Milionerzy

Okładka książki Milionerzy autora Stanisława Fleszarowa-Muskat, 9788377691700
Okładka książki Milionerzy
Stanisława Fleszarowa-Muskat Wydawnictwo: Edipresse Seria: Mistrzyni powieści obyczajowej literatura piękna
Mistrzyni powieści obyczajowej
Milionerzy
2012-03-01
1961-01-01

Kup Milionerzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Milionerzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Milionerzy

Opisy komunistycznego 3miasta z moich mlodzienczych lat. Czytalam je w czasach mojej mlodosci i musze przyznac, ze wtedy az tak nie docenialam tej literatury. To teraz taka troche literatura "dokumentu" :) Starsi moga powspominac a mlodsi troche sie dowiedziec jak zylo sie w tamtych czasach... Bez komorki, internetu - ba! nawet bez telefonu stacjonarnego :)

Teraz dojrzalsza o pierdylion nowych doswiadczen, z czego wiele na emigracji patrze "innym" okiem na literture z tamtych lat. Negatywne wypowiedzi czytelnicze akceptuje, bo jestesmy czytelnikami z przeroznymi oczekiwaniami literackimi - ale tez troche z lekkim przemrozeniem oka "wapniaczki" - Ci ktorzy czytali te ksiazkie i wtedy i teraz "rozumija" co mam na mysli :)

I jak wtedy autorzy MUSIELI trzymac sie linii partyjno-cenzuralnej teraz wiele autorek romansow trzyma sie wykreowanego obrazu bohaterow - oni muskularni, szalenie przystojni, szescio- i osmiopaki, i olbrzymie bogactwo i rownie wielkim ku**** ;-) One zgrabne, dlugonogie, przepiekne i wszystkie z metabolizmem do pozazdroszczenia :)

Teraz...

Znowu chyba wszystko pomyliłam, bo myślałam, że to będzie druga Trędowata :D A tu mamy całkiem współczesną powieść, w dodatku bardzo wciągającą. Tak irytującego bohatera jak pan doktor i pani artystka Ewa ciężko znaleźć. Tylko Marcina żal i Tereski w sumie też - chciała sobie życie na nowo ułożyć, a kochany mężuś kopnięty w 4 litery skutecznie wpędził ją w poczucie winy za rozbicie domu dziecku.

„Milionerzy” to powieść obyczajowa, której akcja rozgrywa się wśród osób związanych ze Stocznią Gdańską w okresie jej świetności. Niektórzy są jej bezpośrednimi pracownikami, inni tylko rodziną pracowników, inni ich znajomymi. Głównymi bohaterami powieści są Adam i Teresa Danielewiczowie. On jest lekarzem stoczniowym, ona pracuje w Radiu Gdynia (a konkretnie łączy rozmowy pomiędzy marynarzami na polskich statkach na morzach i oceanach, a ich rodzinami na lądzie). Pozornie stanowią idealne małżeństwo, ale czy to pod wpływem codziennej rutyny, nawału obowiązków, czy z innych jakichś przyczyn z dnia na dzień ich relacje pogarszają się i nadchodzi Kryzys. Obserwujemy więc ich perypetie życiowe, ale przy okazji jesteśmy świadkami historii całego szeregu postaci pobocznych: Krzysztofa (ich synka),Pauliny (niani chłopca),pana Antoniego (sublokatora Danielewiczów),czy Drążków (ich sąsiadów). Każda z postaci jest interesująca na swój sposób i każda z nich wnosi sporo do powieści.
Muszę przyznać, że dotąd nie rozumiałam fenomenu pani Fleszarowej- Muskat i ogromnej popularności jej prozy w poprzednim ustroju, ale „Milionerzy” mnie wciągnęli i nie tylko, że przeczytałam książkę w ekspresowym tempie, to ciekawa jestem dalszych losów wszystkich bohaterów i zaraz zabieram się za kontynuację, czyli „Kochanków róży wiatrów”.

Nie jestem pewna, czy to plus, czy minus powieści, ale z uwagi na fakt, że pierwotnie było to słuchowisko radiowe, to składa się ona głównie z dialogów i praktycznie brak w niej opisów, czy to postaci, miejsc, czy przyrody. Dzięki temu całość czyta się błyskawicznie, ale z drugiej strony wiele zostaje w gestii wyobraźni czytelników.

569 użytkowników ma tytuł Milionerzy na półkach głównych
154 użytkowników ma tytuł Milionerzy na półkach dodatkowych

Stanisława Fleszarowa-Muskat
Stanisława Fleszarowa-Muskat
Urodziła się w rodzinie nauczyciela Władysława Krzyckiego i Antoniny Anny Wandy z Isakiewiczów z pochodzenia Ormianki. Wychowywała się i początkowe wykształcenie odebrała w Kole, gdzie jej ojciec był kierownikiem szkoły, a później burmistrzem. Tu ukończyła Publiczną Szkołę Powszechną oraz Prywatne Gimnazjum Koedukacyjne Towarzystwa Oświata. Jako kilkunastoletnia dziewczyna publikowała swoje wiersze na łamach lokalnej Gazety Kolskiej. W 1936 rozpoczęła studia na Wydziale Prawno-Ekonomicznym Uniwersytetu Poznańskiego, które ze względu na wybuch II wojny światowej musiała przerwać. W czasie wojny została wywieziona na roboty do Niemiec, w czasie urlopu wyjechała do Lwowa i na roboty nie powróciła. We Lwowie poślubiła prawnika Jerzego Fleszara. Udało jej się uzyskać zwolnienie z dalszej pracy w Niemczech i zaczęła pracować w urzędzie we Lwowie. Na początku marca 1944 przeniosła się do Częstochowy, gdzie pracowała jako urzędniczka. W połowie roku 1945 wyjechała do Gdyni, a następnie zamieszkała w Sopocie. W 1952 rozwiodła się z Jerzym Fleszarem i w 1957 poślubiła Tadeusza Muskata. Na Wybrzeżu zajęła się pracą zawodową w instytucjach kulturalnych oraz pracą pisarską. Dziennikarka Dziennika Bałtyckiego, następnie inspektor kulturalno-oświatowy Czytelnika (1945–1950, kierownik literacki Teatru Wybrzeże (1950–1953),Estrady (1953–1955). Za swój debiut uznawała wydany w 1948 poemat historyczny Sen o morskiej potędze. Zmarła 1 października 1989 w Sopocie i została pochowana na Cmentarzu Komunalnym. Była długoletnią działaczką PZPR i Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Radzieckiej. Dorobek twórczy Stanisławy Fleszarowej-Muskat jest bardzo bogaty i różnorodny, zważywszy, że była autorką ponad 700 różnych utworów (w tym tylko niewielka część nie była publikowana).

Cytaty z książki Milionerzy

Stanisława Fleszarowa-Muskat Milionerzy Zobacz więcej