A jak królem, a jak katem będziesz

Okładka książki A jak królem, a jak katem będziesz autora Tadeusz Nowak, 8308024920
Okładka książki A jak królem, a jak katem będziesz
Tadeusz Nowak Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie literatura piękna
1993-01-01
1972-01-01

Kup A jak królem, a jak katem będziesz w ulubionej księgarnii

Oceny książki A jak królem, a jak katem będziesz

OPINIE i DYSKUSJE o książce A jak królem, a jak katem będziesz

Przeczytana wiele lat temu jako szkolna lektura - urzekła mnie wtedy klimatem, językiem, obrazowaniem. I, w przeciwieństwie do wielu innych lektur, została w mojej pamięci,. Dzisiaj coś wydobyło to wspomnienie na wierzch, a zaraz potem udało mi się dostać wydanie z jabłkiem na niebieskiej okładce, to przeczytane w liceum, za złotówkę na Vinted. Mie mogę się doczekać, aż przyjdzie. Czuję, że czar znowu zadziała.

O ile w poezji jest niedoścignionym geniuszem, o tyle w prozie zanudza i nie zna umiaru. Owszem, momenty były, ale to raczej zbyt długi poemat, niż proza poetycka, a tym bardziej proza - proza.

Nie każdemu się spodoba ale dla mnie 10. Uwielbiam za KLIMAT, ludowość oraz ten piękny opis miłości, pożądania i bliskości. Końcówka jak z filmów Davida Lyncha - rzeczywistość miesza się z wyobraźnią, wyparcie z poczuciem winy. Jednak to KLIMAT małopolskiej wsi Nowaka, letnich wieczorów i rozgwieżdżonej nocy mnie porwał i zachwycił.

967 użytkowników ma tytuł A jak królem, a jak katem będziesz na półkach głównych
156 użytkowników ma tytuł A jak królem, a jak katem będziesz na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki A jak królem, a jak katem będziesz

Okładka książki Łódź poprzez wieki. Historia miasta, tom 1: do 1820 roku Marek Adamczewski, Adam Bartnik, Łukasz Ćwikła, Marek Cybulski, Krzysztof Fortuniak, Artur Ginter, Tadeusz Grabarczyk, Piotr Gryglewski, Radosław Janiak, Jarosław Kita, Piotr Kittel, Michał Kobierecki, Anna Kowalska-Pietrzak, Tadeusz Nowak, Marek Olędzki, Janusz Pietrzak, Aleksander Szmidt, Jan Szymczak, Alicja Szymczakowa, Wojciech Tołoczko, Elżbieta Umińska-Tytoń, Zdzisław Włodarczyk, Elżbieta Żądzińska, Paweł Zawilski, Hanna Zdanowska, Hanka Żerek-Kleszcz
Okładka książki Paweł Althamer, Artur Żmijewski. Pieśń ostateczna Anna Achmatowa, Krzysztof Kamil Baczyński, Jean-Marie Benjamin, Tadeusz Borowski, Władysław Broniewski, Andrzej Bursa, Paul Celan, Edward Field, Stanisław Grochowiak, Kazimiera Iłłakowiczówna, Xu Jun, Konstandinos Kawafis, Bożena Keff, Adam Mazur, Adam Mickiewicz, Czesław Miłosz, Oskar Miłosz, Tadeusz Nowak, Papusza, Maria Anna Potocka, Edward Stachura, Teresa Truszkowska, Rafał Wojaczek
Okładka książki Muzyka płynąca z wierszy Adam Asnyk, Krzysztof Kamil Baczyński, Stanisław Baliński, Helena Bechlerowa, Roman Brandstaetter, Władysław Broniewski, Jan Brzechwa, Wanda Chotomska, Józef Czechowicz, Stanisław Ryszard Dobrowolski, Franciszek Fenikowski, Jerzy Ficowski, Konstanty Ildefons Gałczyński, Wiktor Teofil Gomulicki, Stanisław Grochowiak, Jerzy Harasymowicz, Marian Hemar, Zbigniew Herbert, Jerzy Hordyński, Witold Hulewicz, Kazimiera Iłłakowiczówna, Jarosław Iwaszkiewicz, Czesław Janczarski, Adam Jarzębski, Zbigniew Jerzyna, Jacek Kaczmarski, Anna Kamieńska, Jan Kasprowicz, Ludwik Jerzy Kern, Jan Kochanowski, Wespazjan Kochowski, Jonasz Kofta, Maria Konopnicka, Jan Koprowski, Ignacy Krasicki, Tadeusz Kubiak, Joanna Kulmowa, Jan Lechoń, Teofil Lenartowicz, Bolesław Leśmian, Leopold Lewin, Jerzy Liebert, Kornel Makuszyński, Adam Mickiewicz, Artur Międzyrzecki, Czesław Miłosz, Cyprian Kamil Norwid, Tadeusz Nowak, Janusz Nowosad, Artur Oppman, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Marian Piechal, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Mikołaj Rej, Tadeusz Różewicz, Aleksander Rymkiewicz, Włodzimierz Słobodnik, Antoni Słonimski, Juliusz Słowacki, Edward Stachura, Leopold Staff, Stanisław Swen-Czachorowski, Artur Maria Swinarski, Edward Szymański, Wisława Szymborska, Julian Tuwim, Jan Twardowski, Kornel Ujejski, Kazimierz Wierzyński, Rafał Wojaczek, Stanisław Wyspiański, Elżbieta Zechenter-Spławińska, Emil Zegadłowicz, Jan Zych

Cytaty z książki A jak królem, a jak katem będziesz