24 współczesne opowiadania południowoafrykańskie

Kup 24 współczesne opowiadania południowoafrykańskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki 24 współczesne opowiadania południowoafrykańskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce 24 współczesne opowiadania południowoafrykańskie

Zawsze ceniłem antologie. Jest to najprostszy sposób zapoznania się z twórczością literacką poszczególnych nacji, przez pryzmat wybranych dzieł i autorów, nie zawsze tłumaczonych czy dostępnych w języku polskim. Tak jest i w tym wypadku. 24 utwory (w rzeczywistości 32, w tym aż 8 wierszy - co miał autor pomysłu na myśli dając zbiorowi taki tytuł?) pozwalały wczuć się w klimat RPA, z całą innością i odmiennością twego wielkiego, o skomplikowanej historii, kraju.
Same opowiadania są różne, od ciekawych i zajmujących, zachęcających do dalszego obcowania z dziełami autorów, do nudnych i sztampowych. Wiersze należy uznać za nieudane. Całość zwieńczają krótkie noty biograficzne autorów opowiadań.

Na książkę pt. "24 współczesne opowiadania południowoafrykańskie" składają się dokładnie 23 opowiadania i 8 wierszy. Jestem ciekawa, kto wymyślił tytuł...
Ale pomijając, na tę książkę trafiłam przypadkiem w bibliotece, z ciekawości i miłości do opowiadań wzięłam, czego zaczęłam szybko żałować. Książka leżała, a ja myślałam: "to musi być straszna nuda, chyba nie przeczytam", ale kiedy zaczęłam... naprawdę trudno się od tej książki "oderwać". Od pierwszego do ostatniego opowiadania czyta się jednym tchem. Jej najsłabszym punktem są wiersze. O ile opowiadania potrafią uderzyć, o tyle obok tych wierszy przeszłam dość obojętnie (choć kocham poezję).
Początkowe opowiadania są bardzo ciekawe, mniej więcej w połowie robi się na moment nudno, ale naprawdę na moment...

Jeszcze jednym plusem jest to, że opowiadania są krótkie, każde ma mniej więcej 10 stron, nie ma tu nudnych opisów, które pochłaniają tylko papier, a które się po prostu pomija.

Pierwsze spotkanie z literaturą afrykańską i już wiem, że na pewno nie ostatnie.

50 użytkowników ma tytuł 24 współczesne opowiadania południowoafrykańskie na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł 24 współczesne opowiadania południowoafrykańskie na półkach dodatkowych

Okładka książki 16 opowiadań afrykańskich Ama Ata Aidoo, Francis Bebey, Raymond Sarif Easmon, Obi Egbuna, Luís Bernardo Honwana, Abdou Anta Ka, Alex La Guma, Henri Lopès, James Matthews, Abioseh Nicol, Victor Nwankwo, Gabriel Okara, Ferdinand Oyono, Richard Rive, Peter Ruoro, Amos Tutuola
Alex La Guma
Alex La Guma
Południowoafrykański pisarz. Jeden z bojowników o zniesienie segregacji rasowej w RPA. Już jako bardzo młody człowiek walczył o prawa ludności kolorowej (nie rdzennej, czarnej, tylko mieszanej, pochodzącej z mieszanych związków). Miał w tym poparcie swego ojca, znanego działacza politycznego. Należał do Black Consciousness Movement, i właśnie z tego powodu od 1966 roku przebywał na wygnaniu. Laureat Nagrody Lotusa (1969). W Polsce z twórczością La Gumy można było się zapoznać dzięki zbiorom: "16 opowiadań afrykańskich" (Czytelnik, 1978) i "24 współczesnych opowiadań południowoafrykańskich" (Iskry, 1984). Wybrane dzieła: "A Walk in the Night" (Mbari, 1962),"The Stone-Country (Seven Seas Publishers, 1967),"In the Fog of the Season's End (Heineman, 1972),"Time of the Butcherbird (Heineman, 1979).

Okładka książki Gabinet figur woskowych. Opowieści niesamowite. Bertolt Brecht, Georg Britting, Alfred Döblin, Alexander Moritz Frey, Georg von der Gabelentz, Eugen Gottlob Winkler, Georg Heim, Franz Kafka, Isolde Kurz, Gustav Meyrink, Franz Werfel

Cytaty z książki 24 współczesne opowiadania południowoafrykańskie

Dodaj cytat z książki 24 współczesne opowiadania południowoafrykańskie