Jasny słoneczny poranek

- Bright Shiny Morning
- 2009-09-21
- 2009-09-21
- Urszula Szczepańska-Bukowska
Dramatyczne losy życia garstki zagubionych dusz z Los Angeles...Para nastolatków ucieka z domu i walczy o przetrwanie na obrzeżach miasta. Plażowicz alkoholik mieszka w publicznej toalecie, którą nazywa domem. Jego życie wywraca się do góry nogami, gdy spotyka przyćmioną amfetaminą, ledwie żywą nastolatkę. Młoda ambitna Amerykanka meksykańskiego pochodzenia doznaje upokorzenia, które rujnuje jej przyszłość. Narcystycznego gwiazdora filmów akcji niszczy namiętność do nieosiągalnego obiektu uczuć.
Kup Jasny słoneczny poranek w ulubionej księgarni
Oceny książki Jasny słoneczny poranek
962 użytkowników ma tytuł Jasny słoneczny poranek na półkach głównych- Chcę przeczytać 553
- Poszukuję 3
- Ebook 3
- 2014 3
- 2012 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jasny słoneczny poranek
"Jasny słoneczny poranek” to trzecia książka Jamesa Frey’a, z którą miałam okazję się zapoznać.
Poprzednimi utworami autora byłam zachwycona.
Czy i ta powieść zyskała moją przychylność?
Zapraszam do zapoznania się z moją opinią…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprzednimi utworami autora byłam zachwycona.
Czy i ta powieść zyskała moją przychylność?
Zapraszam do zapoznania się z moją opinią…
Jak zniechęcić ludzi do przyjazdu do Los Angeles :-))
Jak zniechęcić ludzi do przyjazdu do Los Angeles :-))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada historię kilku osób (aktora, biedaka, młodą dziewczynę żyjących w Los Angeles. Historię są przedstawione w konkretach, które ciekawie się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykła opowieść której głównym bohaterem jest najbardziej szalone miasto świata. Gdzie słońce świeci niemal bez przerwy, a mimo to gwiazdy lśnią swoim własnym blaskiem. Gdzie flesze błyskają 24 godziny na dobę, a plotka jest najcenniejszą walutą. Stolica spełnionych marzeń i zawiedzionych nadziei, pełna seksu narkotyków i przemocy, ludzi pracowitych i biernych, żyjących w skrajnym luksusie lub przymierających głodem. Gdzie wszystko jest możliwe.
Napisana w formie przeplatających się krótszych lub dłuższych nowelek, okraszonych mnóstwem szokujących, przerażających bądź śmiesznych faktów. Niezwykła pod względem treści jak i formy. Jednocześnie cudowna i straszna jak samo Los Angeles.
Niezwykła opowieść której głównym bohaterem jest najbardziej szalone miasto świata. Gdzie słońce świeci niemal bez przerwy, a mimo to gwiazdy lśnią swoim własnym blaskiem. Gdzie flesze błyskają 24 godziny na dobę, a plotka jest najcenniejszą walutą. Stolica spełnionych marzeń i zawiedzionych nadziei, pełna seksu narkotyków i przemocy, ludzi pracowitych i biernych, żyjących...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa,historia Los Angeles.Dużo można się o tym mieście dowiedzieć.
Ciekawa,historia Los Angeles.Dużo można się o tym mieście dowiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiększość uważa, że jest to jedna ze słabszych książek Freya. Rzeczywiście, nie ma porównania na przykład do Miliona małych kawałków. Ale wcale nie jest taka zła. Jest po prostu inna. Pomijając przydługawe opisy i "ciekawostki" (serio, ktoś to czytał?) dotyczące Ameryki, mamy kilka naprawdę ciekawych opowieści. Przekrój po całym społeczeństwie: bezdomny, imigrantka, służba domowa, gang motocyklistów, czarni i biali, homoseksualiści, celebryci. Najbardziej podobał mi się wątek Esperanzy i Douga - służącej i chłopaka z wyższych sfer.
"Kocham cię. Tęsknię za tobą. Jesteś najpiękniejszą kobietą jaką znam, wewnątrz i na zewnątrz i w każdym sensie, a jesteś tak piękna częściowo dlatego, że sama nie masz pojęcia, jaka jesteś piękna."
Większość uważa, że jest to jedna ze słabszych książek Freya. Rzeczywiście, nie ma porównania na przykład do Miliona małych kawałków. Ale wcale nie jest taka zła. Jest po prostu inna. Pomijając przydługawe opisy i "ciekawostki" (serio, ktoś to czytał?) dotyczące Ameryki, mamy kilka naprawdę ciekawych opowieści. Przekrój po całym społeczeństwie: bezdomny, imigrantka, służba...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko napisać opinię o tej książce. Jedno jest pewne – szalenie mi się spodobała. „Jasny słoneczny poranek” nie jest typową powieścią, ale raczej mozaiką. Zlepek tysiąca historii, niezliczonych bohaterów i różnych losów składa się tu na obszerną charakterystykę niesamowitego bohatera głównego, którym jest miasto Los Angeles. James Frey pragnie zaprosić nas na wycieczkę po tym niewiarygodnym miejscu. Autor zaprasza nas na spacer pośród pięknych posiadłości, po plażach i polach golfowych, a także po przydrożnych śmietnikach i tanich motelach. Możemy przyjrzeć się z bliska publicznej toalecie, zajrzeć na chwilę na plan filmowy, wstąpić do biednej dzielnicy nielegalnych imigrantów, zabawić kilka chwil w brudnym garażu. Poznajemy przy tym i bogaczy, i biedaków, tym którym się udało oraz tych, którzy sięgnęli dna. Widzimy ludzi, dla których rodzina, oraz zaufanie to bezcenne wartości, dużo ważniejsze niż pieniądze, oraz takich którzy z kolei sądzą, że wszystko, łącznie z miłością, można sobie kupić. To niezwykła podróż, podczas której mamy niepowtarzalną okazję poznać Los Angeles od dnia powstania, po dzień dzisiejszy, wraz z rozwojem tego miasta, jego specyfiką oraz szczególnym urokiem, który pociąga ludzi bez względu na wiek, pochodzenie czy status społeczny. Autor opisał fenomen tego miejsca, które potrafi spełniać marzenia, potrafi również pogrążyć w bagnie. Opisane miasto to jeden wielki kocioł, w którym miesza się dosłownie wszystko. Mnogość wątków w tej książce jest imponująca i absolutnie nie jest minusem tej lektury. Wszystkie ciekawostki, historie oraz losy bohaterów są podawane w odpowiednich proporcjach, nie powodując znużenia czy irytacji. Ponadto te postacie, które Autor zechciał wyróżnić i wracał do ich wątków na przestrzeni całej książki, szybko stają się nam bliskie, łatwo dają się polubić, obchodzą nas ich losy, kibicujemy im i pragniemy żeby im się udało. Styl pisania Jamesa Freya bardzo przypadł mi do gustu. Jego bezpośrednie opisy, brutalne obrazowanie, granie na emocjach czytelnika, szybkie tempo narracji – to wszystko składa się na bardzo udaną pozycję.
Ciężko napisać opinię o tej książce. Jedno jest pewne – szalenie mi się spodobała. „Jasny słoneczny poranek” nie jest typową powieścią, ale raczej mozaiką. Zlepek tysiąca historii, niezliczonych bohaterów i różnych losów składa się tu na obszerną charakterystykę niesamowitego bohatera głównego, którym jest miasto Los Angeles. James Frey pragnie zaprosić nas na wycieczkę po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZupełnie nie rozumiem konstrukcji książki.
Czy też jest opowiedziana historia żyjących w LA poprzetykana, historię tego miasta.
Czy może jest to historia LA i historia żyjących w nim ludzi jako całości borykającej się z problemami dnia codziennego.
Niemniej wywody o problemach miasta ciągnęły się w nieskończoność. I pewnie nie skłamię, że stanowiły ponad połowę książki. A to duży minus.
Po nienagannym chronologicznym opisie miasta, autor dość chaotycznie wracał do relacji życia głównych bohaterów. Z tego powodu często gubiłam wątek. (kolejny duży minus).
Zupełnie nie rozumiem konstrukcji książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czy jest to przewodnik po LA przetykany historią o bogatych, biednych i najbiedniejszych.
Niemniej wywody o...
Dobra książka opowiadająca o życiu różnych odmiennych osób, których jednak coś łączy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd połowy książki przesycenie coraz bardziej przedłużającymi się wstawkami faktograficznymi dot. Los Angeles. Potem jakieś ni stąd ni zowąd luźne historyjki nie mające nic wspólnego z wątkami, w które wciągnęłam się od początku książki. Rozczarowanie.
Dla fanów american dream.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla fanów american dream.