Pierwszy rok życia dziecka

- poradniki dla rodziców
- What to Expect First Year
- 2014-02-04
- 2010-01-01
- Monika Rozwarzewska, Marzena Czubak, Hanna Elandt-Pogodzińska, Małgorzata Horała
Kontynuacja słynnego poradnika "W oczekiwaniu na dziecko".
Zawiera niemal wszystko, co powinni wiedzieć rodzice o pierwszym roku życia dziecka.
Znakomite źródło informacji na temat:
- rozwoju dziecka w czasie pierwszych 12 miesięcy życia
- karmienia piersią
- odżywiania i pielęgnacji
- wyboru lekarza
- noworodków o niskiej masie urodzeniowej
- dziecka adoptowanego
- chorób wieku dziecięcego
- podróżowania z dzieckiem
oraz rozdział dedykowany mężczyznom pt. "Zostajesz ojcem".
Książka udzieli odpowiedzi na dziesiątki pytań dotyczących pierwszych 12 miesięcy życia dziecka.
Kup Pierwszy rok życia dziecka w ulubionej księgarni
Oceny książki Pierwszy rok życia dziecka
1260 użytkowników ma tytuł Pierwszy rok życia dziecka na półkach głównych- Przeczytane 863
- Poradniki 22
- Rodzicielstwo 11
- Dziecko 9
- 2018 8
- 2017 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pierwszy rok życia dziecka
Kiedy pierwszy raz wzięłam tą książkę do rąk, miałam ambitny plan żeby przeczytać ją całą naraz. Szybko wybiłam sobie to z głowy, orientując się, że ona faktycznie opisuje calutki pierwszy rok życia dziecka. Czytane jej na zapas wydało mi się bez sensu, a przede wszystkim niesamowicie męczące dla już skołowanego mózgu. Postanowiłam zatem zapoznać się jedynie z rozdziałami bardziej ogólnymi a przede wszystkim z samym spisem treści, a później wracać do niej co miesiąc żeby przygotować się na nadchodzący z dzidziem. Wyszło mi to mniej lub więcej, ale tak czy siak czytałam ją ponad rok, zmieniając o niej opinię z rozdziału na rozdział.
Zacznę może od tego, że jest to pozycja ładnie uporządkowana, co pozwala łatwo śledzić jej treść i w razie potrzeby do niej wracać. Jest to nieocenione przy takiej cegle, opisującej tak wiele elementów w dodatku tak skomplikowanego czasu w życiu rodziny. Porusza ona naprawdę wszelkie zagadnienia, które moja przyjść do głowy świeżo upieczonym rodzicom, chociaż niektóre z nich są już lekko nieaktualne albo wymagają przeniesienia na polskie realia i standardy, bo nie wszystko zostało odpowiednio potraktowane przez tłumacza. Dla mnie to akurat nie był plus bo czasem miałam wrażenie że czytam o wszystkim i o niczym, zdecydowanie forma leksykonu nie jest dla mnie, szczególnie w tak dynamicznym świecie w jakim żyjemy. A niekiedy poruszane zagadnienia były komiczne, takie prowadzenie rodziców za rączkę do granic absurdu, jakby nie mieli mózgu.
Ogólnie rzecz biorąc książka mnie nie porwała. Pierwsze kilka miesiący/rozdzialow czytałam z zainteresowaniem i mogłam coś z nich wyciągnąć i zastosować w praktyce. Jednak im dalej w las tym gorzej, punkt przegięcia osiągnęłam w rozdziale mówiącym o „nauce zasypiania”, gdzie zapewniano nas rodziców że jest to zupełnie w porządku dla dziecka. Autorka zapewniała, że taka tresura jest mało przyjemna dla nas, ale dziecku nic nie będzie i szybko przywyknie do tego, co chcemy osiągnąć. Po czym dodano informacje o możliwych wymiotach od płaczu przy takiej nauce, z adnotacją że jest to zrozumiałe i normalne…Absolutnie straciłam wtedy zainteresowanie autorką i zaufanie do jej wiedzy, czy choćby istnienia u niej bazowego instynktu matczynego. Pełno też tu informacji o mleku modyfikowanym, szybkim odstawianiu od piersi, wiele jest też o układaniu maleńkiego przecież dziecka pod swoje życie - ogólnie treści które mnie kompletnie nie interesują, a są szalenie amerykańskie. Po raz kolejny upewniłam się że tego typu poradniki z USA nie są dla mnie i nie będę po nie sięgać, są jak dla mnie po prostu nieludzkie.
Skończyło się na tym, że przez większość książki przebrnęłam, niektóre tematy po prostu omijałam i im dalej w wiek dziecka, tym więcej tych pominięć było. Nie uznaję tego za całkowitą stratę czasu bo wiele też się z niej dowiedziałam, ale nie polecę jej żadnej kobiecie, bo są inne książki warte uwagi na polskim rynku. Ta jest mocno przeciętna, co czyni ją nieprzydatną na ten chaotyczny etap w życiu jakim jest pierwszy rok życia dziecka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo wiedzy w której jak miny kryje się garść przestarzałych informacji.
Dużo wiedzy w której jak miny kryje się garść przestarzałych informacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo przydatnych informacji, szczególnie przy pierwszym dziecku. Konstrukcja książki trochę wkurzająca, ramki które są na środku i nie pozwalają czytać wszystkiego po kolei i przejrzyście. Wiadomo, że nie wszystkie rady będą dla wszystkich, ale parę rzeczy można z tej książki wyciągnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo przydatnych informacji, bardzo dobra książka zwłaszcza dla świeżo upieczonych mam. Jedyny minus, to sporo odniesień do amerykańskiego systemu opieki zdrowotnej czy przepisów prawnych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeneralnie jestem bardzo zawiedziona. Myślałam, że dowiem się czegoś więcej.
Książka jest napisana w bezsensowny sposób, co chwilę są jakieś ramki, nie da się czytać po kolei tylko trzeba ciągle skakać wzrokiem i łatwo się zgubić gdzie się czytało.
Środkowa część jest podzielona na miesiące ale informacje w nich podane dotyczą nie tylko dzieci w tym wieku czyli takie nieprzemyślane. Na początku jest "rzut na pierwszy rok życia dziecka" które lepiej by się czytało jakby było podzielone do tych poszczególnych miesięcy, żeby co miesiąc nie wracać do początku książki, a przynajmniej na bieżąco by się wiedziało co i kiedy powinno umieć dziecko.
Mnóstwo informacji w książce się powtarza i jest to takie bardziej odpowiadanie na pytania. Dla mnie to się nie sprawdziło, a sporo rad dla mnie była szokująca, bo sama tego na swoim maluszku nie zgodziłabym się wykorzystywać.
Niestety dla mnie to była strata czasu i pieniędzy, a co chciałam to i tak musiałam szukać w internecie i to była lepsza decyzja niż ta książka.
Generalnie jestem bardzo zawiedziona. Myślałam, że dowiem się czegoś więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ma 695 stron, treści jest na 646 stron, a przydatne informacje zmieściłyby się na 200 stronach.
Środkowa część jest...
Obowiązkowa pozycja dla każdego młodego rodzica :) jeśli czegoś nie wiesz albo coś Cię martwi, to w tej książce znajdziesz odpowiedź! Sprawdziłam na sobie :) polecam też pozostałe części "W oczekiwaniu na dziecko" oraz "Drugi rok dziecka".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku byłam sceptycznie nastawiona do tej książki, ale jak coś mnie niepokoiło to ona stawała się ostatnią deską ratunku... bardzo pomocny rozdział o pierwszej pomocy i faktycznie wydanie podlegające ocenie jest juz dość stare. Dlatego przy kolejnym dziecku zamówiłam najnowsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKorzystałam z tej książki w 1995 roku, była to bodajże pierwsza edycja w Polsce. Bardzo przydatny przystępny poradnik dla młodej mamy, chroniący przed niepotrzebnym panikowaniem.
Dziś patrzę na współczesne młode zagubione mamy szukające porad w necie, narażone na wywyższanie się matek "geniuszy", złośliwości, hejt i porady wywołujące panikę, to cieszę się, że mogłam szukać pomocy w sensownej książce a nie wśród sieciowych patodoradców. BTW Niedawno policjantka uratowała niemowlaka, który się czymś zakrztusił, matka nie wiedziała, że dzieciakiem trzeba potrząsnąć z głową lekko w dół. To wtórny netowy analfabetyzm jest.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś patrzę na współczesne młode zagubione mamy szukające porad w necie, narażone na wywyższanie się matek "geniuszy", złośliwości, hejt i porady wywołujące panikę, to cieszę się, że mogłam szukać...
Niestety przestarzała encyklopedia, wymagająca aktualizacji.
Niestety przestarzała encyklopedia, wymagająca aktualizacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa minus bardzo dużo odniesień do prawodawstwa amerykańskiego (może zmieniono to w nowszych wydaniach, nie wiem). Dobre kompendium, by wyszukać na szybko interesujące nas zagadnienia, przy czym trzeba wziąć pod uwagę, że część z nich się zdezaktualizowała. Dobrze mieć alternatywne źródło wiedzy, z którym można skonfrontować zawarte tu informacje.