Dzień w Toskanii

- 2011-10-19
- 2011-10-19
- Andrzej Zakrzewski
Dzień w Toskanii to dalszy ciąg wspomnień Dario Castagno opisanych w Za dużo słońca Toskanii. Po trzech intensywnych miesiącach podróżowania po Stanach Zjednoczonych, Dario budzi się w swym ukochanym Chianti. Postanawia spędzić dzień przypominając sobie najpiękniejsze widoki oraz spotykając się z fascynującymi osobami zamieszkującymi w okolicy. Każdy nowy krajobraz czy spotkanie przywołują całą masę anegdot, historii, zwykłych plotek, a także wspomnień własnych przygód w charakterze strażaka, przedsiębiorcy balonowego, obiecującego piłkarza oraz – co oczywiste – zawodowego przewodnika amerykańskich turystów.
Kup Dzień w Toskanii w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzień w Toskanii
131 użytkowników ma tytuł Dzień w Toskanii na półkach głównych- Chcę przeczytać 72
- Italia 5
- 2013 4
- Włoskie klimaty 4
- Literatura podróżnicza 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzień w Toskanii
O ile obie części "Za dużo...." Były rewelacyjne, to "Dzień .." jest ... bez ikry,mdły, taki jakby na siłę....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobestsellery, których bardzo nie lubię. drażni mnie dużo: sam autor, jego styl pisania, jego opowieści, libacje... jedynie opisy jedzenia są jasnymi plamkami. bo lubi zjeść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo mi przeszkadzało: narrator nie przejawia nawet cienia autorefleksji, w moim kraju gdzie słońca dużo mniej autorefleksja nie uchodzi za wadę. Anegdotki o turystach ograne, ale nie to jest felerem, natomiast fakt, że są oni plejadą niesympatycznych dziwaków to tylko pozornie nie wina opowiadającego. Ludzie są tak dziwni jak na nich patrzymy, co wychwycimy to się utrwali. No i całkowicie subiektywnie: Włoch-wieczny chłopiec to typ faceta, co podoba się sobie, mi mniej.
Za to ma Dario Castagno talent gawędziarski i opowiada w dobrym rytmie, podobały mi się rozdziały o dziewczynie z Palio, starej Pierze i bitwie pod Montapeltri. Czyta się tę książkę z uśmiechem na ustach i w jeden wieczór.
Toskania to produkt który sprzedaje się świetnie w każdym opakowaniu. Stoję sobie w tłumie tych, co chcą ją kupować i jestem prawie pewna, że jeszcze coś Dario Castagno przeczytam.
Co mi przeszkadzało: narrator nie przejawia nawet cienia autorefleksji, w moim kraju gdzie słońca dużo mniej autorefleksja nie uchodzi za wadę. Anegdotki o turystach ograne, ale nie to jest felerem, natomiast fakt, że są oni plejadą niesympatycznych dziwaków to tylko pozornie nie wina opowiadającego. Ludzie są tak dziwni jak na nich patrzymy, co wychwycimy to się utrwali....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeurocza książka, lekka, przyjemna, idealna do poczytania w leniwy, letni dzień. Poznajemy z niej kilka anegdot, opowieści z życia autora, które mają miejsce w słonecznej Toskanii. Są ciekawie i dowcipnie opowiedziane, po prostu chce się sięgnąć po pozostałe części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe anegdotki , trochę historii , lekka i przyjemna lektura na wieczór lub dwa :) Po przeczytaniu wypożyczyłam również 1 i 3 część :)) Zabawna, pouczająca, sama się czyta