Winnetou

- Siedmioróg
- 2022-10-17
- 1956-01-01
- Winnetou indianie Karol May
Winnetou jest powieścią przygodową niemieckiego pisarza Karola Maya. Należy ona do kanonu światowej literatury westernu i jest uważana za klasykę literatury dziecięco-młodzieżowej.
Głównymi bohaterami tej trzytomowej powieści są Winnetou - młody, szlachetny wódz indiańskiego plemienia Apaczów, i jego biały przyjaciel, Old Shatterhand. Młodzi wojownicy zawierają braterstwo krwi, poprzez które - zgodnie z indiańskimi wierzeniami - "ich dusze wchodzą w siebie nawzajem i tworzą jedną jedyną". Niezwykła przyjaźń sprawdza się podczas licznych przygód, jakie przeżywają Winnetou i Old Shatterhand, stając oko w oko z niebezpiecznymi plemionami Siuksów i Komanczów czy przeciwstawiając się podstępnym osadnikom lub stawiając czoła groźnym przestępcom przybywającym na Dzikim Zachodzie.
Pasjonująca fabuła, rozbudzające wyobraźnię sceny, pozytywne cechy głównych bohaterów i głębokie przesłanie chrześcijańskie przyczyniły się do trwającej już ponad wiek popularności Winnetou wśród czytelników na całym świecie.
- 2 480
Będąc młodym, nie zastanawiałem się wówczas nad tym, że dopiero życie jest właściwym i prawdziwym uniwersytetem, w którym uczniowie są pytan...
Rozwiń
Jako dziecko lubiłem, ale to mizerna literatura
Jako dziecko lubiłem, ale to mizerna literatura
Pokaż mimo toMam bardzo mieszane uczucia po przeczytaniu "Winnetou". Z jednej strony książka pełna przygód, ciekawa, porywająca, dającą mnóstwo przestrzeni dla wyobraźni. Z drugiej strony mam takie poczucie, że potencjał nie został wykorzystany, że przeskakiwałam z przyrody w przygodę, ale zabrakło mi refleksji, czegoś co powinno wybrzmieć głębiej, mocniej. Dotykamy tematu Indian i jest mowa o kresie Ich świata i jakoś brakuje mi takiego głębszego zanurzenia się w sens tego co się dzieje, co się kończy, dlaczego się kończy, jaki to jest koszt. Dostałam za to przygodę pierwszą, piątą, dziesiątą i piętnastą.
Może jestem już zbyt dojrzałym odbiorcą, może gdybym była nastolatką to przygody pochłonęłyby mnie bez reszty, może nie czułabym potrzeby dzielenia włosa na czworo i poleciałabym bez zawahania w głąb prerii...
Tak czy siak, klasyka powieści przygodowej, warto się zapoznać. Trochę się zmęczyłam, ale nie żałuję
Mam bardzo mieszane uczucia po przeczytaniu "Winnetou". Z jednej strony książka pełna przygód, ciekawa, porywająca, dającą mnóstwo przestrzeni dla wyobraźni. Z drugiej strony mam takie poczucie, że potencjał nie został wykorzystany, że przeskakiwałam z przyrody w przygodę, ale zabrakło mi refleksji, czegoś co powinno wybrzmieć głębiej, mocniej. Dotykamy tematu Indian i jest...
więcej Pokaż mimo toŚwietna lektura przygodowa dla męskiej części młodzieży :-)
Świetna lektura przygodowa dla męskiej części młodzieży :-)
Pokaż mimo tojak dziecko oceniałam ją dużo lepiej, ale nadal dobrze się ją czyta, choć trąci naiwnością
Pokaż mimo toCoś wspaniałego, historia życia :)
Nie będę oceniać z dzisiejszej perspektywy. Pewnie wtedy musiałaby się ocena zamknąć w max 6.
Za całą historię i wpływ na mnie w dzieciństwie, za rozmiłowanie do przygód, książek - ocena może być tylko jedna.
Coś wspaniałego, historia życia :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam, jak płakałam, gdy Winnetou umarł, o matko, ileż ja się w tym zaczytywałam.
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Pokaż mimo toZa dzieciaka zaczytywałem się w te książki. Postanowiłem zobaczyć czy i jak po wielu latach się zestarzały i jak odbiorę je po tak długim czasie. ;-) No zestarzały się. Przygody, narracja, dialogi i ogólnie cała historia wydaje się być mocno naiwna, taka prosta i dobroduszna jak stare westerny. ;-) Cóż...taki urok tych książek. Zabieram się więc za Old Surehanda. ;->
Pokaż mimo toKsiazka mojego dzieciństwa. Bylam zakochana w bohaterach, oraz płakałam gdy zgina glowny bohater. Dzieki autorowi uwielbialam dziki zachód, oraz powieści przygodowe. Jedna z najlepszych książek jakie czytałam. Zreszta 14 razy lub nawet więcej. Polecam kazdemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzielny, uczciwy, sprawiedliwy, prawdomówny, honorowy, najsilniejszy, najbardziej znany. Winnetou i jego biały brat Old Shatterhand. Przygody, które się pochłania jednym tchem (któż w dzieciństwie nie bawił się w Indian)... I nie ma tu nic z typowego westernu - biali są zachłanni, zadufani w sobie, ale również dobrzy i szlachetni, czerwonoskórzy również, dobrzy i źli, jak w życiu. Pochwyciła mnie w swoje szpony znów magia opowieści o Dzikim Zachodzie. To była przyjemność!
Dzielny, uczciwy, sprawiedliwy, prawdomówny, honorowy, najsilniejszy, najbardziej znany. Winnetou i jego biały brat Old Shatterhand. Przygody, które się pochłania jednym tchem (któż w dzieciństwie nie bawił się w Indian)... I nie ma tu nic z typowego westernu - biali są zachłanni, zadufani w sobie, ale również dobrzy i szlachetni, czerwonoskórzy również, dobrzy i źli, jak...
więcej Pokaż mimo toMoże gdybym czytał to jakieś ćwierć wieku temu, rzuciłbym się jak rączy mustang w wir przygód Winnetou i Old Shatterhanda... Niestety, dziś monstrualna powieść Karola Maya mnie znużyła i zirytowała patosem oraz boleśnie uproszczoną, czarno-białą wizją świata...