Pisma teoretyczne niemieckich romantyków

Okładka książki Pisma teoretyczne niemieckich romantyków autora Novalis, Friedrich Schlegel, Ludwig Tieck, Heinrich von Kleist, 8304044870
Okładka książki Pisma teoretyczne niemieckich romantyków
Friedrich SchlegelLudwig Tieck Wydawnictwo: Ossolineum Seria: Biblioteka Narodowa: Seria II publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Biblioteka Narodowa: Seria II
2000-01-01
2000-01-01
Jerzy Prokopiuk, Jakub Ekier, Krystyna Krzemieniowa, Jacek Stanisław Buras, Magdalena Kurkowska, Ewa Namowicz

Kup Pisma teoretyczne niemieckich romantyków w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pisma teoretyczne niemieckich romantyków

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pisma teoretyczne niemieckich romantyków

49 użytkowników ma tytuł Pisma teoretyczne niemieckich romantyków na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Pisma teoretyczne niemieckich romantyków na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pisma teoretyczne niemieckich romantyków

Okładka książki Deutsche Märchen Ludwig Bechstein, Jacob Grimm, Wilhelm Grimm, Wilhelm Hauff, Ludwig Tieck
Okładka książki Opowieści niesamowite z języka niemieckiego Ludwig Bechstein, Joseph von Eichendorff, Paul Ernst, Hanns Heinz Ewers, Friedrich Gerstäcker, Johann Wolfgang Goethe, Jeremias Gotthelf, Wilhelm Hauff, Paul Heyse, E.T.A. Hoffmann, Henryk Mann, Thomas Mann, Dauthendey Max, Gustav Meyrink, Paul Rohrer, Georg von Schlieben, Oskar A.H. Schmitz, Theodor Storm, Karl Hans Strobl, Ludwig Tieck, Friedrich de la Motte Fouqué, Heinrich von Kleist
Okładka książki Tales Before Tolkien. The Roots of Modern Fantasy Douglas A. Anderson, L. Frank Baum, John Buchan, James Branch Cabell, Lord Dunsany, Richard Garnett, Henry Rider Haggard, William Hope Hodgson, Clemence Housman, E. H. Knatchbull-Hugessen, Andrew Lang, David Lindsay, George MacDonald, Arthur Machen, Abraham Merritt, Kenneth Morris, William Morris, Edith Nesbit, Francis Stevens, Frank R. Stockton, Ludwig Tieck, Austin Tappan Wright, E. A. Wyke-Smith
Ludwig Tieck
Ludwig Tieck
Poeta, dramaturg, powieściopisarz, nowelista, bajkopisarz, tłumacz i krytyk, jeden z najwybitniejszych przedstawicieli wczesnego romantyzmu w Niemczech. Był także wydawcą i doradcą teatralnym w Berlinie i Dreźnie. Publikował również pod pseudonimem Peter Lebrecht i Gottlieb Färber. Pionier romantyzmu w teatrze, głównie poprzez poświęcone jemu prace Friedricha Schlegla, teoretyka wczesnego romantyzmu, wywarł wpływ na całą tę epokę.

Cytaty z książki Pisma teoretyczne niemieckich romantyków

Dodaj cytat z książki Pisma teoretyczne niemieckich romantyków