Tomek w krainie kangurów

Okładka książki Tomek w krainie kangurów autora Alfred Szklarski, 9788374954365
Okładka książki Tomek w krainie kangurów
Alfred Szklarski Wydawnictwo: Muza Cykl: Przygody Tomka Wilmowskiego (tom 1) powieść przygodowa
powieść przygodowa
Przygody Tomka Wilmowskiego (tom 1)
2006-01-01
2006-01-01

Kup Tomek w krainie kangurów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tomek w krainie kangurów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tomek w krainie kangurów

W młodości była to emocjonująca książka.

W młodości była to emocjonująca książka.

Interesująca książka przygodowa.

Interesująca książka przygodowa.

Klasyka literatury młodzieżowej.

Klasyka literatury młodzieżowej.

Przygodowa klasyka, którą czytało się z wypiekami na twarzy!

Przygodowa klasyka, którą czytało się z wypiekami na twarzy!

Rok 2026 rokiem zachęcania młodzieży do czytania książek (nr 1). Żeby podyskutować o tym co przeczytali sam musiałem odświeżyć sobie fabułę (po 40 latach coś tam pamiętałem, co świadczy o tym, że było i jest warto przeczytać). Zaczynamy od najbardziej zapamiętanego cyklu o Tomku Wilmowskim.
Plusy:
+ sentymentalna podróż do lat młodości, początku przygody z książką;
+ literatura w sam raz dla młodego czytelnika, pobudza wyobraźnię;
+ początki wielkiej przygody Tomka wyrwanego z Polski na początku XX wieku;
+ zwiedzanie egzotycznych miejsc nawet z dzisiejszych czasach to wielka frajda;
+ interesujące opisy miejsc do których zawitał „Aligator” w podróży do Australii;
+ świetnie pokazana flora i fauna jaką można spotkać na Antypodach;
+ sam będąc w wieku Tomka z fascynacją przeżyłbym takie zdarzenia;
+ podobało mi się „złagodzenie” wypowiedzi marynarzy;
+ jak dla mnie najlepszy epizod to poznanie Dingo i uratowanie Sally;
+ warto zrobić wszystko, żeby oderwać młodych od telefonów i komputerów.
Minusy:
- zdarzają się nieaktualne informacje, ale przecież minęło ponad 60 lat.
Ogółem książka bardzo dobra.

Plusy:
+ sentymentalna podróż do lat młodości, początku przygody z książką;
+...

#WyzwanieLC2026 na styczeń: Przeczytam książkę z imieniem w tytule.

Jak dotąd czytałam nie po kolei ten cykl, z tego tomu można się dowiedzieć o początkowych losach Tomka i jego rodziny.
Dużo ciekawostek i przypisków na temat Australii, ludzi i zwierząt tam żyjących.
Są też ręczne notatki i ilustracje.
Niektóre informacje bardziej naukowo i nie wszystko da się spamiętać.

#WyzwanieLC2026 na styczeń: Przeczytam książkę z imieniem w tytule.

Są też ręczne notatki i ilustracje.
Niektóre informacje bardziej naukowo i nie wszystko da się spamiętać.

Miałam wersję z drobnymi drukiem więc trudno się czytało ale historia jest dobra

Z perspektywy 12 latka super przygoda. Czytana po 50 latach to już inna bajka. Ocena z perspektywy 12 latka bo dla nich jest ta książka

„Tomek w krainie kangurów” to świetna książka nie tylko dla dzieci i młodzieży, ale także dla dorosłych, którzy lubią literaturę przygodową. Pełna przygód, egzotycznych miejsc i dynamicznych wydarzeń, a przy tym napisana lekko i przystępnie. Dużym atutem jest także wartość edukacyjna — czytelnik poznaje m.in. Australię, jej przyrodę i ciekawostki geograficzne, takie jak Góra Kościuszki. To klasyczna, wciągająca opowieść przygodowa, która łączy zabawę z nauką.

Żywię ogromny sentyment do tej książki. Od zawsze cała seria spoglądała na mnie, gdzieś z kredensu w domu rodzinnym. Po samą książkę sięgnąłem dopiero w okolicy liceum i absolutnie mnie pochłonęła. Fantastycznie pobudza młodzieńczą wyobraźnię, i zachęca do kształcenia i podróży. Gorąco polecam, w szczególności dla młodszych czytelników.

9448 użytkowników ma tytuł Tomek w krainie kangurów na półkach głównych
2382 użytkowników ma tytuł Tomek w krainie kangurów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tomek w krainie kangurów

Cytaty z książki Tomek w krainie kangurów