników ma tytuł Dolina Issy na półkach głównych