Nowi ludzie

Okładka książki Nowi ludzie autora Rafał Kosik, 9788361187943
Okładka książki Nowi ludzie
Rafał Kosik Wydawnictwo: Powergraph Seria: Science Fiction z plusem fantasy, science fiction
Science Fiction z plusem
2013-08-30
2013-08-30

Kup Nowi ludzie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowi ludzie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowi ludzie

Mocno czuć w tych opowiadaniach, że powstały na początku milenium. Silnie odciska się na nich piętno oraz nastroje społeczne po 11 września.
Jednak myśli, które zawarł w nich autor są ponadczasowe, a niektóre wydają się być nawet bardziej aktualne niż wtedy. To nieco przerażające.

Bardzo zacny tomik opowiadań. Kolejne potwierdzenie, że Rafał Kosik spełnia moje oczekiwania jeśli chodzi o fantastykę. Nie znajdziemy tu szaleńczych podróży kosmicznych na krańce naszej galaktyki, nie ma też inwazji obcych, których hordy najpierw opanowują naszą planetę tylko po to, żeby na ostatniej stronie z jakiegoś banalnego powodu ulec głównemu bohaterowi. Mamy za to kilka dobrze opowiedzianych historii, osadzonych niemalże "dziś" albo "jutro". Historii, po których czytelnik zaczyna się zastanawiać: "cholera, a może to tak właśnie będzie?"

W tej pozycji znajdziemy 10 opowiadań o na tyle zróżnicowanej tematyce, na ile pozwala pozostanie w jednej konwencji. Całość napisana jest niezwykle lekkim językiem, co - jak już zdążyłam się zorientować po innych pozycjach autora, jest w jego stylu. Kosik według mnie genialnie oddaje klimat post-apokaliptyczny, potrafi w doskonały sposób ukazać, że w głównej mierze to my sami odpowiadamy za to, co spotka nas w przyszłości.

Wśród tych opowiadań możemy natknąć się na wiele różnorakich tematów. Wojna z terroryzmem, światy równoległe i rozwój cybernetyki - to tylko niektóre z nich, ale już można dostrzec, że w tej antologii każdy znajdzie coś dla siebie, choć sama mogę przyznać, że ze względu na “zainteresowanie tematem” poziom przyjemności z czytania był nierówny. Widać jednak, że Kosik nie ma problemu z krótką formą. Ja wolę jednak tę dłuższą.

W tej książce podoba mi się stonowana różnorodność. Tak jak wspomniałam wyżej, całość utrzymana jest w podobnej koncepcji, jednak każde opowiadanie jest zgoła inne. Poruszane tutaj tematy są odpowiednie dla każdego odbiorcy, można dzięki nim zobaczyć nieco inne, czasem przerysowane (wręcz karykaturalne) spojrzenie na świat. Dodatkowo, jeśli tak, jak ja nieco boicie się literatury science-fiction, tutaj znajdziecie wersję soft tego gatunku. Można powiedzieć, że są to thrillery i kryminały w koncepcji sci-fi, z nutą horroru i szczyptą post apo z mocnym aromatem dystopii.

Podsumowując - ta antologia jak najbardziej przypadła mi do gustu. Myślę, że za jakiś czas do niej wrócę, aby odświeżyć sobie niektóre historie. Czy książka jest wybitna? Niestety nie określiłabym jej w ten sposób, ale myślę że każdy powinien ocenić ją sam. Nie byłabym sobą, gdybym nie ponarzekała na białe strony, które męczą wzrok i spowalniają czytanie, ale to już taka moja poboczna dygresja. Bierzcie i czytajcie, jeśli macie na to ochotę!
________
Na całość recenzji oraz dyskusję na temat książki zapraszam tutaj: https://atramentowaprzystan.blogspot.com/2022/03/nowi-ludzie-rafa-kosik.html

481 użytkowników ma tytuł Nowi ludzie na półkach głównych
106 użytkowników ma tytuł Nowi ludzie na półkach dodatkowych

Rafał Kosik
Rafał Kosik
Polski pisarz science fiction. Studiował architekturę na Politechnice Warszawskiej, ale przerwał studia, by założyć agencję reklamową Powergraph (później przekształconą w wydawnictwo),w której jest dyrektorem kreatywnym i grafikiem. Rysuje również rysunki satyryczne. Pisze głównie fantastykę naukową, często zbacza też w stronę horroru. Jego debiutem literackim było opowiadanie Pokoje przechodnie opublikowane w "Nowej Fantastyce" we wrześniu 2001. Publikował opowiadania w "Nowej Fantastyce", "Science Fiction" oraz w internetowych czasopismach "Fahrenheit" i "Esensja". Jego pierwszą powieścią był Mars, opublikowany w 2003 roku przez wydawnictwo Ares. Za następną powieść Vertical (2006) otrzymał nominację do Nagrody im. Janusza A. Zajdla. Powieść ta zwyciężyła także w plebiscycie Nautilus 2006 (wraz z Czarnym pergaminem Rafała Dębskiego). W 2008 roku ukazała się jego kolejna powieść Kameleon, która w roku 2009 otrzymała nagrodę główną Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego oraz Nagrodę im. Janusza A. Zajdla. W latach 2004-2009 wydanych zostało 7 jego książek science fiction dla młodzieży z serii Felix, Net i Nika. Na podstawie książki Felix, Net i Nika oraz Teoretycznie Możliwa Katastrofa zostanie nakręcony film, a jego scenariusz nagrodzono w Polsko-Włoskim Konkursie na Scenariusz Filmu dla Młodego Widza

Okładka książki Herosi Michał Cetnarowski, Jakub Ćwiek, Rafał Dębski, Aleksandra Janusz, Rafał Kosik, Jakub Małecki, Łukasz Orbitowski, Paweł Paliński, Joanna Skalska, Robert J. Szmidt, Robert M. Wegner

Cytaty z książki Nowi ludzie

Rafał Kosik Nowi ludzie Zobacz więcej