Od siódmej rano

Okładka książki Od siódmej rano autora Eric Lawson Malpass, 8385493069
Okładka książki Od siódmej rano
Eric Lawson Malpass Wydawnictwo: RTW Cykl: Rodzina Pentecostów (tom 1) literatura piękna
Rodzina Pentecostów (tom 1)
Morning's at seven
1992-01-01
1992-01-01
2012-12-27
Krystyna Tarnowska

Kup Od siódmej rano w ulubionej księgarnii

Oceny książki Od siódmej rano

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od siódmej rano

Główny bohater to indywidualista z piekła rodem, uwielbia prowokować i drażnić, a przy tym pozostaje niewinny i kochany. Jest jedyną postacią odbiegajacą od stereotypów, reszta rodziny jest tak boleśnie schematyczna, że aż śmieszna. Widać, że autor z rozmysłem ironizuje wokół stereotypu i robi to pięknie, wspaniałym językiem i z czułością.
Myślę że młodsze dzieci nie dostrzegą tego aspektu + mogą się nauczyć od Gailorda ukrywania przed rodzicami kluczowych problemów. Wszystkim innym polecam na ból serca i pragnienie happy endu, choćby tylko na papierze.

Myślę że młodsze dzieci nie...

Dostałam prawie dokładnie to, czego chciałam – lekką lekturę obyczajową. Ale... nie brakuje tu wzgardy, strachu i przemocy. To nawet trochę kryminał. I to bezpośrednio dotyczący małego chłopca. Gailord to mały łobuziak, sympatyczny, choć momentami męczący. Jak każde, myślę, dziecko. Jego uwagi wygłaszane zazwyczaj zupełnie nie w porę, często są powodem rodzinnych perturbacji, co wydaje się nam szalenie zabawne. Widzimy świat jego oczami, odczuwamy jego dylematy moralne i jego lęki, które wcale nie są takie rozczulająco dziecięce. To właśnie on jest narażony na zło, które czai się w pobliżu, o czym nikt nie wie, bo Gailord nie jest skłonny nikomu się zwierzać. Ale jego mama odznacza się szóstym zmysłem, który nie występuje tak znowu rzadko u mam, ale który go niestety nie ratuje. Jest tu też co najmniej kilka historii miłosnych i jak można przypuszczać Gailord ma niemały wpływ na ich przebieg. Polecam, bardzo miło się słuchało.

Po kilku latach ponownie przeczytałam a właściwie wysłuchałam.
Nic się w mojej ocenie nie zmieniło.
To urocza opowieść o więziach rodzinnych, dorastaniu i dojrzewaniu, konfliktach i radościach, przyjaźni i miłości.
Nutka czułej ironii bardzo do mnie przemawia, bo sama nie jestem wylewna.

Po kilku latach ponownie przeczytałam a właściwie wysłuchałam.
Nic się w mojej ocenie nie zmieniło.
Nutka czułej ironii bardzo do mnie przemawia, bo sama nie jestem wylewna.

157 użytkowników ma tytuł Od siódmej rano na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Od siódmej rano na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Od siódmej rano

Eric Lawson Malpass
Eric Lawson Malpass
Eric Lawson Malpass - pisarz angielski. Malpass pisał humorystyczne sielankowe powieści rozgrywające się na angielskiej wsi, a także powieści historyczne osadzone w okresach od późnego średniowiecza do XIX wieku.

Cytaty z książki Od siódmej rano

Dodaj cytat z książki Od siódmej rano