Fatum

- 2013-10-23
- 2005-11-21
- 2004-07-27
- Andrzej Leszczyński
Lena Adams nie mogła przypuszczać, że upragniony powrót do pracy zacznie się tak źle. Na komisariat policji w Heartsdale, spokojnym miasteczku w stanie Georgia, wtargnęło dwóch uzbrojonych mężczyzn, zabili trzech policjantów, kilku innych ranili, przetrzymują zakładników. Lena bardziej niż kiedykolwiek jest zdeterminowana, by rozwiązać tę sprawę – wśród zabitych jest jej wieloletni szef i przyjaciel, Jeffrey Tolliver.
Kilka lat wcześniej komendant Tolliver wybiera się z doktor Sarą Linton na romantyczne wakacje na Florydę. Po drodze zmienia jednak zdanie i postanawia pokazać jej swoje rodzinne miasteczko. Miły urlop szybko zamienia się koszmar: w domu przyjaciół Jeffreya dochodzi do strzelaniny, ginie włamywacz. Sprawa zabójstwa okaże się trudniejsza, niż mogło się na początku wydawać; a co najgorsze, nie będzie jedyną, którą trzeba będzie rozwiązać. Trupów będzie przybywać. Upiorne miasteczko zmusi Jeffreya i Sarę, by zmierzyli się z jego najgłębiej skrywanymi tajemnicami.
Czy to możliwe, by po latach ponownie dopadł ich koszmar Sylacugi?
Kup Fatum w ulubionej księgarni
Oceny książki Fatum
1996 użytkowników ma tytuł Fatum na półkach głównych- Przeczytane 1 151
- Karin Slaughter 24
- 2014 11
- Thriller/sensacja/kryminał 9
- Kryminał 9
- 2018 8
Tagi i tematy do książki Fatum
Cytaty z książki Fatum
Jeffrey klapnął ciężko na jedno z krzeseł stojących rzędem przed gabinetem Hossa w biurze szeryfa. Po ostatnich trzech dniach doskonale rozu...
Rozwińdlaczego ludzie nie pytają o tak ważne sprawy? może dlatego, że wolą nie znać odpowiedzi.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fatum
Zdecydowanie lepsza od poprzedniej części.
Ciekawie było poznać początki losów głównych bohaterów połączonych z tragicznymi wydarzeniami.
Pierwszy raz, odkąd czytam kryminały, to właśnie w książkach Karin Slaughter spotkałam się z zabawnymi wstawkami/żartami, co zdecydowanie dodaje im uroku.
Zdecydowanie lepsza od poprzedniej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper nawiązanie do przeszłości - nie miałam problemu z kojarzeniem faktów i postaci, a wręcz mi się to podobało.
To moje pierwsze spotkanie z tą Autorką. Książkę przeczytałem w jeden dzień i... chyba trochę się zgubiłem w akcji. Nie aż na tyle, by stracić wątek, ale... mogłoby być mniej tych bohaterów, mogłoby być nie tak zagmatwanie, jeśli chodzi o fabulisko. Rzucawka retrospekcyjna, jak czasami bywa u Żulczyka :) Raz historia dzieje się w teraźniejszości, raz w przeszłości. To odbieram in plus. Za to... trochę zbyt wielkie, para-telenowelowe zamieszanie w fabule. Ale to wyłącznie moje odczucie.
Przyczepiłbym się do przetłumaczonego "Jak przeszedł weekend?". Chyba fortunniej byłoby "jak minął"... No i czy nie walnęła się pisarka we fragmencie: "legwan zza szyby akwarium"? Moim zdaniem - terrarium, jak już.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMałomiasteczkowe kłamstewka, uprzedzenia, plotki które mogą ciągnąć się latami. Echo takich zdarzeń odbijać się może jeszcze dlugo i niosą ze sobą okropne konsekwencję .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy wchodzę w jakąś serię, przestaję być obiektywna. Zaprzyjaźniam się z bohaterami i czuję, jakby byli częścią mojego życia więc nie umiem obiektywnie ocenić powieści o nich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedno jest pewne... Ten tom był ciekawą retrospekcją życia głównych bohaterów i wiele wyjaśnił... dużo się działo i było bardzo zaskakująco...
Niestety, nie mogę inaczej dać niż 10 gwiazdek. Ta seria pochłonęła mnie całkowicie! Nie będę nic pisać poza tym, że bardzo polecam, jeśli ktoś nie czytał!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd początku do końca trzyma w napięciu. Jest i sensacja, i problemy społeczne. Slaughter dobrze pisze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria która toczy się w dwóch czasach. Jak przeszłość może wpłynąć na teraźniejszość... nie czytałam poprzednich z serii, ale muszę to nadrobić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra fabuła ukazana w tym kryminale,zaskakujące szybkie,dynamiczne zwroty akcji bez przerwy coś się dzieje,budujące mocne napięcie.
Wciągnęła,zachwyciła mnie książka,czyta się genialnie.
Przekazała mi pisarka niezłą,super i rewelacyjną lekturę,spędzony czas był miły i przyjemność dużą zagwarantowaną z czytania doskonałego,wciągającego kryminału.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka piórem ciekawym,lekkim pisze swe książki,jest jedną z moich ulubionych pisarek , w którą lubię się zaczytywać.
Wciągnęła,zachwyciła mnie książka,czyta się genialnie.
Przekazała mi pisarka niezłą,super i rewelacyjną lekturę,spędzony...
Karin Slaughter jak zawsze godna polecenia!
Karin Slaughter jak zawsze godna polecenia!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się czytało, ale momentami miałam wrażenie, że nie napisała tego Slaughter... za dużo rozwlekłych rozważań Sary na temat miłości, Lena ma zupełnie inny charakter niż w poprzednich częściach.