33 mężczyzn

reportaż
33 Men: Inside Miraculous Survival and Dramatic Rescue of the Chilean Miners
2011-04-20
2011-04-20
Alina Siewior-Kuś, Magdalena Procner, Monika Szwagrzyk, Ewa Urbańczyk-Piskorska, Joanna Przybyła-Piątek

Kup 33 mężczyzn w ulubionej księgarnii

Oceny książki 33 mężczyzn

OPINIE i DYSKUSJE o książce 33 mężczyzn

Momentami miałam wrażenie że się duszę...

Momentami miałam wrażenie że się duszę...

5 sierpnia 2010 roku urodził się mój syn, więc nie odnotowałem, że tego samego dnia w chilijskiej kopalni miedzi na głębokości ponad 700 m uwięzionych zostało 33 górników. Pamiętam jednak medialny spektakl, który narastał się przez kolejne tygodnie. To jedna z kilku perspektyw na to wydarzenie zgrabnie przedstawiana przez autora reportażu.

Główny wątek to zmagania grupy mężczyzn o przetrwanie, najpierw o uniknięcie głodu, później o odnalezienie się razem w tym skalnym więzieniu. To również historia o zmaganiach inżynierów i psychologów. W tle zaś najnowsza historia Chile i polityka, której przekornie górnicy zawdzięczają swoje życie.

Wciągające, sprawnie napisane, aż wołające aby każdej z tych perspektyw poświęcić dodatkowy tom, a każdemu z bohaterów na górze i dole choć jeden dodatkowy rozdział dopisać.

Główny wątek to zmagania grupy...

Nie wiedziałam nic o tej książce i chyba to sprawiło, że nie mogłam się od niej oderwać. Historia 33 mężczyzn pochłonęła mnie całkowicie - zachowanie ludzi w skrajnych sytuacjach są bardzo ciekawe.. Książka dostarcza wiele emocji, wzruszeń, ale też szczyptę humoru. Polecam!

128 użytkowników ma tytuł 33 mężczyzn na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł 33 mężczyzn na półkach dodatkowych