ArtykułyNowa powieść Wojciecha Chmielarza - przeczytaj fragment!
LubimyCzytać1
ArtykułyAlfabet pisarza: Adam Przechrzta
LubimyCzytać4
Artykuły„Kosmiczna kuźnia. Bastion Boga”: co kryje niebo?
LubimyCzytać4
ArtykułyWielka sztuka, zakazane miłości i biblioteka pośród ruin. Nowości pod patronatem Lubimyczytać.
LubimyCzytać2
Stacja pośrednia

- fantasy, science fiction
- Way station
- 2023-05-04
- 1986-01-01
- 9788382026375
- Michał Jakuszewski
Enoch Wallace, nie przypomina innych ludzi. Żyje samotnie w lasach Wisconsin, chodzi z dziewiętnastowieczną strzelbą i w ogóle się nie starzeje. Ten ostatni fakt w końcu przyciąga uwagę służb rządowych w osobie wścibskiego agenta wywiadu. W rzeczywistości Enoch jest ostatnim żyjącym weteranem wojny secesyjnej i od blisko stulecia kieruje tajną stacją dla kosmitów podróżujących między gwiazdami. Jednakże dary wiedzy i długowieczności, jakie
otrzymał od przybyszy z kosmosu, okazały się straszliwym brzemieniem, pozwoliły bowiem Enochowi ujrzeć wiszącą nad ludzkością groźbę zagłady. Pozostała jednak pewna szansa… Tyle że lekarstwo może się okazać gorsze od choroby.
„Stacja pośrednia, która zdobyła nagrodę Hugo, to powieść niezwykle pomysłowa, wzruszająca i pełna człowieczeństwa. Z pewnością dowodzi ona, że Clifford D. Simak zasłużył na tytuł klasyka science fiction”.
SFFWorld.com
Kup Stacja pośrednia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Stacja pośrednia
To bardzo dobra pozycja dla kogoś kto początkuje w lekturze Sciene Fiction. Dlatego że, warto poznać z perspektywy czasu, wcześniejszy sposób myślenia twórców tego gatunku literackiego, ukształtowany kulturą ich epoki. Tak, ich epoki. Utwór, mimo tego, że jak na tamte lata wybiegający koncepcją w przyszłość, to z naszego punktu widzenia, wydający się archaicznym. Ale jak wspomniałem trzeba znać ... historię. Wypadałoby przynajmniej. Jeśli chce się mieć frajdę z fantastyki naukowej, aby zrozumieć, dlaczego się pisze ten gatunek. I co się w tym dziele literackim zmienia. A jak w pisaniu, to myśleniu, a jak w myśleniu to w postrzeganiu. I już tylko z tego powodu polecam przeczytanie książki, dodając, że jest ciekawa i niektóre pomysły fabularne i wartościowe refleksje autora, mnie początkującego, pozytywnie zaskoczyły. „Stacja pośrednia” napisana w latach 60 ubiegłego wieku, przesączona jest atmosferą problemów bieżących, cywilizacji tamtych lat. Kładących się nadal, złowieszczym cieniem i na nasze pokolenie. Autor, ponadczasowo rozważa kwestię, ludzkiej, niezbywalnej na przestrzeni dziejów, tendencji do bycia złym, na tle kontaktu z - nazwę to - „siłą wyższą”. Moim zdaniem, fantastyka, w dużej mierze, jest reakcją ludzi wobec niezrozumienia otaczającego ich świata i próbą wytłumaczenia niepojętych dla nich zjawisk i rzeczy. Dlatego w tym gatunku literackim snują swoje wizje, tego, czego objąć nie mogą rozumem, wyobrażenia nacechowanego ich nadzieją i oczekiwaniami na „coś” …lepszego…zbawiennego. Tak w dużym uproszczeniu ujmując. I o tym jest w Stacji Pośredniej.
Oceny książki Stacja pośrednia
- Legimi 8
- 2024 6
- Przeczytane 2023 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stacja pośrednia
Niezwykle przejmujące studium samotności. Człowiek który się nie starzeje i codziennie musi wykonywać wiernie swoje zadania. Niby ma wszystko: jedzenie, pracę, rozrywki, prezenty od podróżnych itp. Ale pragnie miłości, spełnienia, a na to nie ma szans.
Pod zabawną zgoła historią, Simak ukrywa filozoficzne rozważania nad życiem człowieka. Co daje sens, czy warto być wiernym i dobrym.
Pobrzmiewa tu także wątek antywojenny. Wszak główny bohater doświadczył bezsensu ludzkiej wojny i rozważa koszty światowego pokoju.
Doskonała powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPod zabawną zgoła historią, Simak ukrywa filozoficzne rozważania nad życiem człowieka. Co daje sens, czy warto być...
Nigdy nie myślałem, że kiedyś przeczytam książkę z gatunku sci-fi. Wyszedłem z swojej"bańki" więc postanowiłem przeczytać coś z sci-fi. Na dobre się wkręciłem w książkę, która bardzo mi się spodobała. Jest to ksiązka pt."Stacja pośrednia" opowiadada o losach bardzo starszego Pana w wieku około 200 lat, który pamięta Wojne secesyjną. Posiada kontakt z osobami z świata poza kuli ziemskiej. Społeczeństwo w którym rezyduje główny bohater w miasteczku są bardzo podejrzliwi z niestarzającego się sąsiada. Jak to jest możliwe tak długo żyć. Jest to spowodowane pewnym składnikiem, który posiadają przybysze z kosmosu, którzy mają na naszej ziemi stacja pośrednia. O dalszych losach co się dzieje w książce nie napiszę tylko zachęcam do przeczytania tej książki bo warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyczna sci-fi, przesiąknięta wiarą w ludzi i pozytywną wizją naszej roli we wszechświecie. Powieść na miarę czasów, w których powstał Star Trek. Czyta się to zaskakująco dobrze. Miejscami oczywiście trąci myszką, głównie przez przedstawienie istot pozaziemskich jak trochę inaczej wyglądających ludzi. Choć nie jest to literatura najwyższych lotów to muszę przyznać, że urzekło mnie to trochę naiwne podejście do tematu.
Klasyczna sci-fi, przesiąknięta wiarą w ludzi i pozytywną wizją naszej roli we wszechświecie. Powieść na miarę czasów, w których powstał Star Trek. Czyta się to zaskakująco dobrze. Miejscami oczywiście trąci myszką, głównie przez przedstawienie istot pozaziemskich jak trochę inaczej wyglądających ludzi. Choć nie jest to literatura najwyższych lotów to muszę przyznać, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólne wrażenia po lekturze mam mieszane. Widać, że to literatura z piętnem czasów w których powstawała. To był środek zimnej wojny ale jeszcze przed pierwszym lotem na księżyc. No i mamy tu light krytykę eskalacji i widmo wybuchu 3 wojny światowej, tym razem nuklearnej. Większa część książki to przemyślenia bohatera na temat własnej samotności i utraty kontaktu z mieszkańcami Ziemi, długowieczność, która okazała się brzemieniem. Z jednej strony zyskał przywilej obiektywnego obserwatora pozwalający na wnioski o dojrzałości naszego gatunku ale z drugiej dalej czuje się człowiekiem i z nim sympatyzuje oraz pragnie jego bliskości. Jego nowymi towarzyszami stali się różnoracy kosmici, którzy odwiedzają go w czasie przesiadki na tytułowej stacji tranzytowej, którą prowadzi. Tu miłe zaskoczenie bo coś na kształt teleportacji z książki działa w ten sam sposób w jaki udało nam się teleportować cząstkę kwantowo kilka lat temu. Trzeba przyznać Simakowi, że pod tym kątem książka jest bardziej hard science niż w dniu premiery. Niestety wplątał się w historię dodatkowo wątek duchowy. Różne gatunki kosmitów, koncepcja ustandaryzowanego, wspólnego języka którym mogłyby się posługiwać inne gatunki nie posiadające rąk, nóg, ust czy uszu to najciekawsza część książki. Natomiast uduchowienie kosmitów i cały wątek międzygalaktycznego talizmanu, który spaja obce rasy w harmonii i pokoju to totalny bullshit. Przez to cała końcówka książki i to co się w niej dzieje jest dla mnie niestrawne. W momencie kiedy czytam SF i mistyka miesza się z science w moralizatorski sposób mam mdłości. Język jest prosty, czcionka duża, strony przelatują jedna za drugą. Podobnie jak inni komentujący uważam, że książka jest dobra na start z gatunkiem bo nie odstrasza ani hermetycznością tematu, ani objętością. Ja się skusiłem na lekturę bo chciałem poznać klasyka i zdobywcę jednej z ważniejszych nagród w fantastyce. Nie do końca tego się spodziewałem i nie do końca trafiła w mój gust. Lekko się zestarzała i już trochę czuć paździerzem. 4/10
Ogólne wrażenia po lekturze mam mieszane. Widać, że to literatura z piętnem czasów w których powstawała. To był środek zimnej wojny ale jeszcze przed pierwszym lotem na księżyc. No i mamy tu light krytykę eskalacji i widmo wybuchu 3 wojny światowej, tym razem nuklearnej. Większa część książki to przemyślenia bohatera na temat własnej samotności i utraty kontaktu z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Stacja pośrednia” („Way Station”) Clifforda D. Simaka, przełożył Michał Jakuszewski, Zysk i S-ka 2023, książka z 1963, wysłuchana w Legimi
Stara, piękna, humanistyczna, pięknie napisana, z szacunkiem dla czytelnika fantastyka, pełna głębokiej troski o losy Wszechświata i Ziemi, ale ukazująca to z perspektywy samotnego Ziemianina. Treść – jak w tytule. Niektóre rzeczy starzeją się bardzo szlachetnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStara, piękna, humanistyczna, pięknie napisana, z szacunkiem dla czytelnika fantastyka, pełna głębokiej troski o losy Wszechświata i Ziemi, ale ukazująca to z perspektywy samotnego Ziemianina. Treść – jak w tytule. Niektóre rzeczy...
Ciekawa, dająca do myślenia opowieść. Porusza kwestie człowieczeństwa, wojny, odnalezienia swojego miejsca w kosmosie i porozumienia z innymi inteligentnymi gatunkami - w pewien sposób kojarzy mi się z "Autostopem przez galaktykę". Napisana lekko i mimo wielu uproszczeń przemyślenia głównego bohatera nie trącą banalnością. Konstrukcja powieści nie do końca mi odpowiada - myśli czasem są dziwnie porwane, powtarzane, niektóre rzeczy niedopowiedziane, a inne wygodnie uproszczone - to kłuje w oczy, zwłaszcza przy zakończeniu. Mimo wszystko czytałam z przyjemnością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł, pomimo ciężaru problemów i dylematów głównego bohatera (o skali osobistej i kosmicznej) książka jest napisana lekko i finezją. Dwa oczka w dół za rozmemłane zakończenie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBoring, boring, boring.
Boring, boring, boring.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAjaj, ale bieda.
Pierwsza połowa to powolne budowanie świata i opis spokojnego życia w wiejskiej chacie będącej jednocześnie stacją przesiadkową dla niezliczonych gatunków obcych podróżujących po galaktyce. Czekałem na rozwój jakiejkolwiek akcji bardzo długo i powiedzmy że się doczekałem, ale nastąpiło to niemal na samym końcu, a to co sie wydarzyło było mocno nieinteresujące i takie trochę no... głupawe i naiwne ("miłość i przyjaźń pokona wszystkie problemy w galaktyce").
Ale najbardziej wymęczył mnie styl pisarski Simaka, byłem w lekkim szoku bo miałem wrażenie jakbym czytał coś napisane przez AI. Kompletne zero polotu, jakichś ładnych opisów, zero głębi, ot po prostu takie "John otworzył drzwi, wszedł do środka, zamknął drzwi, usiadł, wziął gazetę do ręki, przeczytał gazetę itd.". Mocna amatorka.
Nie lubię tak brzydko mówić o książkach, ale ta była po prostu słabo napisana, nudna i tandetna.
Ajaj, ale bieda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza połowa to powolne budowanie świata i opis spokojnego życia w wiejskiej chacie będącej jednocześnie stacją przesiadkową dla niezliczonych gatunków obcych podróżujących po galaktyce. Czekałem na rozwój jakiejkolwiek akcji bardzo długo i powiedzmy że się doczekałem, ale nastąpiło to niemal na samym końcu, a to co sie wydarzyło było mocno...