Jak mówić, żeby maluchy nas słuchały

Okładka książki Jak mówić, żeby maluchy nas słuchały Julie Adair King, Joanna Faber
Okładka książki Jak mówić, żeby maluchy nas słuchały
Julie Adair KingJoanna Faber Wydawnictwo: Media Rodzina Seria: Jak mówić... poradniki
poradniki
Tagi:
Coco Faber Tracy Faber Sam Faber Manning

Patronaty LC

Książki autora

Naprawdę najlepszy poradnik dla rodziców ever! Nigdy nie daję 10 gwiazdek, a tutaj daję, bo porady są genialne w swej prostocie, wszystko jest tak jasno wytłumaczone, że nie można nie zrozumieć. Pokazuje, jak my, rodzice, powinniśmy rozumieć dziecięcy świat, żeby uzyskać skuteczność swoich działań i słów. Niezbędna książka dla rodziców!

Czytałam już kilka poradników dotyczących wychowywania dzieci i ten najbardziej do mnie przemówił. Problemy poruszane w książce zna każdy rodzic kilkulatka, a pomysły ich rozwiązywania wydają się logiczne i proste do wdrożenia. Cześć z nich już wykorzystałam i rzeczywiście DZIAŁAJĄ! Polecam ją wszystkim rodzicom.

Bardzo dobra pozycja, chociaż można ją było mocno ukrócić. Brakowało mi opisów sytuacji skrajnych, co dokładnie wtedy zrobić skoro wiemy, że nie możemy wtedy 'przemówić' do dziecka.
Pozycja, którą powinien przeczytać każdy, aby nasze wzajemne stosunki się poprawiły - nie tylko z dziećmi.

Kilka poradników w tematyce dziecięcej mam już na swoim koncie. W trudnościach związanych z macierzyństwem czasami szukam rozwiązań w książkach. Czy warto sięgnąć po "Jak mówić, żeby maluchy nas słuchały" moim zdaniem — koniecznie. Cały koncept i książki i podpowiedzi co robić bardzo do mnie przemawia. Teraz tylko pozostało, wcielić w życie to, co tam napisano. Czy będzie łatwo? NIE! Super jest to, że autorki mówią o tym wprost i nie sprzedają bullshitu, że ich metody zawsze działają i od razu. Chyba tą szczerością mnie kupiły.

więcej Pokaż mimo to

Książka pozwala spojrzeć na dziecko jak na przyszłego dorosłego, a to w konsekwencji zmienia sposób komunikacji. Podoba mi się, że autorki zwracają uwagę na to, jak odzywamy się do dzieci i że gdyby to był dorosły to byśmy dawno ugryźli się w język. Fajne są ćwiczenia, które otwierają oczy i pozwalają na własnej skórze doświadczyć bezsensowności i "wkurzalności" tekstów jakimi częstujemy maluchów, a nawet czasami dorosłych.
Warto przeczytać :)

więcej Pokaż mimo to

Bardzo przyzwoita pozycja, sporo rad i technik w kwestii radzenia sobie z dziećmi można coś dobrać do siebie i swoich dzieci.

Książka jako spis anegdot i historyjek przepleciona technikami i narzędziami dla początkującego rodzica jest przystępna. Dostajesz jak na tacy co i kiedy masz zrobić, żeby wszyscy byli zadowoleni od zaraz.

Poradnik przetrwania dla rodziców...
Można tu znaleźć wiele przykładów historii, które można spotkać chyba w każdym domu, gdzie są dzieci. Opisane są tu problemy z jakimi rodzice borykają się na co dzień, przedstawione są praktyczne wskazówki jak można sobie z nimi poradzić, oraz jak rozmawiać z dziećmi, żeby rozwiązać trudne sytuacje.
Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki tej książce można spojrzeć na problemy z boku, przemyśleć je i zastanowić się, czy dane rozwiązanie może być u nas faktycznie skuteczne.
Oczywiście było by cudownie, gdyby można było łatwo wcielić w życie te wskazówki, ale to niestety nie jest takie proste!
Polecam poradniki Pani Faber, każdemu rodzicowi i każdemu kto pracuje z dziećmi.

Poradnik przetrwania dla rodziców...
Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla...

więcej Pokaż mimo to

Wychowanie dzieci jest sztuką a nie nauką... nie wszystko na każdym się sprawdza... ale i tak warto czytać takie poradniki...

Ta książka jest GENIALNA, czyta się ją szybciutko, a zmienia zupełnie relację z młodym człowiekiem! Nie tylko pomogła nam przetrwać trudny czas samostanowienia naszej dwulatki, ale też zupełnie zmieniła nasze myślenie o komunikacji z dzieckiem. A do tego jest całkiem zabawna :) Lektura obowiązkowa!

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać