Życie prywatne elit Drugiej Rzeczypospolitej

- powieść historyczna
- 2010-01-01
- 2010-01-01
Publikacja przedstawia prywatne życie polityków Drugiej Rzeczypospolitej na tle ich epoki. Towarzyszą im ludzie z ich najbliższego kręgu: rodzina, przyjaciele, partnerzy uczuciowi i seksualni. Wielu wydarzeń nie można już po latach ostatecznie wyjaśnić. Do dziś nie ustalono na przykład, jakie były przyczyny śmierci przyjaciółki Józefa Piłsudskiego - Eugenii Lewickiej, ani czy piękna lekarka była ostatnią miłością marszałka. Nie wiadomo też, z jakich powodów została zamordowana partnerka Edwarda Śmigłego-Rydza-Marta Zaleska. Czy powodem zabójstwa było zgubne upodobanie do rozrywkowego trybu życia i kontakty z gangsterami na Lazurowym Wybrzeżu, czy też próbka kolaboracji jej partnera z Niemcami podczas wojny?
Kup Życie prywatne elit Drugiej Rzeczypospolitej w ulubionej księgarni
Oceny książki Życie prywatne elit Drugiej Rzeczypospolitej
1145 użytkowników ma tytuł Życie prywatne elit Drugiej Rzeczypospolitej na półkach głównych- Przeczytane 692
- Historia 35
- 2013 12
- Historyczne 11
- 2014 10
Tagi i tematy do książki Życie prywatne elit Drugiej Rzeczypospolitej
Cytaty z książki Życie prywatne elit Drugiej Rzeczypospolitej
Panie - zawołał ubawiony - Panie! Opowiedz pan dokładnie, jak to było? Mówi pan, że płakała? Że panu się zwierzyła z tą wojną w Albanii? A cóż pan zrobił? Mówi pan, że płaczącą babkę odwiózł pan do domu? Panie, do cholery, z pana żaden ułan, żaden lotnik, żaden oficer sztabu generalnego, a nawet, panie, żaden przyzwoity gentelman! Bo cóż pan zrobił? Płaczącej babki pan nie uspo...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie prywatne elit Drugiej Rzeczypospolitej
Można się wiele dowiedzieć.
Można się wiele dowiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Życie prywatne elit II Rzeczypospolitej” czyta się poprawnie, ale bez większych emocji. Książka raczej nie odkrywa sensacyjnych tajemnic, tylko rozszerza znane biografie o wątki obyczajowe i prywatne. Momentami jest ciekawa, ale bardziej opisowa niż wciągająca. Zostawia też dość ponury obraz elit: alkohol, romanse, poczucie wyższości i sporo moralnego chaosu. Niby nie była zła, ale też nie porwała – bardziej przygnębia niż fascynuje.
„Życie prywatne elit II Rzeczypospolitej” czyta się poprawnie, ale bez większych emocji. Książka raczej nie odkrywa sensacyjnych tajemnic, tylko rozszerza znane biografie o wątki obyczajowe i prywatne. Momentami jest ciekawa, ale bardziej opisowa niż wciągająca. Zostawia też dość ponury obraz elit: alkohol, romanse, poczucie wyższości i sporo moralnego chaosu. Niby nie była...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoper w interesujący sposób opisuje tutaj biogramy kilku najważniejszych polityków II RP. Skupia się przede wszystkim na ich życiu prywatnym, ale nie zawsze. To co opisał jest jak najbardziej ciekawe i godne polecenia. Niestety czasem autor powiela pewne mity i stereotypy.
Niestety widać tutaj pewne braki warsztatowe. Uboga bibliografia, brak przypisów czy nawet wyjaśnień źródłoznawczych. Pan Koper jest jednak z tego znany - swego czasu miał batalię sądową o plagiaty.
Największym minusem jest jednak "chwyt" związany z tytułem. Według mnie, nie odpowiada on zawartości książki. Sugeruje on ukazanie życia prywatnego elit, podczas gdy w środku czytamy mniej lub bardziej "prywatne biogramy". Najciekawszy jest przykrótki wstęp, gdzie dowiadujemy się o brydżu, kabaretach czy okultyzmie w kontekście elit. I taka powinna być cała książka. No i kolejne zagadnienie. Czy poprzez termin "elity" należy rozumieć tylko polityków? Mam pewną wątpliwość, ale właśnie tak to rozumie Koper.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety widać tutaj pewne braki warsztatowe. Uboga bibliografia, brak przypisów czy nawet wyjaśnień...
Kolejna pozycja opisująca elity 2RP która wnosi dla nas żyjących w 21w że tak naprawdę polityka jest wciąż taka sama.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita, klimatyczna opowieść o czasach II RP, czasach minionych, ale jakże inspirujących współcześnie. II RP to swoisty kanon symboliczny i pełen nostalgii świat. Bardzo ciekawie pokazany przez autora bez egzaltacji, ale i idiotyzmów o wyzysku i spolecznych nierównościach rodem z dyrdymałów PRLowskiej propagandy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor przekazuje nam historię międzywojennych elit ze strony ich życia, romansów i układów. Opowieść jest zajmująca, ciekawa i pozwala poznać postaci historyczne z innej strony. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💚
💚
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dość ciekawa i przyjemnie się ją czyta, chociaż musiałem przyzwyczaić się do stylu autora. Jest to bardziej pobieżna biografia kilku czołowych polityków tamtego okresu, skupiona na "ciekawostkach" z ich życia. Dość lekka i bez specjalnych ambicji, oczywiście nie może być traktowana, jako książka historyczna! Natomiast można wyciągnąć z niej ciekawe wnioski i spostrzeżenia, jeśli obsadzimy ją w szerszym kontekście. Pierwszym i najsmutniejszym wnioskiem, jest ten, że niczego się nie nauczyliśmy i nie wyciągamy lekcji z własnych błędów. Natomiast pierwsze spostrzeżenie, to brak w obecnych czasach pojęcia honor i uczciwość.
Polecam jak najbardziej, przede wszystkim dla czytelników, którzy lubią analizować to, co czytają.
Książka dość ciekawa i przyjemnie się ją czyta, chociaż musiałem przyzwyczaić się do stylu autora. Jest to bardziej pobieżna biografia kilku czołowych polityków tamtego okresu, skupiona na "ciekawostkach" z ich życia. Dość lekka i bez specjalnych ambicji, oczywiście nie może być traktowana, jako książka historyczna! Natomiast można wyciągnąć z niej ciekawe wnioski i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka Polecam.
Bardzo ciekawa książka Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam takie książki i wciągają mnie bardziej niż dobre kryminały. Ocena 8/10 głównie ze względu na znakomite rozdziały o "ulubieńcu Cezara i bożyszczu Polek" - Bolesławie Wieniawie-Długoszowskim, Ignacym Paderewskim i Śmigłym-Rydzu, w którego biografii więcej jest niewiadomych niż potwierdzonych faktów i w związku z tym chciałabym przeczytać inne książki na jego temat.
Świetna lektura. Polecam.
Uwielbiam takie książki i wciągają mnie bardziej niż dobre kryminały. Ocena 8/10 głównie ze względu na znakomite rozdziały o "ulubieńcu Cezara i bożyszczu Polek" - Bolesławie Wieniawie-Długoszowskim, Ignacym Paderewskim i Śmigłym-Rydzu, w którego biografii więcej jest niewiadomych niż potwierdzonych faktów i w związku z tym chciałabym przeczytać inne książki na jego...