Ronja, córka zbójnika

- 2008-01-01
- 2008-01-01
- Anna Węgleńska
- Ekranizacje:
- Ronja, córka zbójnika (2024)
Piękna i wzruszająca opowieść o dzieciach dwóch zwalczających się hersztów zbójników, Ronji i Birku. Mieszkają oni w starym zamku, a dni spędzają w wielkim lesie, w którym żyją dzikie konie, a także okrutne Wietrzydła, Szaruchy i Mgłowce zagrażające ich życiu. Początkowa wrogość Ronji i Birka przemienia się w przyjaźń, a potem w miłość. Dzięki sile tego uczucia udaje im się doprowadzić do pojednania zatwardziałych zbójników. Ulubiona lektura dzieci w każdym wieku i dorosłych.
Kup Ronja, córka zbójnika w ulubionej księgarni
Oceny książki Ronja, córka zbójnika
4171 użytkowników ma tytuł Ronja, córka zbójnika na półkach głównych- Przeczytane 3 519
- Dzieciństwo 71
- Z dzieciństwa 43
- Dla dzieci 36
- Dla dzieci i młodzieży 22

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ronja, córka zbójnika
Ponadczasowa! Wspaniała książka, która uczy i inspiruje. Czas spędzony z dziećmi w towarzystwie tej książki był bardzo udany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUkochana książka z dzieciństwa. Do dziś niektóre cytaty są ze mną :)
Ukochana książka z dzieciństwa. Do dziś niektóre cytaty są ze mną :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna opowieść o dorastaniu i towarzyszącemu mu procesowi indywiduacji. Ronja poznaje siebie, uczy się ufać sobie i kierować się w życiu wartościami, a nie emocjami jakie powodują w niej inni. Bardzo mądra opowieść, do przekazania wszystkim dzieciom, które chce się wychować na niezależnych, dojrzałych ludzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniale mi się czytało książkę Astrid Lindgren - która przewyższa w moim mniemaniu takie klasyki literatury dziecięcej, jak "Dzieci z Bullerbyn" lub chociażby "Pippi Pończoszankę". "Ronja - córka zbójnika" jest najlepszym dowodem na to, że relacje między dziewczyną a chłopcem (Birkiem) nie muszą zawsze kończyć się zauroczeniem czy wieczną miłością, a jedynie przyjaźnią. Najbardziej podobał mi się końcowy wątek, kiedy to dwa zbójnickie rody (ojciec Ronji, Mattis jest głową tego rodu) w końcu się ze sobą godzą, na dokładkę smutna wiadomość o śmierci Łysego Pera i wyśmienity okrzyk głównej bohaterki, która cieszy się z widoku przyrody oraz tego, że ma mnóstwo licznych przyjaciół wokół siebie.
Wspaniale mi się czytało książkę Astrid Lindgren - która przewyższa w moim mniemaniu takie klasyki literatury dziecięcej, jak "Dzieci z Bullerbyn" lub chociażby "Pippi Pończoszankę". "Ronja - córka zbójnika" jest najlepszym dowodem na to, że relacje między dziewczyną a chłopcem (Birkiem) nie muszą zawsze kończyć się zauroczeniem czy wieczną miłością, a jedynie przyjaźnią....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAstrid Lindgren miała bardzo ciekawe pomysły... :P
Astrid Lindgren miała bardzo ciekawe pomysły... :P
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała opowieść! O codziennych zachwytach, uważności, naturze, dorastaniu, odwadze, relacjach. Nie znałam jej jako dziecko, przeczytałam mając prawie 30 lat. Także polecam i małym i tym nieco starszym :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ ”Ronją” miałam pierwszy raz styczność jako dziecko, ale nie pamiętam, czy dokończyłam książkę. Jak przez mgłę pamiętam również film z lat 80. Więc jedyne co pamiętałam z tej historii to zbójców, gęsty las pełen różnych stworzeń i przede wszystkim stary zamek, który pękł na pół, gdy uderzył w niego piorun.
Jeśli miałabym podsumować historię, to powiem, że jest to połączenie „Janosika” oraz „Romea i Julii” (tylko w wersji dziecięcej).😊
Bardzo podoba mi się postać Ronji – śledzimy jej rozwój, jak staje się coraz dojrzalsza. Zaczyna dostrzegać realne problemy, nie jest obojętna na ludzką krzywdę, musi dokonywać wyborów, które – chociaż są trudne – są zgodne z jej systemem wartości. Mimo że jest ona jedynie 11-letnim dzieckiem, postępuje lepiej niż niejeden dorosły w jej otoczeniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli miałabym podsumować historię, to powiem, że jest to...
Moja ukochana opowieść Astrid Lindgren. To powinna być pozycja obowiązkowa dla wszystkich rodziców i ludzi wychowujących dzieci. Zamiast ton książek psychologicznych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ośmioletnia córka dała tej wspaniałej książce 10/10.
Moja ośmioletnia córka dała tej wspaniałej książce 10/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłaba książka
Słaba książka