-
ArtykułyZawodne pamięci. „Księga luster” E.O. ChiroviciegoBartek Czartoryski1
-
Artykuły„Cud w dolinie Poskoków”, czyli zabawna opowieść o tym, jak kobiety zmieniają światRemigiusz Koziński4
-
ArtykułyUwaga, konkurs! Do wygrania książki „Times New Romans“ Julii Biel!LubimyCzytać8
-
ArtykułyWygraj egzemplarz „Róż i fiołków” Gry Kappel Jensen. Akcja recenzenckaLubimyCzytać2
Cytaty z tagiem "kakao" [6]
[ + Dodaj cytat]
To było zwyczajne kakao. Takie, które daje się ukochanej osobie, bo nie wiadomo, co jeszcze można zrobić i oboje jesteście w rozsypce. Takie, które mieszasz, czując jednocześnie ucisk w żołądku, masz suche usta i poważnie rozważasz możliwość rozpłakania się, ale jesteś zbyt męski, żeby tak się odkryć.
Takie, w które wkładasz całą miłość, której nie zdołałeś wyrazić i możesz nie mieć już możliwości tego zrobić.
Gdyby miłość przyszła jednak na plan zdjęciowy. Wtedy. Och, wtedy! Wtedy można by zrezygnować z brokatu i siniaków. Ale taka miłość, miłość o zawartości kakao co najmniej 99%, nie jest dla wszystkich. Więc narazie Marianna szarpie prześcieradła.
Chciałbym, żeby studenckie życie mojego brata wyglądało tak jak na filmach. I nie mam na myśli filmów, w których wszyscy bratają się podczas wielkiej balangi. Myślę raczej o takich filmach, w których chłopak spotyka dziewczynę opatuloną w masę swetrów i pijącą kakao. Rozmawiają o książkach i o różnych innych sprawach i całują się na deszczu. Myślę, że właśnie coś takiego byłoby dla niego dobre.
Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady.
Pani de Coetlogon, jeśli wierzyć markizie de Sevigne, wypiła tyle czekolady, że gdy przyszedł czas porodu, jej dzieciątko urodziło się całkiem czarne. Dyskretnie przemilcza się pewien, być może istotny, szczegół. Służący odpowiedzialny za rozlewanie tego boskiego napoju był pięknym młodzieńcem o aksamitnym spojrzeniu i hebanowej skórze. (s. 89).
90% wytworzonego na świecie kakao dostarcza na rynek około 5 mln drobnych rolników. Niestety, aż 97% zysków z handlu kakao wędruje do firm z krajów wysoko rozwiniętych, głównie w Europie i Ameryce. To znaczy, że zaledwie 3% dochodów z uprawy, pielęgnacji i wytwarzania kakao trafia do rolników i krajów rozwijających się.