LubimyCzytać7
LubimyCzytać8
Tajemnicza wyspa

- klasyka
- e-book
- Duża trylogia vernowska (tom 3)
- 2018-08-07
- 1955-01-01
- 1995-11-06
- 9788381193597
Książka opowiada o czasach wojny secesyjnej w Ameryce – przedstawia kilkuletni pobyt grupki uciekinierów na małej, niezamieszkanej wyspie, nazwanej później przez rozbitków imieniem Abrahama Lincolna, w pobliżu drugiej małej i niezamieszkanej wysepki Tabor na Pacyfiku.
Kup Tajemnicza wyspa w ulubionej księgarnii
Tajemnicza wyspa
"-[...] Były to olbrzymy o długiej, szarej sierści. Jeśli się nie mylę, istnieją także kangury czarne i rude, kangury skalne i kanguroszczury, które znacznie łatwiej schwytać. Jest chyba z tuzin różnych odmian... - Harbercie - powiedział po cichu marynarz - dla mnie istnieje tylko jeden gatunek kangurów - "kangur z rożna" i właśnie tego będzie mi brakowało dzisiaj wieczorem" "Tajemnicza wyspa" to książka, która spodobała mi się jeszcze bardziej niż "Dwadzieścia tysięcy mil podmorskiej żeglugi". Pięcioro rozbitków plus ich pies Top ląduje na wyspie na Pacyfiku. Próba uniknięcia katastrofy pozbawiła ich większości rzeczy osobistych, więc są zdani tylko na siebie. Na szczęście jest między nimi inżynier Cyrus Smith, który znajdzie sposób na wszystko. Tak rozpoczyna się kolonizacja Wyspy Lincolna, którą rozbitkowie w związku ze swą beznadziejną sytuacją życiową postanowili nazwać i ujarzmić. Uwielbiam takie historie! :) To cudowna opowieść o poznawaniu wyspy, próbach przywrócenia wygód jakie rozbitkowie mieli w swoim życiu przed katastrofą. Od budowy przytulnej siedziby zwanej Granitowym Pałacem, po próby hodowli zwierząt i uprawę roślin. Piwo, herbata, sól, nóż, mydło, czysta bielizna - jeżeli ma się pomysł, wszystko może się udać, tylko trzeba być dobrej myśli. Jako dziecko marzyłam o mieszkaniu na takiej tajemniczej wyspie. Chociaż od tamtej pory trochę podrosłam, to moje marzenie się nie zmieniło, gdyby jeszcze zbudować w Granitowym Pałacu wielką bibliotekę - wprowadzam się od ręki. Za cenę wolności mogłabym nawet spróbować zjeść kangura z rożna. ;)
Oceny książki Tajemnicza wyspa
6224 użytkowników ma tytuł Tajemnicza wyspa na półkach głównych- Przeczytane 4 508
- Chcę przeczytać 1 659
- Klasyka 36
- Przygodowe 28
- Dzieciństwo 24
- Juliusz Verne 19

Inne materiały dotyczące książki Tajemnicza wyspa

Literatura jako podróż, pisarze jako przewodnicy, czyli wakacje z książką!

Książki nie tylko dla dzieci. O pewnym podróżniku i pewnym rozbitku

Podróż – doświadczenie iście literackie!

Najlepsze, co może usłyszeć pisarz
Cytaty z książki Tajemnicza wyspa
Człowiek nie jest bez skazy i nigdy nie jest zadowolony,z tego co ma
Człowiek nie jest bez skazy i nigdy nie jest zadowolony,z tego co ma
Potrzeba jest najlepszym ze wszystkich nauczycieli.
Potrzeba jest najlepszym ze wszystkich nauczycieli.
Jakże ciężka jest samotność dla człowieka dręczonego wyrzutami sumienia!
Jakże ciężka jest samotność dla człowieka dręczonego wyrzutami sumienia!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnicza wyspa
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako nastolatek zaczytywałem się książkami autora.
Ile to pozytywnych wzruszeń przeżyłem śledząc losy jego bohaterów.
Jeśli nie należał do moich najulubieńszych autorów, to na pewno był w czołówce.
Twórczość autora, bez wątpienia, należy do kanonu literatury młodzieżowej.
Jego powieści przygodowe i fantastyczno - naukowe fascynują do dziś, niezależnie od wieku.
Należy tutaj wspomnieć, że niektóre fantastyczne pomysły autora stały się rzeczywistością.
Był inspiracją dla innych twórców.
Twórczość autora jest ponadczasowa.
Jego książki były przetłumaczone na wiele języków i są dostępne na całym świecie.
Były, są i będą czytane przez kolejne pokolenia.
Mam nadzieję, że do nich dołączysz !!!
10 gwiazdek za całokształt twórczości.
" Najgorsza " z jego książek uważana jest za literackie arcydzieło.
POLECAM !!!
Jako nastolatek zaczytywałem się książkami autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIle to pozytywnych wzruszeń przeżyłem śledząc losy jego bohaterów.
Jeśli nie należał do moich najulubieńszych autorów, to na pewno był w czołówce.
Twórczość autora, bez wątpienia, należy do kanonu literatury młodzieżowej.
Należy...
Super.
Super.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobałami się. Przyjemnie się czytało.
Podobałami się. Przyjemnie się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8.5
8.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW podstawówce wypracowanie na dowolny temat napisane z „Wyspy”. W ostatnich dniach Wojny Secesyjnej z Richmondu, stolicy Konfederatów oblężonej przez siły Północny, ucieka pięciu panów w balonie nie licząc psa (1 część mogłaby mieć taki tytuł) inżynier Cyrus Smith, jego czarnoskóry służący Nabuchodozor, dziennikarz Gedeon Spillet, marynarz Bonawentura Pencroft i jego podopieczny Harbert Brown, najmłodszy ze wszystkich. Wichura zniosła ich nad Pacyfik, gdzie lądują na bezludnej wyspie, którą nazywają imieniem ówczesnego Prezydenta USA. Inżynier ustala z gwiazdozbiorów, że są w okolicach 35 równoleżnika na półkuli południowej, a z zegarka pokazującego czas miejsca wylotu różnicę 5 godzin co daje około 75° na zachód zatem około 150° długości zachodniej. Jak MacGyver potrafi wszystko, wyrabia ładunki wybuchowe, wytapia stal itp. A gdy wyjątkowo czegoś brakuje, wówczas tajemniczy Ktoś uzupełnia braki. Morze wyrzuca skrzynię pełną narzędzi, ubrań itp razem z Pismem Świętym z zaznaczonym zdaniem „szukajcie a znajdziecie” oraz atlasem geograficznym. Swojej wyspy nie znajdują na mapie, lecz „w pobliżu” (około 150 mil) jest wyspa Tabor (w książce, w istocie rafa koralowa). Pencroft chce tam popłynąć. W tym celu robią łódź. Wahania inżyniera czy wyprawa coś przyniesie roztrzyga list w butelce, iż na sąsiedniej wyspie jest rozbitek. Sprowadzają zatem rzekomego rozbitka na swoją wyspę, z trudem, gdyż stracił pamięć (list był świeży, zatem wątpliwe, by go napisał). Gdy doszedł do siebie, wyjaśnił że jest Ayrtonem z „Dzieci Kapitana Granta” za karę zostawionym przez lorda Edwarda (co powoduje mały zamęt, treść „Dzieci” trzeba by cofnąć o paręnaście lat). Uważa siebie za niegodnego mieszkania z uczciwymi ludźmi. Na wyspę przybywają piraci, dawni kumple Ayrtona, mają ośmiokrotną przewagę, lecz ich statek wylatuje w powietrze. Ktoś podłożył minę. Jednak sześciu zdążyło wysiąść na ląd. Rozprawa z nimi trwała dłużej, zranili Harberta, który następnie zachorował, a uratowało go lekarstwo, potajemnie dostarczone przez Ktosia. Jednego pirata zasztyletował inżynier (jak widać to też potrafił) pozostali zginęli porażeni prądem, początkowo było zagadką jak do tego doszło. W końcu nadchodzi telegram (bowiem inzynier zainstalował na wyspie sieć telegraficzną) wzywający do jaskinii nad morzem. Inżynier już domyślił, że Ktosiem jest Kapitan Nikt (co powoduje jeszcz większy zamęt czasowy). Kapitan odchodząc na wieczną wachtę powierza im skrzynkę klejnotów i ostrzega, że wyspa wkróce zatonie. Nim zdołają zrobić nową łódź (poprzednią zniszczyli piraci) nastąpił wybuch wulkanu. Ocalenie w ostatniej chwili następuje w sposób mało prawdopodobny, ale do tego już przywykli...
W podstawówce wypracowanie na dowolny temat napisane z „Wyspy”. W ostatnich dniach Wojny Secesyjnej z Richmondu, stolicy Konfederatów oblężonej przez siły Północny, ucieka pięciu panów w balonie nie licząc psa (1 część mogłaby mieć taki tytuł) inżynier Cyrus Smith, jego czarnoskóry służący Nabuchodozor, dziennikarz Gedeon Spillet, marynarz Bonawentura Pencroft i jego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzemuż to zaczęłam od części trzeciej - tego nie wiem. Wiem natomiast, że gdybym do tej pory nie była inżynierką, to ta książka od razu zachęciłaby mnie do podjęcia takowych studiów. Bawiłam się świetnie, przymykając oko na tę dziecięcą perfekcyjność bohaterów. Myślę, że jest to lektura skłonna rozbudzić odkrywcę i pana swego losu w niejednym młodym i troszkę starszym człowieku.
Czemuż to zaczęłam od części trzeciej - tego nie wiem. Wiem natomiast, że gdybym do tej pory nie była inżynierką, to ta książka od razu zachęciłaby mnie do podjęcia takowych studiów. Bawiłam się świetnie, przymykając oko na tę dziecięcą perfekcyjność bohaterów. Myślę, że jest to lektura skłonna rozbudzić odkrywcę i pana swego losu w niejednym młodym i troszkę starszym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeneralnie spoko, choć zakończenie pozostawia lekki niedosyt.
Generalnie spoko, choć zakończenie pozostawia lekki niedosyt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpoko przygodówka.
Spoko przygodówka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak bym wylądował na bezludnej wyspie to z tą książką. :)
Jak bym wylądował na bezludnej wyspie to z tą książką. :)