Zbrodniarz i dziewczyna

Michał Witkowski Wydawnictwo: Świat Książki kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2014-05-21
2014-05-21

Kup Zbrodniarz i dziewczyna w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Zbrodniarz i dziewczynai

Michaś Witkowski vel Michaśka powraca!

4465 121 154

Oceny książki Zbrodniarz i dziewczyna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbrodniarz i dziewczyna

Walczą we mnie dwa wilki. Jeden kocha język narracji Witkowskiego, drugi kocha dobre kryminały. Drugi wygrywa :/

Jest się z czego śmiać i jest się czego bać! Świetna literacka rozrywka i jedna z lepszych powieści Witkowskiego.

Muszę przyznać, że "Zbrodniarz i dziewczyna", będzie wysoko w moim rankingu powieści Witkowskiego. W końcu Michaśka objawia się tutaj w najwyższej formie.
Wrocław, rok 2012. Miastem wstrząsa seria morderstw, gdzie ofiary są przebrane w ubrania stylizowane na czasy przedwojenne. Witkowski podejmuje współpracę z policją i bierze udział w śledztwie.
Moja pierwsza myśl była taka, że ta powieść jest bardzo podobna do mojej ulubionej książki Witkowskiego, czyli "Drwala". No i nie myliłem się, bo część akcji przeniesie się też do Międzyzdrojów i pojawią się też postacie z wyżej wymienionej pozycji. Mamy w "Zbrodniarzu i dziewczynie" słynnych lujków, przesiadywanie w knajpach, mamy homoseksualne środowisko, wątek miłosny, momentami fajne odnośniki historyczne.
Ta książka to takie creme de la creme Witkowskiego. Nie da się ukryć, że Michaśka to całkiem mądry i oczytany chłop, podobają mi się te wszystkie nawiązania do innych powieści czy filmów. Jak zwykle jest to dzieło trochę groteskowe, trochę komediowe, trochę efekciarskie, ale właśnie za to wszystko lubię Witkowskiego. Za ubrania marki Lonsdale, za lujki, za cioty, za bakcyl Międzyzdrojów, za Pogoń. No ja się dobrze bawiłem przy lekturze.
Natomiast zawsze powtarzam, że proza Witkowskiego nie jest dla każdego. Niektórym może przeszkadzać język, czasem fekalne słownictwo, wstawki o kosmetykach. Jego teksty to jazda bez trzymanki, chociaż no, podoba mi się ten styl, mimo, że czasem bywa przesadzony, że pisarz mający takie stosunki z policją, to już w zasadzie zakręcenie się koło fantastyki, ale jest w tym coś wciągającego, coś co sprawia, że lubię od czasu do czasu sięgnąć po jego prozę. Czuje się, że wraz z książką człowiek wędruje po miastach i opisywanych miejscach.

Moja pierwsza myśl była...

1510 użytkowników ma tytuł Zbrodniarz i dziewczyna na półkach głównych
367 użytkowników ma tytuł Zbrodniarz i dziewczyna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zbrodniarz i dziewczyna

Okładka książki Ojciec Michał Cichy, Jacek Dukaj, Wojciech Engelking, Jakub Małecki, Andrzej Muszyński, Łukasz Orbitowski, Ziemowit Szczerek, Wit Szostak, Michał Witkowski
Michał Witkowski
Michał Witkowski
Michał Witkowski (ur. 17 stycznia 1975 we Wrocławiu) - polski pisarz i dziennikarz, stale współpracuje z "Ha!artem". Mieszka w Warszawie. Studiował filologię polską na Uniwersytecie Wrocławskim. Debiutował w 2001 zbiorem opowiadań Copyright, następnie wydał swoją pierwszą powieść Lubiewo. Laureat Paszportu Polityki 2007 za powieść "Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej". Laureat nagrody Nike Czytelników 2024 za książkę "Wiara. Autobiografia".

Cytaty z książki Zbrodniarz i dziewczyna