ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Pippi Pończoszanka

- literatura dziecięca
- Pippi Pończoszanka (tom 1)
- Pippi Långstrump
- 2025-10-22
- 1982-01-01
- 2013-06-11
- Irena Szuch-Wyszomirska
Pierwsza książka o tej najsilniejszej i najbardziej niesfornej dziewczynce świata ukazała się w Szwecji w 1945 roku. Świętując jubileusz, oddajemy w ręce czytelników jej wydanie specjalne, do którego wstęp napisała Sylwia Chutnik. Uchylamy również drzwi do archiwum wydawnictwa, prezentując rozmaite polskie wydania tej ponadczasowej książki – od pierwszego z 1961 roku.
Pippi wciąż inspiruje kolejne pokolenia dzieci i… dorosłych. Jest symbolem buntu, odwagi i siły. Mieszka samotnie w Willi Śmiesznotce razem ze swoim koniem i małpką, ma walizkę pełną złotych monet i nie chodzi do szkoły. Jej niekonwencjonalne zachowanie jest wyzwaniem dla mieszkańców miasteczka – nie sposób się przy niej nudzić! Tak samo jak podczas lektury tej książki!
Kup Pippi Pończoszanka w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Pippi Pończoszanka
Ta krótka i bardzo zwięźle napisana bajka pełna jest przezabawnych przygód i Humoru przez duże H. Postać Pippi fascynowała mnie od najmłodszych lat, kiedy to oglądałem serial na podstawie książek Astrid Lindgren. Nie ma co! Ta malutka osóbka będąca właścicielką dwóch rudych kucyków jak i piegów w przeogromnej ilości, ma charakterek i moc nie z tej ziemi. Moc potrafiącą podnieść zarówno konia jak i byka. Nawet urwać mu rogi gdyby ten zaatakował jej przyjaciół, bo byk jak wiadomo nie znosi istnienia dzieci. Pippi wprawdzie zachowuje się bardzo niepoprawnie, więc dzieci nie powinny tak do końca brać z niej przykładu, ale nie sposób jej nie polubić. Tym bardziej że jest bardzo odważna i zawsze pomaga słabszym. Gdybym miał porównać "Pippi Pończoszankę" do polskiej książki, to byłby to "Koziołek Matołek". Ewentualnie nieco mniej znana "Panna z mokrą głową" Oba dzieła są autorstwa Kornela Makuszyńskiego. Zdecydowanie polecam, nawet dorosłym. Takim jak ja dużym dzieciom.
Oceny książki Pippi Pończoszanka
6693 użytkowników ma tytuł Pippi Pończoszanka na półkach głównych- Przeczytane 6 125
- Dzieciństwo 146
- Z dzieciństwa 72
- Dla dzieci 60
- Lektury 58
- Dla dzieci i młodzieży 26

Czytelnicy Pippi Pończoszanka przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Pippi Pończoszanka

Mołdawia i jej pisarze. Co czytają ludzie żyjący między Dniestrem a Prutem?

Narodziny Muminków – historia najsłynniejszych trolli

Wyzwanie czytelnicze lubimyczytać.pl 2022. Temat na czerwiec

Nowy numer Magazynu „Książki” już w kioskach

Zapomnieć Hucka Finna

Książki, dzięki którym powracamy do dzieciństwa
Cytaty z książki Pippi Pończoszanka
... nie wychodząc stąd, raczej trudno będzie wam znów tu przyjść.
... nie wychodząc stąd, raczej trudno będzie wam znów tu przyjść.
-Ale przecież nocna koszula to nic strasznego! - zapewniła Pippi. - Gryzie tylko w obronie własnej!
Ale i tak byś tego nie potrafiła. - zaprzeczyła Annika. - To przecież najsilniejszy mężczyzna na świecie.
Mężczyzna, być może. - odpowiedziała Pippi. - Ale ja jestem najsilniejszą dziewczynką na świecie, weź to pod uwagę.
Mężczyzna, być może. ...

Opinie i dyskusje o książce Pippi Pończoszanka
Cała seria wspaniała! Nie sposób zresztą nie znać niezwykłej dziewczynki, która wraz z koniem i wierną małpką zamieszkuje Willę Śmiesznotkę i prawie wszystko robi na opak ... robi na opak, ale nie czuje i myśli ... Jej ocena sytuacji zawsze jest trafna, wspaniale odkrywa słabe strony argumentów dorosłych, umie pokonać oponenta, nawet dysponującego dużo większą siłą (choć tej Pippi z pewnością nie brakuje). Zawsze staje po stronie słabszych, jest hojna i lojalna, a przede wszystkich niezwykle pomysłowa i zabawna ... Zabawa w poszukiwaczy rzeczy godna do przeniesienia do życia codziennego ;) Audiobook wspaniały!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonadczasowa! Wspaniała książka, która uczy i inspiruje. Czas spędzony z dziećmi w towarzystwie tej książki był bardzo udany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa zawsze w moim sercu
Na zawsze w moim sercu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka
Fajna książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pippi Pończoszanka" to jedna z ulubionych bajkowych postaci moich córek. Niesforna, szczera, autentyczna rudowłosa dziewczynka, wychowana przez króla mórz Południowych - kapitana Efraima Pończochę, która zamieszkała Willę Śmiesznotkę wraz z koniem i małpką, Panem Nilssonem na zawsze odmieniła życie Tommy'ego i Anniki - rodzeństwa grzecznego, poukładanego i bojącego się wychodzić poza schematy.
Jako mama dwóch dziewczynek bardzo doceniam opowieść o dzielnej Pippi, której głowa pełna jest nieszablonowych pomysłów, szalonej wyobraźni i niekończących się zabaw. Zachowania, które nie przystoją - kłamstwo na przykład, do którego Pippi z wdzięcznością się przyznaje - są przyczynkiem do rozmów na ten temat.
Cieszę się, że Astrid Lindgren zaszczepiła w dziewczynkach przygodowe postaci kobiece. Że jej bohaterki to nie tylko "poukładane", grzeczne i posłuszne małe damy, ale prawdziwe łobuziary z dobrym sercem, które kocha się niemal od pierwszego spotkania.
"Pippi Pończoszanka" to jedna z ulubionych bajkowych postaci moich córek. Niesforna, szczera, autentyczna rudowłosa dziewczynka, wychowana przez króla mórz Południowych - kapitana Efraima Pończochę, która zamieszkała Willę Śmiesznotkę wraz z koniem i małpką, Panem Nilssonem na zawsze odmieniła życie Tommy'ego i Anniki - rodzeństwa grzecznego, poukładanego i bojącego się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy wiecie, że Pippi Pończoszanka w tym roku kończy 80 lat? 🎉 I choć ktoś mógłby powiedzieć, że to już wiek babuni, to energii, odwagi i charakteru wcale jej nie ubyło!
Rude warkocze, piegi i małpka przy boku — to jej nieodłączne atrybuty. Od pokoleń inspiruje, dodaje odwagi i wiary w siebie. Jest buntowniczką z sercem na dłoni — zawsze walczy w słusznej sprawie i nigdy nie udaje kogoś, kim nie jest.
Tylko ona potrafi w tak szczery, naturalny i przezabawny sposób sprzeciwić się dorosłym i zasadom, z którymi się nie zgadza! Choć niektórzy krytykowali, że książka uczy dzieci „niegrzeczności”, Pippi tak naprawdę pokazuje, jak być sobą, mówić prawdę i żyć w zgodzie ze swoim sercem.
Ta książka to zbiór jedenastu przygód Pippi — każda z nich zilustrowana w wyjątkowy, charakterystyczny sposób. To pozycja, którą warto przeczytać niezależnie od wieku — bo każdy znajdzie w niej coś dla siebie: dzieci – śmiech i przygodę, dorośli – odwagę i przypomnienie, że warto być sobą.
Bo choć minęło osiem dekad, duch Pippi wciąż jest tak samo silny – pełen mocy, niezależności i radości życia!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRude warkocze, piegi i małpka przy boku — to jej nieodłączne atrybuty. Od pokoleń inspiruje, dodaje odwagi i wiary w siebie. Jest buntowniczką z sercem na dłoni — zawsze walczy w słusznej sprawie i nigdy...
Pippi Pońszoszankę chyba każdy zna, albo przynajmniej słyszał o tej niesfornej dziewczynce o rudych warkoczach. Dziewczynce, która lubi buntować się i nie chodzi do szkoły. Jej towarzysze to małpka i koń. Jest odważna i silna.
Mała rozrabiara w tym roku kończy już 80 lat! Z tej okazji Wydawnictwo Nasza Księgarnia oddaje w ręce specjalne wydanie. W środku znajdziemy dużo, kolorowych ilustracji, takich jaki ja pamiętam ze starszych wydań. I muszę przyznać, że najpierw obejrzałam książkę, a dopiero wraz z dziećmi przeczytałam.
Wspaniale było sobie na nowo przypomnieć tę małą łobuziarę i na nowo przeżyć wraz z nią okres buntu. Przygody Pippi są ciekawe, potrafią bawić, ale czasami również powodują napięcie u małych czytelników.
Książka posiada dużą czcionką i napisana jest prostym językiem, dlatego młodsze dzieci nie będą męczyć się w trakcie czytania. W środku znajdują się kolorowe ilustracje, które na pewno przykują oko zarówno młodszego jak i starszego czytelnika.
Bonusem w tej książce jest pokazanie polskich wydań po 1961 roku. Fajnie, jest zobaczyć okładki poprzednich książek, które bawiły pokolenia dzieci.
Jeśli chcecie wyruszyć w podróż do swojego dzieciństwa, to bardzo polecam „Pippi Pońszoszankę”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMała rozrabiara w tym roku kończy już 80 lat! Z tej okazji Wydawnictwo Nasza Księgarnia oddaje w ręce specjalne wydanie. W środku znajdziemy dużo,...
Nie ukrywam – wiem, że Pippi to ikona, ale mnie akurat nie urzekła tak mocno. Może to kwestia stylu, może tego, że dziś już patrzę na nią innymi oczami niż w dzieciństwie. Mimo wszystko – warto znać, bo to kawał historii literatury.
⭐ Ocena: 5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐ Ocena: 5/10
Pipi Ponczoszanka to jak Tomek Pilarz (Kornik).
Pipi Ponczoszanka to jak Tomek Pilarz (Kornik).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo tu pisać, kto nie czytał, nie oglądał serialu TV, to kiep ( w tym ostatnim znaczeniu ),bo sam sobie winien !!!
POLECAM !!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPOLECAM !!!