Poradnik pozytywnego myślenia

Okładka książki Poradnik pozytywnego myślenia autora Matthew Quick, 9788375152647
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Poradnik pozytywnego myślenia
Matthew Quick Wydawnictwo: Otwarte Ekranizacje: Poradnik pozytywnego myślenia (2013) literatura piękna
The Silver Linings Playbook
2013-03-06
2013-03-06
Joanna Dziubińska, Maria Borzobohata-Sawicka
Ekranizacje:
Poradnik pozytywnego myślenia (2013)

Kup Poradnik pozytywnego myślenia w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Poradnik pozytywnego myśleniai

Wiara, nadzieja, miłość

1096 48 165

Oceny książki Poradnik pozytywnego myślenia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poradnik pozytywnego myślenia

Całkowita strata czasu. Właściwie to nie bardzo wiem o czym miałaby być ta książka poza sprawozdaniem z rozgrywek Orłów. Nawet nie wiem ile punktów miałabym temu przyznać, -1 ?

O tym, że życie to nie komedia romantyczna.
Pat wraca do domu rodzinnego po długotrwałym pobycie w szpitalu psychiatrycznym. Jego głównym celem staje się odzyskanie żony, z którą od dawna jest w separacji.
Ależ to było rozczarowanie. Książka stylem przypomina coś stworzonego przez nastolatkę na wattpadzie, fabuła wypełniona jest nieistotnymi wydarzeniami i zdecydowanie za dużo w niej odniesień do futbolu amerykańskiego. Jednak największym minusem jest główny bohater, który jest niesamowicie wręcz dziecinną osobą i to wcale nie z powodu swojej naiwnej wiary w szczęśliwe zakończenia. Pat bardziej przypomina osobę opóźnioną w rozwoju niż straumatyzowaną i trudno mi było uwierzyć, że to ma być dorosły mężczyzna, a nie w najlepszym razie nastolatek i to taki z tych mniej dojrzałych. Kolejnym problemem było dla mnie to, że książka w dużej mierze opiera się na wątku romantycznym, który w ogóle nie działa, bo pomiędzy bohaterami nie ma absolutnie żadnej chemii i nie da się ich lubić. Irytujące jest też to, że Pat czyta książki z kanonu literatury amerykańskiej (m.in. "Wielkiego Gatsby'ego"),po czym streszcza je szczegółowo łącznie z zakończeniem, choć nie służy to zupełnie niczemu.
Miałam w planach jeszcze kilka książek tego autora, ale teraz poważnie się zastanawiam czy na pewno warto.

O tym, że życie to nie komedia romantyczna.

Kiedy miałam bzika na punkcie Bradleya Coopera, dlatego też 9 lat temu obejrzałam Poradnik pozytywnego myślenia, nie wiedząc o tym, że to ekranizacja książki. Film mi się nie podobał, chyba wtedy nie do końca go zrozumiałam. Przypomniałam sobie o nim niedawno i chciałam go sobie przypomnieć i wtedy przypadkowo trafiłam na informację, że film zrobiono na podstawie książki. Stwierdziłam, że teraz powinnam akurat w tym przypadku przesłuchać, powieść, a dopiero później ponownie zajrzeć do filmu. Po zapoznaniu się z książkową wersją już dzisiaj wiem, że wtedy, 9 lat temu powinnam zacząć od książki, bo przynajmniej wiem, o co chodzi w tej całej historii.
Pat Peoples po czteroletnim pobycie w zakładzie psychiatrycznym wprowadza się do rodziców, by tam w spokoju ćwiczyć sprawność fizyczną, nauczyć się jak być życzliwym i pozytywnie myśleć. To ma mu pomóc w powrocie do żony Nikki, która go zdradziła i doprowadziła do załamania nerwowego. Nie będzie to jednak łatwe, bo Pat ma zakaz zbliżania się do żony. Pewnego dnia w życiu mężczyzny pojawia się tajemnicza Tiffany, która zmaga się z depresją po stracie męża. Pat jest dość chłodno nastawiony do dziewczyny, bo zależy mu na żonie. Jego nastawienie zmienia się, kiedy Tiffany obiecuje mu na nawiązanie kontaktu z żoną w zamian za przysługę.
Początek książki był taki sobie. Totalnie nie mogłam wejść w tę opowieść. Nie przeszkadzało mi, że Pat miał już twarz Bradleya a Tiffany Jennifer. Po prostu, choć to zabrzmi dziwie, nie kumałam, o co chodzi. Na szczęście dość szybko klocki wskoczyły na właściwe miejsce i eureka – zaczęłam powoli rozumieć fenomen tej powieści i tak ogromne zainteresowanie, choć akurat nie widziałam w niej potencjału na ekranizację. Też nie pamiętam, jak bardzo film trzyma się książki, i może się okazać, że po raz kolejny ekranizacja mi się nie spodoba, a tym razem będzie to wina książki. Książka jest pokręcona tak samo, jak Pat, ale w tym pokręceniu jest jakiś urok, jest czas na śmiech, na refleksję. Mogłabym się od Pata sporo nauczyć. Może i ja znajdę jakiś system, dzięki któremu nauczę się jak być życzliwym i pozytywnie myśleć. Ode mnie 8/10.

15412 użytkowników ma tytuł Poradnik pozytywnego myślenia na półkach głównych
3697 użytkowników ma tytuł Poradnik pozytywnego myślenia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poradnik pozytywnego myślenia

Matthew Quick
Matthew Quick
amerykański pisarz, autor bestsellerów New York Times’a. Rzucił pracę nauczyciela języka angielskiego, aby napisać swoją pierwszą powieść „Poradnik pozytywnego myślenia”, na podstawie której powstał oscarowy film. Wielokrotnie nagradzany, m.in. finalista nagrody Fundacji Hemingwaya (PEN Award 2009),LA Times Book Prize, New Times Book Review Editor’s Choice. Inne książki jego autorstwa to Sorta Like a Rock Star (2010),Boy 21 (2012),Forgive Me, Leonard Peacock (2013) oraz Good Luck of Right Now (premiera w 2014). Prawa do ich ekranizacji zostały zakupione przez największe wytwórnie filmowe świata, m.in. DreamWorks. Mieszka w Massachusetts ze swoją żoną – pianistką i pisarką Alicią Bessette.

Cytaty z książki Poradnik pozytywnego myślenia