Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku

Okładka książki Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku autora Grażyna Jagielska, 9788324028702
Okładka książki Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku
Grażyna Jagielska Wydawnictwo: Znak biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2014-01-06
2014-01-06

Kup Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku

Grażyna Jagielska zmierzyła się z trudnym tematem problemów psychicznych i odważnie przedstawiła własne zmagania z traumą zakorzenioną w jej umyśle. Pisarka , prywatnie żona korespondenta wojennego Wojciecha Jagielskiego żyła w ciągłym leku o życie męża , co fatalnie odbiło się na jej psychice. W szpitalu psychiatrycznym poznała kilka osób z różnymi problemami, samotną i opuszczoną starszą kobietę, żołnierzy z Afganistanu cierpiących na zespół stresu pourazowego, młodego mężczyznę nieprzystosowanego społecznie czy dziewczynę uważającą się za anioła. Te historie bez wyjątku budzą współczucie , każda z tych osób cierpi i nawet jeśli komuś się wydaje, że staruszka przeżywająca śmierci psa przesadza, to nie ma racji. Każdy z nas jest inny, ma inny próg wytrzymałości psychicznej . Nie wszyscy jednakowo radzą sobie ze stresami, to co dla jednej osoby nie stanowi problemu, dla innej może być końcem świata. Takie książki są potrzebne, uświadamiają nam, że tak często nierozumiane problemy psychiczne mogą dotknąć każdego z nas z różnych przyczyn. Nie jest to książka lekka i przyjemna, ale warto ją przeczytać.

Książka opisuje prawdziwych ludzi i prawdziwe wydarzenia, nieco sfabularyzowane na potrzeby powieści. Traumę może zrozumieć tylko ktoś, kto przeżył podobną sytuację i nikt nie jest w stanie sobie tego po prostu wy-o-bra-zić. Wnioskuję z wypowiedzi niektórych czytelników, którzy nie zrozumieli treści i potraktowali książkę jak inne, wymyślone powieści, że nie do wszystkich to trafiło.
Pani Jagielska, znana mi, sorry, głównie z racji działalności prowadzonej przez męża, przeżyła to o czym napisała. Przeżyła. Podziwiam to, że chciała się tym podzielić, to było bardzo trudne.

Audiobook znakomicie zinterpretowała (nie tylko przeczytała) Izabela Dąbrowska.

Jagielska rozwala głowę po raz kolejny. Prawda, nie jest tak dobra ta książka jak poprzednia, ale i tak ciężko się było oderwać, a treści i bohaterowie dotykali aż do kości.
Polecam zdecydowanie.
Tym bardziej, że nie wiele się mówi w Polsce o traumach i nieżyciu żyjąc przez polskich żołnierzy, którzy wrócili z Afganistanu czy Iraku.

Polecam zdecydowanie.

2840 użytkowników ma tytuł Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku na półkach głównych
504 użytkowników ma tytuł Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku na półkach dodatkowych

Okładka książki Ameryka. Opowieści podróżne Anna Alboth, Elżbieta Dzikowska, Arkady Radosław Fiedler, Grażyna Jagielska, Tomasz Owsiany, Marek Pernal, Dariusz Raczko, Maciej Stasiński, Paulina Wilk
Grażyna Jagielska
Grażyna Jagielska
Pisarka i tłumaczka. Ukończyła dziennikarstwo, lubi podróżować. Ostatnio wydała trylogię przetwarzającą w sposób literacki jej codzienne zmagania z chorobą PTSD (zespołem stresu pourazowego): Miłość z kamienia. Życie z korespondentem wojennym (książka właśnie wznawiana w Mando),Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku (2014),Ona wraca na dobre. Podróż terapeutyczna (2015). Wcześniej opublikowała powieści: Korespondent (2004, 2014),Fastryga (2006),Płaskuda (2010).

Cytaty z książki Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku

Grażyna Jagielska Anioły jedzą trzy razy dziennie. 147 dni w psychiatryku Zobacz więcej