Odyseja kosmiczna 2061

Okładka książki Odyseja kosmiczna 2061 autora Arthur C. Clarke, 8371298536
Okładka książki Odyseja kosmiczna 2061
Arthur C. Clarke Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: Odyseja Kosmiczna (tom 3) fantasy, science fiction
Odyseja Kosmiczna (tom 3)
2061: odyssey three

Oceny książki Odyseja kosmiczna 2061

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odyseja kosmiczna 2061

Co za chaotyczny shit

Co za chaotyczny shit

Niby fabuła poszatkowana i można odnieść wrażenie, że książka jest o niczym, ale tego się spodziewałem. To nie pierwszy kontakt z literaturą Arthura C. Clarka, więc zależało mi na kilku rzeczach. Po pierwsze, od dawna chodziła mi po głowie wizja tego co miało miejsce po wydarzeniach w 2010 i chciałem zobaczyć dalsze losy Europy. Druga, ważniejsza, to chęć poznania wizji przyszłości wg autora, którego uważam za wizjonera sci-fi. I tutaj się nie zawiodłem. Czytelnik dostaje telegraficzny skrót świata roku 2061 (w książce napisanej w 1987). Są aspekty ekonomiczno-gospodarcze, społeczne no i oczywiście techniczno-naukowe, połączone z wizją dalszej eksploracji Układu Słonecznego. Czego chcieć więcej, od krótkiej i przyjemnej lektury. :) Chyba, że ktoś za bardzo się przyzwyczaił do opasłych tomisk nowoczesnej literatury sci-fi, napisanej niemalże w formie scenariusza pod serial na platformę streamingową. Wiem, że potencjalna ekranizacja to dodatkowy zarobek dla autora, ale czasami tęsknię za prozą pisaną dla esencji, a nie dla natłoku niepotrzebnych detali liczonej w niezliczonej masie słów i stron. Po to mamy wyobraźnię...

"Odyseja kosmiczna 2061" zawiera wszystkie elementy typowe dla Arthura Clarke'a. Jest więc zagadka naukowa, jest intryga i są bohaterowie, którzy wykorzystując swą wiedzę i pomysłowość starają się rozwiązać pojawiające się przed nimi problemy. Wszystko przedstawione w spokojnej, równomiernej narracji z dużą ilością szczegółów naukowych, przy ekonomicznym wykorzystaniu słów.

Niestety brakuje jednak iskry, która potrafi przemienić książkę zwyczajnie dobrą w wyśmienitą.
Wspomniana zagadka naukowa w pewnym momencie sprawia wrażenie MacGuffin'a, by potem znów stać się osią fabuły. Niestety tak ona sama, jak i droga do jej rozwikłania, nie są tak ciekawe, jak w innych książkach autora. Bohaterów jest mnóstwo, za dużo jak na tak krótką powieść, przez co żaden z nich nie przyciąga uwagi czytelnika, ani nie zapada w pamięć.

Wysoka nota skierowana jest głównie do miłośników twórczości Arthura Clarke'a; im mogę ją, mimo jej wad, polecić. Nie sądzę by ktokolwiek inny był zainteresowany trzecią częścią "Odysei kosmicznej", bez względu na moją rekomendację lub jej brak.

2341 użytkowników ma tytuł Odyseja kosmiczna 2061 na półkach głównych
447 użytkowników ma tytuł Odyseja kosmiczna 2061 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Odyseja kosmiczna 2061

Arthur C. Clarke
Arthur C. Clarke
Prozaik, pisarz fantastycznonaukowy, propagator kosmonautyki, futurolog. Autor ponad 60 książek, klasyk literatury SF i wizjoner, który przewidział m.in. powstanie satelitów telekomunikacyjnych i stacji kosmicznych. Publikował od początku lat 50. XX wieku, a już w 1953 r. ukazał się jego bestsellerowy "Koniec dzieciństwa". Jego najbardziej znanym dziełem jest książka "2001: Odyseja kosmiczna" oraz nakręcony przez Stanleya Kubricka film o tym samym tytule, za którego scenariusz Clarke i Kubrick byli nominowani do Oscara. Wraz z Robertem Heinleinem oraz Isaaciem Asimovem byli znani jako "Wielka Trójka" science-fiction. Zdobył wszystkie najważniejsze nagrody w dziedzinie literatury science fiction: Hugo, Nebula, Nagrodę Campbella, Nagrodę Locusa i Nagrodę Jupitera. Szczególnie uhonorowana została powieść "Spotkanie z Ramą", która zebrała wszystkie najważniejsze nagrody w dziedzinie literatury fantastycznej. W 1985 otrzymał Damon Knight Memorial Grand Master Award. Sam od 1997 r. był patronem innej ważnej nagrody w tej dziedzinie – Nagrody im. Arthura C. Clarke’a, przyznawanej za najlepszą powieść science fiction opublikowaną po raz pierwszy w Wielkiej Brytanii. Był dwukrotnie nominowany do Nagrody Nobla: w 1994 do Nagrody Pokojowej, zaś w 1999 do Nagrody Literackiej, a w 1961 r. otrzymał Nagrodę Kalinga za popularyzację nauki. W 1998 r. otrzymał Order Imperium Brytyjskiego i tytuł szlachecki, a w 2005 także Sri Lankabhimanya najwyższe cywilne odznaczenie Sri Lanki.

Cytaty z książki Odyseja kosmiczna 2061